Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mike_S

Zegar Kieninger

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, trafił w moje ręce ścienny zegar firmy Kieninger. Wybaczcie niewiedzę laika, ale mam kilka pytań. Czy jest możliwośc określenia roku produkcji lub dekady z jakiej pochodzi ? Zegar nie miał kluczyka w zestawie, czy jest jakiś sposób na ustalenie właściwego rozmiaru ? 

20230623_162812 — kopia.jpg

20230623_162840 — kopia.jpg

20230623_153504 — kopia.jpg

20230623_153354 — kopia.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zmierzyć kwadrat osi do nakręcania... i tyle.(np 3mm, 3,25 itd....)

kluczyki.xlsx

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tej firmie , to właściwie niewiele wiem , bo inne zegary są w moim kręgu zainteresowań.  Ale , że płyty werku ażurowe i gładkie , oraz że bęben wygląda mi na wykonany z materiału  tzw. ,, szajsmetal " , to sugeruje mi , że jest nieźle stary .  Jako , że niewiele wiem , to nie będę sugerował z jakich lat , bo mogę nieźle wprowadzić w błąd .

Jak dobrać kluczyk .

Najprościej - jeśli nie ma dojścia by zmierzyć ten kwadrat na klucz -  to odcisnąć go na czymś , czy w czymś i zmierzyć suwmiarką . ( linijką , to trochę słaby pomiar ) zwykle kluczyk jest nieco większy , tak o około 0.5 mm . Jeden milimetr luzu , to już raczej za duży luz. .

Np. ... użyć filtr od papierosa  - na zdjęciu , trochę niewyraźnie widać , ale chyba wiadomo o co chodzi.

_20230624_104221.JPG

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... albo kup wieloklucz i któraś końcówka będzie pasować, a zawsze się przyda - może do innych zegarów.

Firma istnieje do tej pory chyba, więc nie poszła z "postępem" i robiła solidne mechanizmy. Sugeruję tu, że choć zegar wygląda stylem na lata 30-te, to może być młodszy (50-te?). Ma niski numer, a te sprzed II WŚ miały wyższe, ale po wojnie, zdaje się, zaczęli numerować od nowa.

Ale to tylko przypuszczenia laika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez peisert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerowanej ceny Tu na Tym Forum.... NIKT nie poda...

Możesz spróbować na FB.. są grupy zegarowe... Może Handlarze pomomogą ustalić kwotę

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi