Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
pmwas

M贸j upragniony 馃崐 UAZ...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No ok, dotar艂o jednak dzi艣 po po艂udniu...聽

IMG_20260414_190853.thumb.jpg.57a91624e28a9f095730e04c98be3777.jpg

IMG_20260414_193408.thumb.jpg.06976d1099d731ae988204a32e03f96c.jpg

Takie co艣.聽

My艣l臋, 偶e si臋 sprawdzi...聽

Uprzedzaj膮c ew. pytanie - wy艂膮cznik ma zabezpieczenie i nie da si臋 go zdalnie roz艂膮czy膰 przy napi臋ciu powy偶ej 13V

Natomiast zwraca uwag臋 wygi臋ta klema minusowa ze zgi臋t膮 艣rubk膮...聽

Jak mo偶na tak zdewastowac zwyk艂膮 klem臋? Tylko pan spod Limanowej to wie 馃う

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

Ech... Sta艂o si臋 to, czego si臋 obawia艂em. Zaci艣ni臋ty "w os臋" przew贸d uk艂adu ch艂odzenia p臋k艂 na opasce i sika. Dos艂ownie sika.

Nie wiem, jak ja si臋 tam dostan臋. Mo偶e wymontiwanie obudowy akumulatora co艣 pomo偶e. Bo tak to bez szans...聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Demontuj wi臋cej ni偶 potrzebujesz do minimalnego dost臋pu.

Jak masz wi臋cej miejsca, to lepiej i dok艂adniej wykonuje si臋 robot臋.

A 偶e czasu wi臋cej.. Mo偶e dzi臋ki temu naprawisz co艣 dodatkowego..聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

IMG_20260416_074313.thumb.jpg.eddcf6fbaf989d5c4a1717cdb61460f3.jpg

Zdj臋cie聽 zrobione ju偶 po odpi臋ciu w臋偶a, bo w trakcie odpinania nie mia艂em telefonu, a i tak musia艂em wr贸ci膰 do domu po n贸偶.聽

Dost臋p z bardzo trudnego sta艂 si臋 bardzo 艂atwy.聽

IMG_20260416_074322.thumb.jpg.62475e2180963b8eb7c07adb15276470.jpg

Zatem bingo, bez obudowy spokojnie mo偶na tam si臋 dosta膰.聽

IMG_20260416_074331.thumb.jpg.1e7d37873972bc67c8803ffafb093f3a.jpg

Ten leje. P贸ki co tylko skr贸ci艂em i tyle. Ale pewnie wr贸c臋 do tematu, bo tu dwa te przewody s膮 do wymiany na co艣 lepszego.聽

No w臋偶e uk艂adu ch艂odzenia s膮 raczej wiekowarstwowe na przekroju, a to jest ca艂kiem zwyk艂y gumowy w膮偶...聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

No i tak. Pierwsze testy ok, ale jak posta艂 i go odpali艂em, to zn贸w si臋 leje. Po dokr臋ceniu zn贸w si臋 nie leje, ale ten gumowy w膮偶 trzeba bardzo mocno zacisn膮膰 i przez to p臋ka. Zam贸wi艂em przewody - trzy 艣rednice - i b臋d臋 musia艂 toto wymieni膰, bo to b臋dzie wieczny k艂opot.聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
W dniu 14.04.2026 o 20:07, pmwas napisa艂(-a):

Natomiast zwraca uwag臋 wygi臋ta klema minusowa ze zgi臋t膮 艣rubk膮...聽

Jak mo偶na tak zdewastowac zwyk艂膮 klem臋?

To jest taki typ klemy.聽

W mojej starej Astrze te偶 tak膮 mam.聽

IMG_20260415_191529.thumb.jpg.50948a67a13769c4c70b6d5beb0e1303.jpg

Pozdrawiam Jacek聽

"Na 偶adnym zegarze nie znajdziesz wskaz贸wek do 偶ycia"聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
24 minuty temu, JASI napisa艂(-a):

To jest taki typ klemy.聽

W mojej starej Astrze te偶 tak膮 mam.聽

IMG_20260415_191529.thumb.jpg.50948a67a13769c4c70b6d5beb0e1303.jpg

Pozdrawiam Jacek聽

Nie, chodzi mi o to, 偶e ta 艣ruba jest聽 wygi臋ta. Tak, 偶e nie da si臋 tej nakr臋tki porz膮dnie odkr臋ci膰, a tylko lekko poluzowa膰. I sama klema jest obrobiona, 偶e przy pr贸bie dalszego odkr臋cania nakr臋tki przeskakuje ca艂a 艣ruba. Og贸lnie najch臋tniej bym j膮 wymieni艂...聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
9 godzin temu, pmwas napisa艂(-a):

Ten leje. P贸ki co tylko skr贸ci艂em i tyle

Z mojego do艣wiadczenia napisz臋, 偶e powiniene艣 wymieni膰 tr贸jnik/kolano na inne.

Je艣li dobrze rozumiem sytuacj臋, to masz tam do艂o偶ony tr贸jnik rozga艂臋ziaj膮cy do zasilania reduktora i na jednym odej艣ciu "leje".

Jesli mam racj臋, to masz k艂opot, bo elementy standardowe (kolanka, tr贸jniki) do uk艂adu ch艂odzenia przy instalacji lpg robione s膮 zazwyczaj tak, 偶e do standardowych w臋偶y wchodz膮 z du偶ym luzem. Musisz albo dobra膰 艣rednic臋 w臋偶a, 偶eby trudno by艂o wcisn膮膰 na kr贸ciec albo dobra膰 jaki艣 tr贸jnik, 偶eby聽 aktualne w臋偶e ciasno wchodzi艂y.

Zostaje metoda pr贸b i b艂臋d贸w albo wyj膮膰 kr贸ciec i podjecha膰 do sklepu do przymiarki. Mo偶e by膰 "agroma" - czasami znajdzie si臋 co艣 ciekawego do mniej wymagaj膮cego sprz臋tu ;)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, zadra napisa艂(-a):

Z mojego do艣wiadczenia napisz臋, 偶e powiniene艣 wymieni膰 tr贸jnik/kolano na inne.

Je艣li dobrze rozumiem sytuacj臋, to masz tam do艂o偶ony tr贸jnik rozga艂臋ziaj膮cy do zasilania reduktora i na jednym odej艣ciu "leje".

Jesli mam racj臋, to masz k艂opot, bo elementy standardowe (kolanka, tr贸jniki) do uk艂adu ch艂odzenia przy instalacji lpg robione s膮 zazwyczaj tak, 偶e do standardowych w臋偶y wchodz膮 z du偶ym luzem. Musisz albo dobra膰 艣rednic臋 w臋偶a, 偶eby trudno by艂o wcisn膮膰 na kr贸ciec albo dobra膰 jaki艣 tr贸jnik, 偶eby聽 aktualne w臋偶e ciasno wchodzi艂y.

Zostaje metoda pr贸b i b艂臋d贸w albo wyj膮膰 kr贸ciec i podjecha膰 do sklepu do przymiarki. Mo偶e by膰 "agroma" - czasami znajdzie si臋 co艣 ciekawego do mniej wymagaj膮cego sprz臋tu ;)

Tu jest inaczej. Te fabryczne w臋偶e pasuj膮 do艣膰 ciasno i nie lej膮. Natomiast do艂o偶one s膮 dwa, wyra藕nie szersze, zrobione ze zwyk艂ej gumy. Jak to wymieni臋 na co takiego jak fabryczne, powinno by膰 dobrze.聽

Zreszt膮 jak to podokr臋ca艂em to by艂o sucho (czasem wsadzam tam r臋k臋, 偶eby pomaca膰, czy si臋 nie poci) , tylko w膮偶 p臋k艂 na mocno dokr臋conej opasce.聽

IMG_20260416_074331_edit_33608504455808.thumb.jpg.66091ebf39414f2dd8d60eb1d7f1ba1d.jpg

Tu zreszt膮 wida膰, jak mocno to trzeba 艣cisn膮膰...聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Og贸lnie to dzi艣 patrzy艂em, jak elegancko jest zrobiona instalacja LPG w Rio. Wszystko 艂adnie, wygl膮da jakby to fabryka zrobi艂a.聽

A w UAZie po prostu czu膰 "piproka". Robota na odwal si臋, brzydko, 艣ci艣ni臋te, za szerokie rurki, modul steruj膮cy wysuni臋ty mi臋dzy obudow臋 aku a kable, niezamocowany, fragment os艂ony wi膮zki elektrycznej zostawiony luzem pod obudow膮, naprawd臋 wkurza od samego patrzenia. Ch艂op dostaje fabrycznie nowe auto i tak膮 partanin臋 komu艣 w nowiutkim aucie robi. W Rio naprawd臋 wygl膮da to zupe艂nie inaczej.聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.