Yahagi 2343 #1 Napisano 29 Czerwca 2022 Czy to będzie Lorenz Bob ? - takie pytanie zadał mi znajomy, który stwierdził, że właśnie zegar tego producenta zakupił. Trochę sceptycznie do tego podszedłem, ale zaczął mi przesyłać zdjęcia... no i lekko szczęka mi opadła. Zegar wygląda jak z załącznikach. Poproszę o spostrzeżenia innych: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3794 #2 Napisano 29 Czerwca 2022 (edytowane) W pierwszym linku - skrzynia, mechanizm z ostatniego jest podobny. Z zestawienia tematów "Lorenz Bob" właściwie nic nie wynika... Edytowane 29 Czerwca 2022 przez Anansi 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #3 Napisano 29 Czerwca 2022 Dzięki Anansi... bardzo ciekawy zbiór informacji. Przejrzałem... Wychodzi, że wzór skrzyni był używany chyba też przez innych. Trochę mnie ten mechanizm który pokazałem zaskoczył. Ze względu na kształt mostka - założyłem folder 'mostek UK;... i mam tam jedną sztukę.. wychodzi, że ten sam producent: Niestety - nie ma skrzyni. Troszq liczę na zasoby Tatyany... może ona ma takie przypadki i do tego photo w jakich skrzyniach były montowane ? Co prawda mam tylko jeden katalog zegarów Lorenz Bob... ale gdyby się okazało, że tych mechanizmów, które nazwałem 'mostek UK', albo takich jak Bajmara jest więcej .. i ich skrzynie są w katalogu - można byłoby już próbować coś przymierzać. Bez tego jest to jedynie kolejny mechanizm, który pretenduje do miana tytułu 'Lorenz Bob'... musi wziąć numerek i stanąć w kolejce, bo nie jest jak widać jedyny. W temacie skrzyń Lenzkircha... ja myślę, że oni je produkowali i sprzedawali 'osobnym życiem' podobnie jak stolarnia GB. W sławnej 90 Lenzkircha pojawiał się też Walcher ... no i ta 90tka jest też u Lorenza Boba. Podobnie z Lenzkirchowa 104: ostatnio pokazywałem Walchera w niej: (Anansi - liczę się z tym, że nadal jesteś 'nieprzekonany' :)) Myślę, ze stolarnia Lenzkircha była na tyle dobra, że różni z niej korzystali... podobnie jak u GB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #4 Napisano 14 Marca 2023 Taki się pojawił... ze znakiem zapytania czy to przypadkiem nie Lorenz Bob (ja to powolutku biorę pod uwagę) 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3794 #5 Napisano 14 Marca 2023 (edytowane) Albo Borenz Lob... O ironio, dysponujemy katalogiem, nie mamy żadnego, choćby z przeważającym prawdopodobieństwem rozpoznanego zegara. To chyba jedyna taka sytuacja. Edytowane 14 Marca 2023 przez Anansi 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #6 Napisano 14 Marca 2023 3 godziny temu, Anansi napisał(-a): Albo Borenz Lob... O ironio, dysponujemy katalogiem, nie mamy żadnego, choćby z przeważającym prawdopodobieństwem rozpoznanego zegara. To chyba jedyna taka sytuacja. Skrzynie z tego katalogu się trafiają i mamy je nawet na ścianach, tylko w każdej troszku inny mechanizm 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #7 Napisano 14 Marca 2023 ... ja zwracam uwagę na mostek... myślę, że to może być cecha. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach