Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
jarek08s

casio gw 9200 problem

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem uzywanego  casio gw 9200 ponoc nigdy nie rozkrecany, zegarek przyszedł pokazuje nieaktualny czas,niestety brak reakcji na przyciski,poprostu nic sie nie dzieje,poczytałem troche i zauwazyłem ze wskaznik baterii migał na L ,po 4 godzinach na parapecie miga na M ale nadal nic sie nie dzieje .w zwiazku z tym mam pytanie albo sugestie czy da sie z tym cos zrobic,czy wymienic akumulatorek czy serwis a moze cos innego

20230221_165817.jpg

20230221_165836.jpg

Edytowane przez jarek08s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobieństwo, że w zegarku nie było dłubane, oceniam na bliskie zeru. Zegar może mieć już około 10 lat i akumulator jak najbardziej może nadawać się już do wymiany. Napis OPEN na wyświetlaczu oznacza brak kontaktu między sprężynkami stykowymi wystającymi z modułu, a płytką przyklejoną od wewnętrznej strony do dekielka. A to z kolei oznacza, że ten brak kontaktu pojawił się raczej nie bez przyczyny. Tak bez oględzin mogę oszacować, że albo zegarek dostał wilgoci i zaśniedziałe sprężynki nie przekazują już we właściwy sposób sygnału zamknięcia dekla na płytkę PCB albo ktoś mocno nieumiejętnie dłubał w środku i albo zgubił albo wygiął sprężynkę i stąd brak kontaktu.

Normalnie, po zamknięciu dekielka, czyli jak zegarek jest normalnie złożony, napis OPEN nie powinien się świecić.

Sądząc po świeżym bezelu na 98% został on wymieniony na nowy, to oczywiście nic złego, a wręcz przeciwnie, ale może to oznaczać, że nie tylko bezel został wymieniony na nowy, a to, czy wymiana została przeprowadzona fachowo, to dopiero pokazałyby oględziny zegarka po otwarciu dekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje ,kosztował mnie niewiele wiec chyba sam sie wezme z pomocą filmiku z youtube za rozkrecenie i zobacze co tam sie wydarzyło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz go zostawić, to tak, warto to zrobić. Te sprężynki odpowiadające za styk płytki na dekielku z modułem w razie czego można zamówić osobno, także powinno się udać ogarnąć temat "niedomkniętego" dekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozebralem  i zdziwienie naklejka od akumulatora była naklejona na styki od zasilania dlatego nie działało, problem usunięty,brakuje jedynie uszczelki ale z grubsza wszystko działa tzn.przyciski,dźwięk i podswietlenie

16769999791897816304543859413602.jpg

20230221_180708.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za filmiki ,bardzo  mi pomogły ustawic zegarek mam tylko pytanko co zrobic aby w tym kółeczku z wysokoscą była ta zmijka bo tego mi brakuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę sprawdzić, czy wartości wysokości oraz ciśnienia są wskazywane prawidłowo? Jeśli tak, to po uruchomieniu zegarka z naklejką we właściwym miejscu same zaczną się rysować wykresy. Jeśli zamiast wartości wysokości i ciśnienia ma Pan ERR, to oznacza, że padł sensor (lub jest odłączony), a sensory do tego modelu nie są oferowane osobno, tylko z całym modułem.

Swoją drogą takiej partyzantki po otwarciu zegarka jeszcze nie widziałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje ponownie,wykres po nocy sie pojawił,sensory sprawne, co do partyzantki to mysle ze był zmieniany akumulator i pseudo mistrz chciał ocalic nalepke wiec ją przykleił do dekla po czym zapomniał nakleic z powrotem tak samo jak załozyc uszczelkę ,zegarek juz naładowany dzieki słoneczku od rana  na H ,jutro przyjdzie uszczelka,poskladam i bede sie cieszył bo choc mam gw 9400 to ten wydaje sie sympatyczniejszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeśli sensor jest sprawny, to duży sukces, czyli nie jest tak źle. Zatem założenie uszczelki powinno załatwić sprawę i będziesz mógł się cieszyć w pełni sprawnym zegarkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że naprawa udał się i zegarek będzie żyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam ten sam problem wyświetla się OPEN, nie działają przyciski, nie mogę zmienić godziny, zegarek mam od nowości i nigdy nie był rozkręcany, mam go od ponad 12 lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi