Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MateuszJ88

Pomoc przy zakupie zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Panie i panowie noszę się z zamiarem zakupu kolejnego zegarka i stąd mój post. Generalnie zależy mi na zegarku szwajcarskimi, na klasycznej srebrnej stalowej bransolecie. Kolor tarczy jaki preferuję to również srebrny, dopuszczam także czarny i niebieski/granatowy. Ważną rzeczą jest dla mnie również to by na tarczy godziny były oznaczone cyframi arabskimi, lub chociaż część z nich. Miło byłoby również gdyby zegarek posiadał datownik, choć to nie wymóg konieczny. Dodam, że pod uwagę biorę tylko mechanizm kwarcowy, ze względu na wygodę, i brak obsługi poza baterią. Kwota jaką planuje przeznaczyć na zakup to 1500zł ( górna granica) oczywiście jeżeli znajdę coś tańszego to również, się nie obrażę:). Jak dotąd po dość dokładnych poszukiwaniach mam kilku kandydatów pierwszym z nich jest Inventic, biorę pod uwagę dwa modele, które wstawię pod koniec postu. Co myślicie o tej marce? wiadomo, że to od dawna nieobecny gracz, wskrzeszony w 2022r, ale wizualnie jest w moim guście w środku ronda 515 no i dobra cena 625 zł no i mam jeszcze dodatkowe rabaty. Kolejną propozycją jest Atlantic Seabase, również spełnia moje wszystkie wymagania i cena uwaga 558zł bez rabatów wydaje się być okazyjną, choć wizualnie prezentuje się średnio, troszkę zbyt gruba koperta te "nóżki" wokół niej. Kolejną propozycją od Atlantica to Seapair, choć niestety bez cyfr. Podoba mi się również Sealine, lecz w wersji ze srebrna tarcza niestety bez indeksów. Kolejnym zegarkiem, który zwrócił moją uwagę jest Adriatica klasyczny model, spełnia wszystkie moje wymagania, natomiast byłaby to moja kolejna chyba już z szósta Adriatica dlatego szukam jakiejś odmiany. Ostatnim modelem, który przypadł mi do gustu jest Doxa Neo. Proszę o opinię, porady i propozycje. Co powiecie o obecnych Inventicach? Pozdrawiam

Screenshot_20230729-161625.png

Screenshot_20230729-161645.png

Screenshot_20230729-162003.png

Screenshot_20230729-162342.png

Screenshot_20230729-162517.png

Screenshot_20230729-162728.png

Screenshot_20230729-163037.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam tego Citizena. W cenie poniżej tysiaka mamy szafir, full tytan i Eco drivea62f49da9aca2cf68e804a37f7a2d6d8.jpg

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak zależy na "Swiss made" to jeszcze Roamer'y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mikas napisał(-a):

T

Tak jak napisałem szukam czegoś swiss made, pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak jak napisałem szukam czegoś swiss made, pozdrawiam 
No tak, sorki zupełnie to przeoczyłem. Polecę więc Certinki4638594d9d45bd680ae2bd6dc43331c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Mikas napisał(-a):

Ta Certina DS-4 również jak najbardziej mi się podoba, też ją brałem pod uwagę, tylko kurcze nigdzie nie mogę jej spotkać stacjonarnie, żeby organoleptycznie ocenić jak się ona prezentuje. Dzięki za sugestie i proszę o więcej, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za jakieś 650-700zl kupisz roamera.

Indeksy liniowe...

Ale polecę Ci mimo wszystko jeden model Seiko. Bo mam i też trafiłem na niego szukając Szwajcara. Niestwty, przegrały z nim jakością wykonania i wyglądem. Wyjątkowy. Tarcza pięknie mieni się w słońcu, bransoleta dobrej jakości. Wiem, miał być Szwajcar.

679zl, szafir i 5ATM

spacer.png

https://wkruk.pl/zegarki/seiko/zegarek-seiko-classic-12

16908343199125347731732956305923.thumb.jpg.96cbb2fcba60123d73ec28bda3d9ee85.jpg

16908343502462053089524078846331.thumb.jpg.5813bafbb808a7b2028da68dce46e68e.jpg

1690834479082183545223838539068.thumb.jpg.94c0f7443d56cef83f61f43f60401dac.jpg

Ja dałem znacznie mniej, co nie zmienia faktu, że do 1000zl ciężko znaleźć dla niego konkurencję z arabskimi indeksami, szafirem i rozmiarem. Również wśród Szwajcarów.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za propozycje, i proszę o kolejne. Myślę jeszcze ewentualnie o jakiejś Festinie, co myślicie? Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ewentualnej przymiarki... Ja już nie bawię się w szukanie stacjonarne. Internet daje świetne możliwości jak zwrot bez podania przyczyny do 14 dni. Czasem zamawiam więc nawet po dwa zegarki i zostawiam tego który siądzie lepiej. Czasem żaden nie siada więc szukam dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że nie warto się ograniczać do Szwajcarów w tym budżecie. W sumie to chyba wgl nie warto się tak ograniczać, ponieważ mogą Cię ominąc bardzo ciekawe modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Barop napisał(-a):

Uważam, że nie warto się ograniczać do Szwajcarów w tym budżecie. W sumie to chyba wgl nie warto się tak ograniczać, ponieważ mogą Cię ominąc bardzo ciekawe modele.

Dokładnie. Ja zostawiłem Szwajcary, które są wątpliwej jak na Swiss made jakości. Adriatica, tańsze Atlantic itp nie odbiegają wcale od np niemieckich zeppelinów, hanerykanskich fossil czy nawet takich wynalazków jak Kronaby (mam dwa - sekel i Nord). W japoncach mamy za to jakość (Citizen i orient) jakieś w równej cenie Szwajcarze  nie znajdziemy. 

Niedawno odesłałem, bo nawet w cenie promo 400zl sprawiał wrażenie nie lepszego niż Fossil za tyle samo regularnej.

IMG_20230713_175149839.thumb.jpg.bc87e294383984959e713854bf80a935.jpg

I FossilIMG_20230711_165208874.thumb.jpg.18aad7c0c629b2f7a9088beaf3ecda85.jpg

I też korzystam z dobrodziejstw netu, zamawiam z odroczoną płatnością kilka egz i sprawdzam na spokojnie.

Te casio też nie trafiały w indeksy (egz sklepowe już idealnie się zgrywały)

IMG_20230708_200321595.thumb.jpg.669b516adc7a71695b84dbcefc0434e5.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

No panowie byłem dzisiaj trochę pooglądać na żywo bo w sumie mam obok duża galerię, byłem w kilku miejscach i dobrze, że poszedłem "pomacać" kilka zegarków. Spostrzeżenia mam takie, że jednak konieczna jest przymiarka i osobista ocena. Oglądałem kilka modeli z oferty Festiny, i powiem szczerze, że jestem bardzo rozczarowany jakością.Dwa modele jedne z podstawowych cena w sklepie na półce 350zł(na stronie 280 i rabat 10% do zapłaty 252) chodzi o Festina Classic 20437/3. Pomyślałem, że popatrze różne marki nie tylko szwajcarskie no i bransolety w tych Festinach są dramatycznej jakości, lekkie jakby puste, aż tak charakterystycznie szeleszczą identycznie jak w jakimś Perfekcie czy innym Pacifiku ja wiem, że cena niska no ale w tańszych zegarkach widziałem znacznie lepszą jakość. Inny model Festiny już z tych Swiss made, no tu od razu bransoleta i ogólne wrażenie jakości znacznie lepsze, ale też bez szału. Obejrzałem też kilka modeli Citizena konkretnie CITIZEN Sports BF2011-51EE, no i powiem szczerze, że tutaj też się rozczarowałem znowu cena jest niska ok (395) no ale ponownie bransoleta no już sporo lepsza niż w Festinie no ale nadal średnio, szukam dalej pozdrawiam 

Screenshot_20230814-184423.png

Screenshot_20230814-184414.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 350 zł nie oczekuj stalowej bransolety z pełnymi ogniwami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no to jest jasne,z tym że są zegarki niedrogie również, które prezentują się znacznie lepiej i uwaga podam tutaj przykład zegarka wirtualnej, wyśmiewanej tutaj marki Bisset, otóż niedawno jakieś 2 lata temu kupiłem( świadomie) zegarek tej marki za całe 215zl ( aktualna cena na stronie producenta 263zl) chciałem sam zobaczyć i ocenić. No i użytkowałem go około półtora roku, zero problemów w środku ronda, bransoleta no znacznie solidniejsza, masywna. No Citizen a Bisset? No tutaj Citizen się zupełnie nie popisał. No cóż kupię pewnie tę Adriatice z pierwszego wpisu, dam znać co wybrałem pozdrawiam 

Screenshot_20230814-191724.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na Grovana Traditional 1550.1134 już zamówiona także czekam, mam nadzieję, że to będzie dobry wybór. Szkiełko jest szafirowe, w tej cenie myśle, że nic lepszego nie wyszukamy. Mam nadzieję, że jakość będzie zdecydowanie lepsza niż Citizena, myślę że na pewno tak będzie. Cena po rabacie 406zł także zakup sporo poniżej założonego budżetu, szkoda że nie ma indeksów z cyframi no ale przeżyje to jakoś. Po odbiorze podzielę się wrażeniami i zdjęciem z nadgarstka:) pozdrawiam 

Screenshot_20230815-092125.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj udało mi się odebrać mój nowy nabytek. Pierwsze wrażenie jest dobre, tarcza bardzo ładna, głeboka czerń wygląda zacnie, bransoleta mogła by być ciekawsza, no ale to już wiedziałem że zdjęć. Organoleptycznie wydaje się być dosyć dobrze wykonany, mam nadzieję że będzie dobrze służył, pozdrawiam Wszystkich.

IMG_20230818_165602_853.jpg

IMG_20230818_165527_572.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostrzegam przed zakupem zegarków Inventic, konkretnie modelu C51340.41.55 niebieskiego. Wypinają się teleskopy w pasku z dołu koperty i można szybko zgubić zegarek. Model zielony C51340.41.75 ma tą samą wadę - identycznie wypięły się same teleskopy z dołu koperty i pasek został mi w rękach. Może to być wada fabryczna tej serii. Kupowałem w Time Trend Galeria Młociny, Warszawa.

Edytowane przez Conway
dodanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi