Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Gary37

IWC CAL. 73

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich miłośników czasomierzy ,

Bardzo będę wdzięczny za informację o moim zegarku .

Nie jestem pewien ,czy jest to pasówka ,czy oryginalny Portugalczyk ,

Zegarek cal 73  42mm bez koronki (czyli linia Portugalczyka ) koperta w 14 k złocie  .

Prawdopodobnie pochodzi z 1939 r (ale nie jestem pewien )

Nr mechanizmu  904696 zgadzają się też z tymi  numerami na kopercie ,jest też wiewiórka .

Miałem już wcześniej podobny zegarek o tym rozmiarze i też w złocie tylko tamten miał cal 95 i koperta miała punce i znaczek scafusia.

Drugiego takiego nie spotkałem .

Proszę o informacje czy może :perełka :

20221120_122034.jpg

20221118_185928.jpg

20221118_190055.jpg

20221120_122042.jpg

20221120_122032.jpg

20221118_190234.jpg

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By s1kor
      Witam, 

Czy mógłbym poprosić o ocenę tego Portugalczyka w kwestii ewentualnej nieautentyczność:

https://www.olx.pl/d/oferta/iwc-portugieser-iw371401-CID87-IDTeOn8.html

Z góry dziękuję za pomoc. 
    • By piteks
      Mam do sprzedania nową bransoletę do IWC Porugieser 40 IW358312.
      Sprzedaję ponieważ zdecydowanie preferuję pasek. Cena 3000 zł.

• By MeB
      Po ponad 100 lat, pięciu pokoleniach i trzech właścicielach, myślę że może warto odświeżyć kieszonkowiec po dziadku. Zegarek swoje przeżył,   od codziennego użytku we wczesnym okresie miedzywojennym,   do zerwanego łańcuszka kiedy złoto trzeba było sprzedać na żarcie, a pierwotny właściciel zegarka miał wczesną emeryturę w Dachau, zostawiajac dzieci,   do leżenia w szufladach i sejfach przez pół wieku.

Mechanizm działa całkiem nieźle (po dwóch dniach stracił ok. minutę do mojej omegi) i może nie warto w niego ingerować. IWC montowane w Wiedniu jednak trzyma poziom. Zegarek nie będzie też używany częściej niż raz na rok. Pięknie jednak wyglądał na łańcuszku kilka lat temu przy pełnym ubiorze galowym.

Głównie zależy mi na wyprostowaniu i poprawieniu uchwytu, który odkąd pamietam jest wygięty, oraz na dodaniu trochę oleju do kluczowych elementów mechanizmu. 

Gdzie w Europie mogę to zrobić najlepiej. Zegarek ma ogromną wartość sentymentalną, więc wolę zapłacić równowartość nowego Bamforda za serwis, niż mieć ‚BAM!’ i uszkodzić tą pamiątkę.

Załączam zdjęcia dla kontekstu i krótki filmik z chodu. Może ktoś oceni czy warto ingerować (ryzyko nieudanego serwisu zawsze istnieje).

IMG_9198.MOV
    • By madrock
      Szanowni Koledzy,

Prosiłbym w miarę możliwości o pomoc w stwierdzeniu oryginalności kieszonkowych zegarków ( udało mi się kupić je za grosze, dosłownie) Dwa rzekome IWC i zegarek oznaczony jako Tavannes Watch Co. Czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć o Tavannes? Czy opłaca się je naprawiać i czyścić - chodzi o jedno IWC i Tavannes, drugi IWC sprawny i pięknie chodzi. Czy ktoś ewentualnie może mi podsunąć dobrego zegarmistrza? Serdecznie dziękuję z góry za pomoc.  

• By JohnnyJ
      Witam serdecznie

Od pewnego czasu, noszę się z zamiarem zakupu zegarka. W pierwszej kolejności szukam używanej Daytony na bransolecie, w konfiguracji złoto/stal z czarnym bądź szampańskim cyferblatem. Jeszcze na początku roku, widziałem że takie można było znaleźć za ok 50tys, dzisiaj przeglądając ch24 czy inne aukcje, jest już to 76tys zł. Co juz moxno zbliża się do ceny nowego

Jak uważacie, czy ten zegarek jest w tym zasięgu cenowym? 

Widziałem również piękne Omegi, czy Ulysse Nardin, ważne, żeby koperta była złota  Jak na to się zapatrujecie;)? 

No i pytanie, jak bezpiecznie zakupić taki zegarek?
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.