Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cordi7

Niewielki wygodny na codzień

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam niewielkiego (36-40 mm), wygodnego i casualowego zegarka.

Po wielkich bólach zawęziłem wybór do poniższych czterech modeli:

Nodus Sector GMT

8D2117D0-2A72-4693-ABE7-C9A3F8CD86FF.thumb.jpeg.b6f8905702bbe64895edb2879ab9c16b.jpeg

Nivada Grenchen Super Antarctic
7D40885D-FF25-4CEB-8FAD-C600DE3D7B7A.thumb.jpeg.c2e425d5abf67c918c02ee36fbae832d.jpeg

Nodus Sector Sport

DC8E2C65-8DF0-4E27-922D-52FCC95A9F0B.thumb.jpeg.ef273dc27de46502fec19fca3abbba01.jpeg

Christopher Ward C65 Dune

619F0DF4-3B6D-4784-B423-D9E1985306F8.thumb.jpeg.038d0f03e615eaaade5201181a611193.jpeg

Który byście wybrali i dlaczego? Chętnie posłucham innych opinii i perspektyw - może mi się rozjaśni.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybrałbym ChW. Miałem niedawno podobny dylemat z tym że celowałem w Sealandera 36mm( to było przed premierą Dune). Koperty w tych zegarkach fajnie jak dla mnie wyglądają, ale gdybym miał brać to chyba z bransoletą. 

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizualnie, a w szczególności patrząc na kształt koperty wraz z uchami oraz dobór wskazówek, stawiam na CW.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.08.2023 o 17:15, Przemek84 napisał(-a):

Ja wybrałbym ChW. Miałem niedawno podobny dylemat z tym że celowałem w Sealandera 36mm( to było przed premierą Dune). Koperty w tych zegarkach fajnie jak dla mnie wyglądają, ale gdybym miał brać to chyba z bransoletą. 

CW wygrywa wizualnie czy z jakis innych powodow? Gdyby kupony nadal bylyby aktywne to Dune bylby mocnym zawodnikiem. W obecnej cenie wg mnie jego atrakcyjnosc nieco spada - choc to nadal swietny zegarek. Aha, zegarkow na kajdanie mam sporo, latem najwygodniej nosi mi sie raczej gume / canvas i tak najprawdopodobniej bym widzial ten zegarek. Zapiecie z mikroregulacja jest bardzo duze - osobiscie dla mnie zysk z regulacji jest niestety rownowazony zmniejszona wygoda zapiecia.

W dniu 4.08.2023 o 17:27, mario1971 napisał(-a):

Wizualnie, a w szczególności patrząc na kształt koperty wraz z uchami oraz dobór wskazówek, stawiam na CW.

Dzieki za opinie Mario, CW umie robic ladne koperty - a sam zegarek jest spojny i w klimacie, ktorego szukam.

W dniu 4.08.2023 o 21:34, szuwi napisał(-a):

Nodus SS, bo mi się podoba :)

Spodziewalem sie, ze jako fan Explorera (jesli dobrze pamietam) wskazesz ten model :)

Jak nie jestem fanem ukladu 3-6-9 to tutaj mi sie podoba, czarne wskazowki na bialym tle sa dobrze widoczne.

Bransoleta z pelnymi end linkami i mikroregulacja w zapieciu, wyregulowany wol roboczy NH35 do +/-10 s.

Tak pokrotce z mojej strony:

• Sector GMT
    Swieze ujecie komplikacji GMT, plus mimo mechanizmu typu caller dzieki ukladowi tarczy bardzo latwo go uzywac w trakcie podrozy.
    Zdecydowanie wygodna rzecz podczas wakacyjnych wojazy, zakrecana koronka, szafir, mechanizm wyregulowany do +/- 10 s na dobe.
    Rozmawialem mailowo z zalozycielami Nodusa - bardzo fajni ludzie, swietna obsluga klienta, dla mnie na plus - na minus wysylka z US i serwis raczej na miejscu.

• Super Antarctic
    Genialny rozmiar, fajna koperta, swietna alternatywa Explorera nie bedaca jego kopia lub wariacja na temat - no i nie ma tarczy z ukladem 3-6-9.
    Marka z historia, Swiss Made i z mechanizmem 28.800 bps. Wszystko mi w nim gra ale ... o mechanizmie (Soprod P024) praktycznie nie da sie nic przeczytac.
    Sam Soprod na stronie nie ma zadnych informacji na ten temat (ale z drugiej strony nie ma tez ani slowa na temat Newtona, ktory jest juz w uzyciu przez kilka marek).
    Nie wiem jak z zywotnoscia i serwisem tego mechanizmu co mnie troche studzi, na plus - moge go kupic przez swietnego AD mikrobrandow z fenomelana obsluga.
    Ogromnym plusem jest wypukle szkielko dajace fajne znieksztalcenia przy krawedziach, nie zdawalem sobie sprawy jak bardzo mnie to kreci. Co zrobic :)

• Sector Sport
    Jak pisalem wczesniej nie lubie ukladu tarczy a la Explorer ale tutaj mnie nie razi, Fajna, wyrazna tarcza (duzy kontrast), fajny koperta (choc mimo malego rozmiaru zegarek nie jest z tych delikatnych).
    O kontakcie z wlascicielami firmy juz pisalem wczesniej, o samej marce kraza tylko pozytywne opinie - zarowno w kontekscie designu / palety modelowej jak obslugi posprzedazowej i serwisu.
    Zegarek w typie tego, czego szukam - na wakacjach bedzie ok i w trakcie zwiedzania / plywania jak i wieczorem na kolacji, moge go tez spokojnie zalozyc do biura do smart casual i bedzie ok.

• C65 Dune
    Piekna koperta, fajne wskazowki i indeksy (od dawna chce miec sekundnik z trojzebem :D), fajny rozmiar - ale ... w tej cenie Sellita z regulacja do +/- 20 s na dobe to troche pomylka.
    Gdyby CW nadal mial aktywne kupony to zdecydowanie bylby to mocny zawodnik, przy obecnej cenie dobijamy niemal do Sinna 556, ktory ma mechanizm w wersji Premium / Top.
    To nadal bardzo duzo dajacy zegarek ale wyjatkowa atrakcyjnosc CW to juz niestety piesn przeszlosci, szkoda troche ale z drugiej strony przewazajaca wiekszosc na rynku pcha sie w gore z cenami...

Mam jeszcze pare tygodni do okazji, na ktora chce sobie ten zegarek kupic - zobaczymy. Moze wpadnie jakis zupelnie czarny kon? :D

Dzieki za pomoc i opinie.

Pozdrawiam

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi