Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Carrot

Konkurs fotograficzny Maj "Patyna" - GŁOSOWANIE

Patyna  

52 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka prac mnie zachwyciło ! Nie wiem jak przebiegają u Was "procesy twórcze", ale ich wyniki z edycji na edycję  są coraz lepsze :)  Dla wszystkich serdeczne gratulacje !

Masu - proszę o namiary  do wysyłki drobiazgu, nagrody za I miejsce.

PS

Wiem, że wkładacie w swoje konkursowe zdjęcia  bardzo dużo pracy i chcecie jak najlepiej wypaść. Część  Waszych zdjęć pewnie zostanie wykorzystana do stworzenia klubowych kalendarzy na przyszły rok. Może uda się stworzyć nawet wystawę,  ale drobna uwaga - nawet najpiękniejszy zegarek niestety źle wygląda na zdjęciu na owłosionym nadgarstku 😟 Ktoś musiał to powiedzieć głośno, padło na mnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Eugeniusz Szwed napisał(-a):

ale drobna uwaga - nawet najpiękniejszy zegarek niestety źle wygląda na zdjęciu na owłosionym nadgarstku 😟 Ktoś musiał to powiedzieć głośno, padło na mnie ...

Czyli że od dzisiaj mamy jeszcze nadgarstki golić? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.05.2022 o 21:20, Olciakk napisał(-a):

co to za zegarek na zdjęciu? Jaką funkcję spelnia ta tarcza we wnętrzu?

Jest to zegarek wyprodukowany w Szwajcarii na rynek Japoński, na zamówienie domu handlowego Mitsukoshi w Osace.

Co ciekawe firma ta istnieje do dziś i specjalizuje się w handlu towarami luksusowymi. 

Wewnętrzna tarcza służy do odmierzania tradycyjnego czasu japońskiego. Polegał on na tym, że dzień i noc zawsze podzielone były na sześć równych godzin, których długość była zmienna w zależności od pory roku.

Na tej wewnętrznej tarczy znajduje się 12 kostek z chińskimi znakami zodiaku, które to odpowiadają konkretnej godzinie (doba miała ich 12, po sześć dziennych i nocnych). 

Dzięki temu, że owe kostki były przesuwne, można było dostosować ich położenie do aktualnej pory roku. 

Długo szukałem informacji o tym zegarku i nic konkretnego nie udało mi się znaleźć, więc prawdopodobnie były wyprodukowane w krótkiej serii, albo z powodu tego, iż okazały się komercyjnym niewypałem, albo zamówiono je na krótko przed rokiem 1873, w którym to Japonia porzuciła swój czas tradycyjny na rzecz znacznie prostszego i precyzyjniejszego systemu zachodniego.

3.jpg

2.jpg

4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi