Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
polimerek

Mini Gustav Becker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, szukam zdjęcia z katalogu, zegar na chodzie, ale wybija np.  na 4-tej godzinę 2, proszę o info jak to poprawić.

IMG_20230503_135114.jpg

IMG_20230503_133847.jpg

IMG_20230503_133235.jpg

Edytowane przez polimerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej, to przesunąć wskazówkę godzinową , z drugiej na czwartą. Myślę, nie jest tak ciasno osadzona, że nie da się ruszyć. Po prostu, przestawić ją na osi. 

Jak, by co, to zawsze przekręcać, czy przesuwać, zgodnie z ruchem zegara. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo, idzie z minutową, raczej to chyba muszę zdemontować i przestawić wskazówkę godzinową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, polimerek napisał(-a):

Nie za bardzo, idzie z minutową, raczej to chyba muszę zdemontować i przestawić wskazówkę godzinową.

To drugim palcem przytrzymaj minutową.... No nic na siłę !  Noo, może być tak mocno osadzona, albo zaschnięta, że prędzej zejdzie, niż się obróci... ... Ale jak zdemontować, to przecież będziesz i tak zaczynać od ruszenia wskazówek. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie idzie, jest mocno osadzona. W tej sytuacji pozostaje tylko ściągnięcie wskazówek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, polimerek napisał(-a):

Nie idzie, jest mocno osadzona. W tej sytuacji pozostaje tylko ściągnięcie wskazówek ?

Tak... użyj ściągacza, by ich ni pokrzywić, lub zdeformować..

Ustaw konkretną godzine, która była "wybita" i nastaw  zgodnie z  tym godzinową. potem zrób pełny obrót i zobaczysz/uslyszysz , któa jest wybijana... :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo, to ciekawią mnie te wskazówki - bo to raczej Junghansowe. Nie miałem tak starego sprężynowego Beckera, więc mogę się mylić.  Ale jeśli wskazówki były wymieniane, to możliwe, że niezbyt dobrze spasowane i godzinowa została ciasno wciśnięta. Więc faktycznie użyj ściągacza, by nie połamać kół przekładni wskazań. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki do bani, katalogów z tamtych lat nie ma (albo nikt się nie przyznaje).

Na 99% były takie:

post-33254-0-42807400-1326488757.jpg.7f7d5e398cfa49917e468b038afe9a93.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówki i wskazówki odnośnie zegara, zegar ustawiony prawidłowo, po ściągnięciu wskazówki minutowej (poluzowało) udało się przestawić godzinową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam, porównałem wskazówki dwóch zegarów GB (miniatura z 1889 r.  kapliczka z 1892 r.) jak widać wskazówki są tego samego wzoru, stąd wniosek, że wskazówki jednak mam oryginalne, wskazówki zegara Junghans podobny wzór, ale inny. Długość GB minutowa jednakowa 63 mm. od osi, Jungans 62 mm. wszystkie  cyferblaty 13 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak uważasz... ;)

wiszacy-gustav-becker-przelm-xix-i-xx-w.thumb.jpg.d439c10c61c55dad37da9a9a954b69a6.jpgwiszacy-gustav-becker-przelom-xix-i-xx-w.thumb.jpg.d377aa3e0a6ad45189052ee1ce506be4.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie bierzesz pod uwagę przypadku, że ktoś wstawił pierwszą lepszą parę, jaką miał pod ręką, do tarczy 13-ki , bo chciał sprzedać zegar , albo robił kiedyś renowację i wymieniał złamane stare... 

Ktoś kupił nie analizując dogłębnie tego elementu (zresztą nie warto bo można dobrać za grosze właściwą kopię). Wskazówki niestety były elementem, który ulegał dość często uszkodzeniom. Zegarowi nie przeszkadza jaki wzór mają wskazówki. I tak pokazuje tylko odmierzany czas ... 

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, że trochę się różnią od Junghansa,...., ale ja bym wstawił takie :.. oczywiście to tylko mi się podoba. 

100197511681~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok. dzięki za wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi