Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
jollaa

Coś o zegarze

Recommended Posts

Jaki ja mam zegar

Po mojej mamie weszłam w posiadanie tego zegara zupełnie nic na jego temat nie wiem, może ktoś potrafi coś na jego temat powiedzieć ma on dla mnie wartośc sentymentalną i dobrze byłoby coś nie coś wiedzieć .. Z góry dziękuję

20221018_102637.jpg

20221018_140438.jpg

20221018_135958.jpg

20221018_135623.jpg

20221018_140624.jpg

20221018_140624~2.jpg

Francuski. Japy Freres. Zawieszenie wahadła z regulacją patentu Brocota, tu chyba w wersji wprowadzonej w roku 1865. Sygnatura z Grande Medaille D' Honneur - tutaj są różne dane, z roku 1867 lub 1889. Jest do niego wahadło?

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź Bardzo dużo informacji uzyskałam. Zdziwiło mnie pytanie o wahadło bo właśnie w tym zegarze nie było wahadła metodą prób i błędów dobrałam jakieś. Późni mi trochę ale i tak cieszę się że jest na chodzie. Dziękuję i pozdrawiam. 

Edited by jollaa
Błędy

Mam jeszcze drugi zegar odziedziczony Podobnież jest to jakiś holenderski. Czytając wnioskuję że zna się Pan i coś więcej na ten temat mi powie.😀 Ten nawet idealnie chodzi.

20221126_150316.jpg

Ojjj, nie są takie stare i dużo ich nadal się chyba produkuje. Można znaleźć informacje w internecie..... i co nieco tu 

13 godzin temu, jollaa napisał(-a):

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź Bardzo dużo informacji uzyskałam. Zdziwiło mnie pytanie o wahadło bo właśnie w tym zegarze nie było wahadła metodą prób i błędów dobrałam jakieś. Późni mi trochę ale i tak cieszę się że jest na chodzie. Dziękuję i pozdrawiam. 

Długość wahadła można oczywiście dobrać metodą prób, ale w tym przypadku można precyzyjnie wyliczyć. Zredukowana długość wahadła podana jest na płycie mechanizmu i w tym konkretnie zegarze obrazują to dwie liczby 4 i 4 . Wyliczenie jest następujące  - 4 x 27,07 mm = 108,28 mm

4 x 2,256 mm =     9,024 mm

Razem zredukowana długość wahadła wynosi 117,304 mm .  Zwracam uwagę na podkreślenie zredukowana długość wahadła.

Ojjjjj dziękuję za wszystkie porady, informacje i ciekawostki...... czuję że się  wkręcam a właściwie nakręcam na te zegary .....grazi mi że się zarażę tą pasją. POZDRAWIAM WSZYSTKICH I DZIĘKUJĘ 

A jeszcze jedno co do długości wahadła ktoś mi doradził że tak się przelicza ale ważny jest jeszcze ciężar soczewki........kupiłam za ciężki i szlifuję ....szliszuję i ciągle spóźnia się ale już nie dużo 2-3minuty na dwie doby 😘

Ciężar soczewki jest istotny, jeżeli środek masy jest znacznie przemieszczony - np przy wypełnieniu "dna " pustej wewnątrz soczewki śrutem ołowianym. W Twoim wypadku należy podnieść/podciągnąć całą soczewkę do góry, korzystając z regulacyjnej nakrętki. Piszę nie widząc rzeczonego wahadła, nie wiem zatem czy się da...

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce