Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mateusz1995

Pierwszy zegar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Na wstępie chciałbym zaznaczyć ze jestem nowy i nigdy nie miałem do czynienia z zegarami . Od jakiegoś czasu zaczęły podobać mi się zegary podłogowe i postanowiłem kupić zegar na aukcji internetowej . Niestety nie miałem możliwości sprawdzić czy zegar działa. Dziś próbowałem go uruchomić i okazało się ze gdy podciągam wagi to nie blokują się tylko opadają luźno na dół . Chciałbym się dowiedzieć czy da się to jakoś naprawić i czy to częsta przypadłość . Pozdrawiam 

IMG_0306.jpeg

IMG_0307.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie zapadka nie działa, bo??? złamana sprężynka??? lub  ??

Trzeba wymontować mechanizm z "sanek" i zobaczyć = pokazać. wówczas Szanowne Grono cos podpowie...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo, jak kolega wcześniej napisał.

Dodam jeszcze, iż to nie jest częsta przypadłość ! 

Zapadki, które powstrzymują koło, zabezpieczajac wagi przed swobodnym opadaniem, mogły zostać uszkodzone, lub w najlepszym razie zawiesiły się.   Myślę, że to możliwe w trakcie niewłaściwego transportu, czy przenoszenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedz . 
Dziś postaram się wymontować mechanizm chociaż pewnie nie będzie to łatwe i zrobię zdjęcia . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesteś pewien że łańcuch się nie ślizga na kole ?  Czyli właściwie dobrany (rozmiar) …

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zegar przetransportowano w całości, bez zabezpieczenia łańcuchów, zdjęcia wahadła? Mogły wypaść łańcuchy z bębnów. Ale aby je na nich ułożyc najlepiej jest obrócić mechanizm. Albo całyzegar. ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, LESKOS napisał(-a):

A jesteś pewien że łańcuch się nie ślizga na kole ?  Czyli właściwie dobrany (rozmiar) …

Nie mam pojęcia . Taki już przyjechał . Gdy ciągnę za wagę koło jakby się obraca ale zębatka stoi w miejscu . 

Godzinę temu, Anansi napisał(-a):

Czy zegar przetransportowano w całości, bez zabezpieczenia łańcuchów, zdjęcia wahadła? Mogły wypaść łańcuchy z bębnów. Ale aby je na nich ułożyc najlepiej jest obrócić mechanizm. Albo całyzegar. ;)

Zegar przetransportowano w całości , łańcuchy nie były zabezpieczone ale wahadło ściągnięte . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że na 100% spadły ….

Wyjmiesz werk to wyjdzie „w praniu” co się stało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli będę zabierał się za demontaż mechanizmu . Jakieś małe podpowiedzi od czego zacząć żeby nie narobić biedy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nigdy takiej potwory nie rozbierałem. Obawiam się, że mechanizm nie jest wraz z tarczą na wysuwanych sankach. Zapewne trzeba zdjąć wskazówki i odkręcić tarczę a potem mechanizm. Zdjęcia mogą pomóc w udzieleniu pomocy. :)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Anansi napisał(-a):

Ja nigdy takiej potwory nie rozbierałem. Obawiam się, że mechanizm nie jest wraz z tarczą na wysuwanych sankach. Zapewne trzeba zdjąć wskazówki i odkręcić tarczę a potem mechanizm. Zdjęcia mogą pomóc w udzieleniu pomocy. :)

IMG_0311.jpeg

IMG_0312.jpeg

IMG_0313.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się wyciągnąć mechanizm ale swoim okiem nie widze różnicy między działająca waga a niedziałająca . 

Pierwsze zdj waga działa , dwie następne nie działają . 

IMG_0315.jpeg

IMG_0314.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zdjęć , nie mamy czego sugerować ! 

...., otworzyć drzwi i pstrykać - z przodu, boku, góry, itd 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie jak jest skonstruowany napęd łańcuchowy i sprawdź czy koła są osadzone na sztywno na osi ... zdodnie z opisem . Jeśli coś puściło, to jednak zaleciłbym Ci wizytę u zegarmistrza (z samym mechanizmem) bo rozbierając taki zegar bez doświadczenia narobisz sobie sporych kosztów...  

Najprawdopodobniej mechanizm zapadkowy nie działa poprawnie. Żeby się do niego dostać musisz wyjąć osie z napędem ... a to wymaga trochę doświadczenia ...

6880CD1E-FD98-4ABD-8223-086623CF2118_1_201_a.jpeg

460CBDAD-5732-4E9B-9346-E3ACCEC42A29_1_105_c.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, LESKOS napisał(-a):

Poczytaj sobie jak jest skonstruowany napęd łańcuchowy i sprawdź czy koła są osadzone na sztywno na osi ... zdodnie z opisem . Jeśli coś puściło, to jednak zaleciłbym Ci wizytę u zegarmistrza (z samym mechanizmem) bo rozbierając taki zegar bez doświadczenia narobisz sobie sporych kosztów...  

Najprawdopodobniej mechanizm zapadkowy nie działa poprawnie. Żeby się do niego dostać musisz wyjąć osie z napędem ... a to wymaga trochę doświadczenia ...

6880CD1E-FD98-4ABD-8223-086623CF2118_1_201_a.jpeg

460CBDAD-5732-4E9B-9346-E3ACCEC42A29_1_105_c.jpeg

Czyli jednak coś poważniejszego niż myślałem . A szkoda , sprzedawca zapewniał ze wszystko jest dobrze . Zaniosę do zegarmistrza bo szkoda żeby się coś zepsuło . 
Dziękuję wszystkim za pomoc . 
Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj poruszyć kołem lańcuchowym.

powinno pracować jednocześnie z osią i kołem.

Połączenie wskazane strzałkami powinno dość solidnie utrzymywać koło łańcuchowe na osi , jeśli tak się nie dzieje to tu jest pierwszy problem.. 

Screenshot_20230829-062219_Samsung Internet.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zadra napisał(-a):

spróbuj poruszyć kołem lańcuchowym.

powinno pracować jednocześnie z osią i kołem.

Połączenie wskazane strzałkami powinno dość solidnie utrzymywać koło łańcuchowe na osi , jeśli tak się nie dzieje to tu jest pierwszy problem.. 

Screenshot_20230829-062219_Samsung Internet.jpg

No właśnie chodzi tylko same koło z łańcuchem . Reszta stoi w miejscu . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli koło łańcuchowe się kręci  w lewo i w prawo to zapadka nie blokuje wstecznego ruchu koła .

Sprężyna nie trzyma zapadki / jest wewnątrz koła łańcuchowego  / .

Mechanizm należy rozebrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi