pmwas 聽聽 9094 #2401 Napisano 27 Pa藕dziernika (edytowane) 1 godzin臋 temu, zadra napisa艂(-a): Wr臋cz przeciwnie - skoro nadal masz 13V, to 艂adowanie wychodzi Ci tylko z alternatora, ale zanika na kablach - to znak, 偶e stary akku m贸g艂 by膰 dobry, tylko niedo艂adowany. Do sprawdzenia wszelkie po艂膮czenia drogi 艂adowania, zw艂aszcza masowe..聽 聽 Nie, jeszcze zmierz臋 na aku. My艣l臋, 偶e po prostu deska ma problem. Pami臋tam, jak mi kiedy艣 spada艂o do 9V, to wysz艂o, 偶e deska nie ma masy, bo przy okazji monta偶u i demonta偶u klimy straci艂 si臋 przew贸d i karoseria mia艂a mas臋 na lince r臋cznego.聽 Pan Grzesiek da艂 wtedy taki cha艂upniczy kabel i od tego czasu by艂o git. Do teraz. Ale jak na alternatorze jest 14 i nic nie przygasa, to s膮dz臋, 偶e to problem ze wska藕nikami.聽 聽 Bo sam akumulator 艂adowany owszem by艂, ale jemu masakrycznie ju偶 spada艂o napi臋cie przy rozruchu, a kiedy艣 jak si臋 roz艂adowa艂 ca艂kiem (jak mia艂em go sprzedawa膰) to jeden z dw贸ch prostownik贸w w og贸le nie chcia艂 go 艂adowa膰.聽 聽 Tak偶e 偶e akumulator by艂 ju偶 do wymiany to pewne.聽 聽 Ale racja, zmierz臋 jeszcze na samym akumulatorze聽 Edytowane 27 Pa藕dziernika przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9094 #2402 Napisano 28 Pa藕dziernika Na akumulatorze 13,8V na pracuj膮cym silniku, oczywi艣cie.聽 Czyli wskazanie na desce jest po prostu zani偶one.聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
stefanekmac 聽聽 44 #2403 Napisano 艢roda o 06:44 W聽 ka偶dym poje藕dzie mam w gniazdku zapaliczki chinola voltomierz. Spory wy艣wietlacz i wida膰 co jest na bie偶膮co. Dok艂adno艣膰 to 0.1 v czyli ok. 1 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9094 #2404 Napisano 艢roda o 06:46 Teraz, stefanekmac napisa艂(-a): W聽 ka偶dym poje藕dzie mam w gniazdku zapaliczki chinola voltomierz. Spory wy艣wietlacz i wida膰 co jest na bie偶膮co. Dok艂adno艣膰 to 0.1 v czyli ok. 聽 My艣l臋, 偶e gniazdko zapalniczki jest w tym samym obwodzie co woltomierz na desce, wi臋c pewnie poka偶e to samo, chyba 偶e to styk samego woltomierza...聽 Ogolnie nie b臋d臋 si臋 bil o 0,5V na desce 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9094 #2405 Napisano Czwartek o 07:49 (edytowane) Tymczasem 馃挬UAZ ma ju偶 52500km. 聽 Oczywi艣cie nie kcem tu uprawia膰 my艣lenia 偶yczeniowego, on si臋 w ko艅cu zepsuje, ale trzeba powiedzie膰 tak.聽 Na pocz膮tku w trasy je藕dzi艂em Alf膮, a UAZem raczej "dooko艂a komina", ile razy jecha艂em w g贸ry - UAZ by艂 zepsuty, a jak ju偶 w ko艅cu pojecha艂, to na Zakopiance pod g贸r臋 nie umia艂 z miejsca ruszy膰 偶e 艣wiate艂 i zepsuty wraca艂.聽 聽 Tymczasem od pewnego czasu Alfa jest "do ko艣cio艂a", albo w dalekie trasy (Szczecin, Berlin ostatnio), a UAZ robi regularne kursy na Podhale i z powrotem i je藕dzi 艂adnie. Tzn szarpie, wibruje, ale rusza, jedzie i hamuje.聽 聽 Naprawd臋 to jest ironia losu, 偶e gdy w ko艅cu si臋 podda艂em, auto wyzdrowia艂o. W sumie dobrze, 偶e wtedy po niego nie przyjechali. Juz prawie 13000km od tego czasu zrobi艂em...聽 Edytowane Czwartek o 07:49 przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9094 #2406 Napisano Czwartek o 09:20 W dniu 3.06.2023 o 12:00, goral_ napisa艂(-a): Jestem przekonany, 偶e silnik prze偶y艂. Tm nie ma dok艂anych pasowa艅. 聽 BTW czas pokaza艂, 偶e mia艂e艣 racj臋 馃憤 Tak dzisiaj my艣la艂em, 偶e to ju偶 40000km od spektakularnej fontanny olejowej i silnik chodzi 艂adnie.聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1818 #2407 Napisano Czwartek o 09:43 Robisz zapiski finansowe napraw ? Ile Ci臋 kosztowa艂y naprawy uaz贸w w czasie ich eksploatacji ?聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9094 #2408 Napisano Czwartek o 10:11 (edytowane) 33 minuty temu, zadra napisa艂(-a): Robisz zapiski finansowe napraw ? Ile Ci臋 kosztowa艂y naprawy uaz贸w w czasie ich eksploatacji ?聽 聽 Po co si臋 wkurza膰?聽 I tak sumarycznie wychodzi mi mniej ni偶 leasing Alfy 聽 Ja po czasie uwa偶am, 偶e Alfa to jednak za drogie auto i 馃挬UAZ ma jeszcze jedn膮 zalet臋, opr贸cz "funu" z jazdy oczywi艣cie. Szkoda by by艂o auto za 膰wier膰 "ba艅ki" zaje藕dzi膰 w 5 lat w drodze do pracy.聽 A UAZa si臋 zaje藕dzi to si臋 zezlomuje i ju偶.聽 Wiem, powtarzam si臋, ale alfa ma 3 lata i gdyby nie UAZy, ju偶 by mia艂a 偶e 110000km Edytowane Czwartek o 10:19 przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1818 #2409 Napisano Czwartek o 13:32 (edytowane) Sprzedaj alf臋, skoro za droga i kup kolejnego 艂aza, albo buchank臋..聽 Edytowane Czwartek o 13:32 przez zadra 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9094 #2410 Napisano Czwartek o 19:19 (edytowane) 6 godzin temu, zadra napisa艂(-a): Sprzedaj alf臋, skoro za droga i kup kolejnego 艂aza, albo buchank臋..聽 聽 A gdzie Genialne auto, ale minimum z 10 lat bym chcia艂 poje藕dzi膰. A przy tych przebiegach ma艂e szanse. Zreszt膮 do pracy to jeszcze chocia偶 tras臋 robi臋, ale Alf膮 na zakupy czy do urz臋du? Szkoda nawet odpala膰 聽 Zreszt膮 w g贸ry Venezianico czy Prima nie bior臋.聽 聽 Ja Alfy nie traktuj臋 u偶ytkowo, bo mi szkoda, a czarnego UAZa odk膮d postanowi艂 je藕dzi膰 - i owszem.聽 聽 A, no i..聽 聽 Pisz臋, 偶e jest za droga, bo jednak to kupa kasy miesi臋cznie plus srogie ubezpieczenie co roku plus drogie opony plus drogi serwis (cho膰 nie tak drogo, jak ASO Subaru) i jednak to by艂a decyzja podj臋ta sercem a nie rozumem Tak偶e jak ju偶 to sp艂ac臋, to par臋 lat przerwy od leasing贸w bym sobie zrobi艂, bo strach si臋 ba膰 ile bym musia艂 da膰, za co艣 jeszcze lepszego (no bo przeca na gorsze nie zmieni臋 ;))聽 Edytowane Czwartek o 19:33 przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9094 #2411 Napisano Czwartek o 19:47 (edytowane) Acha. O pomara艅czowym to ju偶 nawet w tych rozwa偶aniach nie wspominam, bo to nie auto a rodzaj zabawki. Na zim臋 i tak idzie do gara偶u, bo szkoda go na gnicie w zimowej soli.聽 Wiesz, jedni maj膮 na lato motocykl, a ja Huntera Expedition. Cena w sumie nawet podobna 馃ぃ 聽 A swoj膮 drog膮 - jak to si臋 sta艂o, 偶e najgorszy gruz, najbardziej awaryjne auto, jakie kiedykolwiek mialem nagle sta艂o si臋 moim absolutnie podstawowym daily? Nie wiem 馃ぃ Ale - jak pisa艂em - on po prostu postanowi艂 je藕dzi膰 i je藕dzi. Logiki nie warto si臋 doszukiwa膰 w aucie z Mordoru... Edytowane Czwartek o 20:01 przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1818 #2412 Napisano Czwartek o 20:07 16 minut temu, pmwas napisa艂(-a): jak to si臋 sta艂o, 偶e najgorszy gruz, najbardziej awaryjne auto, jakie kiedykolwiek mialem nagle sta艂o si臋 moim absolutnie podstawowym daily?聽馃ぃ To Twoja osobista w艂osiennica...聽 Dra偶ni jak nosisz, ale nie 艣ci膮gasz.. Jak tam chcesz. Alfa za droga, ale p艂acisz i nie je藕dzisz, bo za droga, 2x gaz drenuj膮 kiesze艅 co chwila rw膮 nerwy i kosztuj膮 pewnie nie mniej ni偶 alfa, ale si臋 z nimi mordujesz, bo alf膮 nie je藕d,i偶, bo alfa za droga....聽 Niejedne wakacje z ca艂膮 rodzin膮 by艣 obskoczy艂 za niepotrzebnie wydawane pieni膮dze, ale skoro s膮 Twoje, a nawet sam nie liczysz to i ja w kiesze艅 nie zagl膮dam..聽 聽 Ka偶dy d藕wiga w艂asny krzy偶.. 聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9094 #2413 Napisano Czwartek o 20:33 (edytowane) 26 minut temu, zadra napisa艂(-a): To Twoja osobista w艂osiennica...聽 Dra偶ni jak nosisz, ale nie 艣ci膮gasz.. Jak tam chcesz. Alfa za droga, ale p艂acisz i nie je藕dzisz, bo za droga, 2x gaz drenuj膮 kiesze艅 co chwila rw膮 nerwy i kosztuj膮 pewnie nie mniej ni偶 alfa, ale si臋 z nimi mordujesz, bo alf膮 nie je藕d,i偶, bo alfa za droga....聽 Niejedne wakacje z ca艂膮 rodzin膮 by艣 obskoczy艂 za niepotrzebnie wydawane pieni膮dze, ale skoro s膮 Twoje, a nawet sam nie liczysz to i ja w kiesze艅 nie zagl膮dam..聽 聽 Ka偶dy d藕wiga w艂asny krzy偶.. 聽 聽 Poki jest kasa na wakacje to nie ma problemu 馃ぃ S臋k w tym, 偶e teraz to i tak w tropiki czy do Japonii nie polecimy, a za 1,5 roku wykupi臋 Alf臋 i b臋dzie moja. I z 5 lat wzgl臋dnego spokoju z wydatkami.聽 聽 Bo moje 13 (w贸wczas) letnie Subaru nauczy艂o mnie, 偶e nawet jesli 2x w roku p艂ac臋 co艣 za napraw臋, to nie p艂ac臋 mi臋sac w mi臋si膮c za leasing.聽 聽 Alf臋 chcia艂bym mie膰 z 10 lat, a najlepiej z 15. Ale ona 450000km raczej nie przeje藕dzi, te silniki robi膮 200-250. 聽 Owszem. Gdybym m贸g艂 cofn膮膰 czas, to tego czarnego bym nie kupi艂, bo on nawet jak na UAZa jest beznadziejny.聽 聽 Zreszt膮 ju偶 si臋 przecie偶 nawet podda艂em i chcia艂em go sprzeda膰 z konkretn膮 strat膮 i wtedy los postanowi艂 si臋 w ko艅cu u艣miechn膮膰.聽 聽 Poje偶d偶臋 nim jeszcze troch臋, bo skoro je藕dzi, to niech je藕dzi. Drogo i tak go nie sprzedam, a tanio - po co?聽 A Alf膮 w 3,5 roku i tak zrobi艂em 63000, wi臋c nie mo偶na powiedzie膰, 偶e ona nie je藕dzi.聽 Tylko staram si臋 ograniczy膰 do 10000 rocznie, tak ani duzo ani ma艂o i interwa艂 olejowy fajny.聽 聽 A 偶e w g贸ry tym nie warto je藕dzi膰, to najbardziej wida膰, jak sobie zamkiem g贸rskich spodni sk贸r臋 przerysowa艂em. Nie, to nie auto w g贸ry...聽 Edytowane Czwartek o 20:34 przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9094 #2414 Napisano Pi膮tek o 22:02 Zreszt膮 ja my艣l臋, 偶e to ju偶 nie moje auto... 聽 聽 Tu najwi臋kszy fan pomara艅czy. Dzi艣 pojechali艣my Alf膮 i afera 馃ぃ Chcia艂 ten pokrowiec 艣ci膮ga膰.聽 1 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
goral_ 聽聽 1780 #2415 Napisano wczoraj o 16:42 W dniu 30.10.2025 o 10:20, pmwas napisa艂(-a): 聽 BTW czas pokaza艂, 偶e mia艂e艣 racj臋 馃憤 Tak dzisiaj my艣la艂em, 偶e to ju偶 40000km od spektakularnej fontanny olejowej i silnik chodzi 艂adnie.聽 Ciesz臋 si臋. By艂em prawie pewny. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach