Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
KRZYSIO

Nowe przepisy a odprawa Celno-Skarbowa

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawił się spory problem przy zakupie zagarków w cenie powyżej 150 EUR. Zegarki,  które kosztują powyżej 200USD nie podlegają odprawie celnej dokonywanej za pomocą Poczty Polskiej.?

Pojawiają się zatem grube koszty dodatkowe przy zleceniu Agencji celnej dokonaniu odprawy. Koszt takiej usługi to 320zł netto :( .  Może ma ktoś inny pomysł ??

Urząd Pocztowy napisał :

W związku z zmianą wytycznych Poczta Polska S.A nie ma możliwości dokonywania zgłoszeń zegarków naręcznych o wartości powyżej 150 EUR.

W tym przypadku musi Pan to zrobić na dokumencie SAD samodzielnie lub przez Agencje Celną. 

Odprawa celna wiąże się z koniecznością posiadania odpowiedniego oprogramowania i wiedzy osoby sporządzającej zgłoszenie, dlatego też warto w tym zakresie skorzystać z agencji celnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co możesz zrobić to skorzystać z usług innej agencji celnej, ja znalazłem taką za 200 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To najprostszy sposób, tylko najtańsza agencja obecnie to 240zł netto + opłaty zgłoszeniowe. Do tego dojdzie VAT za zegarek i robi się duża kwota.

Jak kupujesz zegarek za 200-30USD to robi się nie bardzo opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry, 

podepnę się pod temat bo jakoś nie mogę konkretnie nic namierzyć, czy jak kupię zegarek do prywatnego użytku w EU to muszę opłacić VAT, gdy paczka dotrze do PL ? 

I czy przepisy są identyczne, jak kupuję u profesjonalnego sprzedawcy, a od prywatnej osoby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zakrzutek napisał(-a):

Dobry, 

podepnę się pod temat bo jakoś nie mogę konkretnie nic namierzyć, czy jak kupię zegarek do prywatnego użytku w EU to muszę opłacić VAT, gdy paczka dotrze do PL ? 

I czy przepisy są identyczne, jak kupuję u profesjonalnego sprzedawcy, a od prywatnej osoby ?

Jeżeli kupiłeś z kraju w EU to nic nie dopłacasz. Kupno od firmy/prywatnej osoby nic nie zmienia jeżeli chodzi o wysokość opłat (zarówno w przypadku zakupu wewnątrz wspólnoty jak i z poza)

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, KLXN napisał(-a):

Jeżeli kupiłeś z kraju w EU to nic nie dopłacasz. Kupno od firmy/prywatnej osoby nic nie zmienia jeżeli chodzi o wysokość opłat (zarówno w przypadku zakupu wewnątrz wspólnoty jak i z poza)

no to własnie DHL mi naliczył mi należności podatkowe VAT, za zegarek kupiony w Hiszpanii....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zakrzutek a czy przesyłka nie była wysłana przypadkiem z wysp kanaryjskich? Jeżeli nie, to innego pomysłu nie mam i pewnie najlepiej będzie sprawdzić z DHLem co i jak

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KLXN trafiłeś w 10, dokładnie z Las Palmas, jakie to ma znaczeni, to teren Hiszpanii 🙄 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma, bo kanary mają inne przepisy podatkowe i nie ma VATu (stąd też są tam niższe ceny). 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, stary człowiek, a całe życie się uczy, dzięki Panowie za informacje 🍺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejszą rolę w całym procesie celnym odgrywa pochodzenie towaru. Jeśli zegarek jest spoza UE a wysłany z terenu UE to wg nowych przepisów opłaty i tak poniesiesz. Byłem wczoraj w Agencji Celnej i wyjaśniłem wiele wątków.

Kolejny problem to przewoźnik. Poczta EMS / Poczta Polska nie odprawia zegarków powyżej 150 Euro. Przy zakupie zegarka za niższą kwotę odprawa to loteria - zapłacisz albo nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KRZYSIO Pochodzenie towaru w sensie "made in", czy masz na myśli kraj rejestracji sprzedawcy ??

No i z mojego doświadczenia poza Unijnego to głównie DHLem i UPSem wysyłają. (nie licząc ChRL)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochodzenie towaru, czyli gdzie został wyprodukowany. Kurier sobie poradzi, bo mają Agencję w swoich strukturach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 99% sprowadzanych skądkolwiek zegarków będzie wymagało opłaty vat, ponieważ są "Swiss or Japan made" 😑

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że zapłacimy VAT i Cło to raczej pewne. Ja już po odprawie, należne opłaty przekazałem do Urzędu, zapłaciłem f-rę za obsługę do Agencji i czekam na zegarek ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drążąc głębiej zadzwoniłem na celny do DHL i od zegarków zakupionych w UE nie płacimy VAT'u, choć są odstępstwa dotyczące niektórych wysp, taką dostałem informację, więc się dzielę :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bieżąca informacja, którą otrzymałem z Agencji Celnej Pocztowej :

Dzień dobry,

Poczta Polska S.A dokonuje zgłoszeń celnych towarów wymienionych wyłącznie w słownikach pozytywnych H6/H7 opublikowanych przez KAS na stronie www.puesc.gov.pl
Zawartość Pana przesyłki nie występuje w słowniku pozytywnym H6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie podejrzałem na śledzeniu przesyłkę z UE i niestety trafia na Cło :( 

Status przesyłki

Nazwa zdarzenia Data i czas Jednostka pocztowa
Nadanie 2022-06-04 02:57 AMSTERDAM E INTERNATIONAL MAIL
Nadanie 2022-06-10 09:08 DEN HAAG A POSTNL IMEC
Wysłanie przesyłki 2022-06-10 11:33 DEN HAAG A POSTNL IMEC
Wysłanie przesyłki 2022-06-10 11:34 DEN HAAG B POSTNL IMEC
Przyjęto w Polsce 2022-06-12 21:13 WER Warszawa
Etap przed zgłoszeniem celnym 2022-06-12 22:55 WER Warszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczymy czy obciążą VATem, czy tylko jakieś minimalne cło będzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.06.2022 o 14:25, KRZYSIO napisał(-a):

Bieżąca informacja, którą otrzymałem z Agencji Celnej Pocztowej :

Dzień dobry,

Poczta Polska S.A dokonuje zgłoszeń celnych towarów wymienionych wyłącznie w słownikach pozytywnych H6/H7 opublikowanych przez KAS na stronie www.puesc.gov.pl
Zawartość Pana przesyłki nie występuje w słowniku pozytywnym H6

No to dziwne, bo zegarki nie występują w kodach negatywnych a więc powinno przejść bez problemu. 

Jedynie co mi przychodzi na myśl, to że albo zegarek miał pasek że skóry zwierzęcej albo był starszy niż 100 lat i zaliczyli go jako antyk. Co więcej zegarki znajdują się w kodach h6 h7, więc albo nas okłamujesz albo baba która Cie obsługiwała miała swój pierwszy dzień w pracy 

Niedługo sam będę stał przed procedura i napisze jak poszło 

Edytowane przez zeusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odprawa celno-skarbowa to loteria i indywidualna sytuacja dla każdej paczki. Nie ma wielu podobnych do siebie sytuacji.  Tutaj nie chodzi o cło, tylko o VAT za przesyłki pochodzące spoza obszaru UE. Czasem odprawiają na podstawie faktury dołączonej do paczki a kiedy indziej żądają dowodu zakupu i potwierdzeniu płatności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem co autor.

Zegarek kupiony w UK, 299EUR.

I info z Poczty:

Poczta Polska nie może dokonać zgłoszenia celnego dla w/w przypadków a Adresat (odbiorca) zobowiązany jest do jego dokonania we własnym zakresie (lub poprzez agencję celną) z wykorzystaniem systemu teleinformatycznego AIS w ciągu 14 dni od otrzymania niniejszego zawiadomienia.

25 lat temu wypełniałem SADy i się tego nie boję ale oczywiście jestem nie na bieżąco z przepisami.  Ktoś z Was to robił samodzielnie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie nowe przepisy spowodowały, ze nie sprowadzam już na własną rękę absolutnie niczego spoza UE. Spróbowałem raz i więcej nie spróbuję.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi