pmwas 9409 #2476 Napisano 22 godziny temu (edytowane) Zaniedbania serwisowe zawsze się zemszczą. Pisałem, że spóźniłem wymianę świec i cewka miała korozję na styku. Dziś rano ruszam. Odpalił ładnie, ale już po kilkuset metrach jedno szarpnięcie, za chwilę drugie, potem trzecie, czwarte i piąte i pracuje na trzech "garach". Blisko miałem to zawróciłem jednak pod dom, żeby go nie zostawiać gdzieś byle gdzie. Może to niemądre, bo to, co działo się na podjeździe pod blok - masakra, silnik chciał spod maski wyskoczyć Miałem zmienić auto, ale otworzyłem maskę i paczę. Silnik się telepie na 3 cylindrach. Szkoda mi czasu na komputer, ja to zresztą nie wierzę w te komputery Skorodowaną cewkę dałem na pierwszy cylinder (tzn pierwszy od przodu, bo w sumie numeracji nie sprawdzałem i nawet nie wiem, czy one są ponumerowane od przodu), więc odpiąłem wtyczkę od cewki i... Nico. Zero zmiany. Wpialem - nic. Zgasiłem, odkręciłem cewkę. Styk brzydki. Na szybko wyczyściłem, spryskalem kontaktem, zamontowałem i hula, ale cewka raczej do wymiany, bo drogie nie są, a mi silnik albo katalizator padnie. Ew. Widzę, że to się nawet da rozebrać, ale i tak nowa w zapasie to mus przy takim grzebaniu... Ot, za długo ignorowałem pierwsze sygnały. A wystarczyło tylko tam zajrzeć w odpowiednim momencie... Edytowane 21 godzin temu przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9409 #2477 Napisano 18 godzin temu Najgorsze, że cewek nie ma i trzeba zamówić chińskie. Ale czy chińskie są gorsze od ruskich? Okaże się. Były czasy, że cewki były z Boscha... Ale te nie są dostępne. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9409 #2478 Napisano 15 godzin temu No i update za updatem. Silnik wprawdzie chwilowo chodzi ładnie, ale teraz już mam pewność, że stuki dochodzą gdzieś spod auta. Po zaparkowaniu raz jeszcze spróbowałem go rozbujać i jak nadepnąłem na podłogę bagażnika to pod autem coś mocno - przepraszam - "je*bło". Moze to i brzmi jak tuleja resora, ale jaz jeszcze je obejrzałem i wyglądają zadobrze na tak głośny odgłos. Może zatem któreśz mocowań nadwozia do ramy? NIe wiem. Pojechałbym nawet na kanał do teścia to wszystko pooglądać, ale oglądajac tuleje resorów trafiłem na wyciek paliwa z lewego baku, i to nie gdzieś na przewodach, a na spawie. Widać przerdzewiał, co po 8 latach w sumie nie jest w tych autach niemożliwe. Nie są to moze jakieś niesamowite usterki, natomiast nie bardzo chce mi się to ogarniać i myślę, że pora zaktywizować jednak pomarańczowego (zwłaszcza, zę zima się już chyba kończy), a z czarnym w końcu się pożegnać, bo po prostu wszystko się w nim już sypie. Gdzie nie zajrzeć - dramat. Naprawdę grat totalny i myślę, że w końcu to już czas. 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9409 #2479 Napisano 12 godzin temu (edytowane) Ogólnie to mam dzisiaj zły dzień. Chciałem zobaczyć, czy dostanę się do obejmek przewodów i stworzyłem taki klucz: Przedłużka elastyczna, bo tą najdalej do tyłu trzeba atakować lekko pod kątem. Zupełnie nie przewidziałem natomiast jednego szczegółu. Jak usiłowałem jakoś wmanewrować się kluczem tam w tą szczelinę za alternator, zwarłem plus z alternatora z blokiem silnika i zrobiłem małe fajerwerki Gdybym ogarnął, że tak się może stać, to bym odłączył akumulator, ale jakoś nie skojarzyłem operacji na przewodach układu chłodzenia z pracą przy elektryce. Iskra przeskoczyła i zrobiła 0,5mm wżerkę w nasadce (a więc i pewnie w tym, w co trafiłem). Ogolnie auto działa, wygląda, że nic się nie sfajczylo, ale szczerze powiem - mam dość tego dnia, dobrze że się już kończy ☹️ Edytowane 12 godzin temu przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
souls_hunter 897 #2480 Napisano 11 godzin temu Se Pan polej do szklaneczki, dodaj lodu i postaw Pan kropkę nad "i" na dzień dzisiejszy. 1 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9409 #2481 Napisano 11 godzin temu 1 minutę temu, souls_hunter napisał(-a): Se Pan polej do szklaneczki, dodaj lodu i postaw Pan kropkę nad "i" na dzień dzisiejszy. Tak! 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach