jarekvolvo 28 #1 Posted March 12, 2023 Witam Szanownych, Wpadły mi takie właśnie dwa martwe skrzaty.. . Jeden - widać - Junghans. A drugi ??? Fajny sposób gaszenia dzwonka - kładzenie rączki poziomo.. Stan agonalny, chyba nie warty głębszego zainteresowania poza walorem dekoracyjnym. Ale może chociaż Ktoś wie - kiedy mogły sie urodzić ?? Ciekawy stan zakonserwowania na deklu od Janka 2 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6221 #2 Posted March 12, 2023 (edited) To jest okres lat 1910-30iełkiemMam kilka takich. U ciebie brakuje ramki ze szkiełkiem. Ta rameczka służy również do mocowania werku w obudowie. Co do stanu GORSZE łatałem i teraz chodzą...Gdzięś jest temat. Mały biedny oficerek... Generalnie ja bym je uratował. nie są zbyt trudne do zrobienia i serwisowania, jeżeli są kompletne.. A ten junghans to : Junghans Kleiner Wecker Edited March 12, 2023 by mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 3543 #3 Posted March 12, 2023 (edited) Wygląda na Köhler (& Ehmann). http://www.uhrenpaul.eu/Uhrenseite/Grossuhren/sechste_Seite_Wecker_Wuerfel.php Edited March 12, 2023 by Anansi 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites
LESKOS 3470 #4 Posted March 12, 2023 Troszkę zabawy ale może się da wyremontować ??? Mam podobnego, naprawiony, bardzo wdzięczy ... 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Share this post Link to post Share on other sites
jarekvolvo 28 #5 Posted March 12, 2023 Dzięki za info Na "Małego biednego Oficerka" właśnie trafiłem i przeczytałem Niezła zabawa Niestety, ja nie mam szans na takie roboty. Strasznie to dołujące, kiedy czuję, że polecenia z mózgu dolatują tylko do nadgarstków... chcę złapać "śrubkę" - a palce pytają, o co mi chodzi... . Cóż pozostaje cieszyć się "posiadaniem" i miejscem na półeczce 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6221 #6 Posted March 12, 2023 Mogę pomóc. 1 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
Yodek 2548 #7 Posted March 12, 2023 25 minut temu, mkl1 napisał(-a): Mogę pomóc. Mirek pomaga chyba połowie ludzi z neta 😊😄 1 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 3543 #8 Posted March 12, 2023 Jakoś przegapiłem, że dopiero teraz odzyskał (dobre) imię. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites