Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Markope

Regulacja dokładności chodu

Rekomendowane odpowiedzi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, graver napisał(-a):

Moim zdaniem nieodpowiednie wahadło, skoro na samym wahadle nie można wykonać regulacji, mikro regulacją tylko można kilka minut na plus czy minus regulować, pokazał że ma wybite 92 to niech sprawdzi czy się zgadza.

Może zanim dojdziesz do kolejnych wniosków przeczytaj cały (niedługi przecież wątek), jak by ci to kobieta powiedziała. ... dochodzisz z opóźnieniem 😂.

Problem w tym że kolegi "właściciela" nie ma w domu i nie potwierdza postawionych tez... ale to już było, albo i więcej ...

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, LESKOS napisał(-a):

Może zanim dojdziesz do kolejnych wniosków przeczytaj cały (niedługi przecież wątek), jak by ci to kobieta powiedziała. ... dochodzisz z opóźnieniem 😂.

Problem w tym że kolegi "właściciela" nie ma w domu i nie potwierdza postawionych tez... ale to już było, albo i więcej ...

Ciekawe czy wszyscy czytają od początku wypociny, OK   to wyp...dalam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim serdecznie za zaangażowanie i bezcenne rady. Niestety na chwilę obecną nie mogę nic w temacie zrobić,myślę, że za tydzień jeżeli, się uda- dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.   Ps. Oczywiście dam znać 😉

Edytowane przez Markope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, graver napisał(-a):

Ciekawe czy wszyscy czytają od początku wypociny, OK   to wyp...dalam!

No jak widać nie wszyscy się "pocą" 😉 

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska, nie nadymajta się. Festina lente, a w międzyczasie polecam wahadłowanie kotem. ;)

@graver Twoje spóźnione odpowiedzi to nic. Mistrzem jest @janekp , którego też bardzo lubię. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Anansi napisał(-a):

Ludziska, nie nadymajta się. Festina lente, a w międzyczasie polecam wahadłowanie kotem. ;)

@graver Twoje spóźnione odpowiedzi to nic. Mistrzem jest @janekp , którego też bardzo lubię. :)

No nieraz się nie spojrzy nieco wyżej i wychodzą powtórki z rozrywki, sorry dobrze chociaż Ty śmiechem rozładowujesz wkurzenie😀errare humanum est 

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.09.2023 o 20:21, LESKOS napisał(-a):

Ok, trochę wygląda na to, że zegar to obudowa i dołożony mechanizm. Być może ze względu że aktualnie pracujący mechanizm ma wychwyt z Brocotem i ładnie się w całości prezentuje. Problem polega na tym, że niestety prawdopodobnie dedykowane wahadło mechanizmu musiało być dłuższe lub mieć zdecydowanie cięższą soczewkę. Być może było to nawet to tylko ktoś dokonał jego skrócenia  (stąd lutowanie), ale też nie wykluczam, że nie jest oryginalne. Z oryginalnych widziałem właśnie takie jak. poniżej na zdjęciach.  Właściwą długość można prawdopodobnie odczytać na płycie mechanizmu pod dzwonkiem (jak wspominał kolega mkl1). Jeśli nie można wydłużyć tego drążka, bo w obudowie brakuje miejsca, Jedynie co możesz zrobić to obniżyć fizyczny środek ciężkości wahadła. Jeśli spieszy około 10 minut na dobę to sporo, więc trzeba by dołożyć obciążenia na samym dole soczewki. Możesz to przetestować przyklejając kawałki ołowiu (może masz śrut lub ciężarki wędkarskie) przy pomocy tejże plasteliny. Myślę że trzeba by myśleć o. wadze dołożenia rzędu 50-100 g , więc sporo. Możesz to zrobić stopniowo zakładając początkowo 50g i stopniowo zwiększając. Jeśli diagnoza okaże się właściwa i sposób się sprawdzi , a chciałbyś zostawić ten zegar w takim zestawieniu , to nie pozostaje nic innego jak po zrównoważeniu chodu , odlać z ołowiu serce wahadła o wadze z dołożeniem wagi, może nawet zmienić jego kształt z okrągłego na lekko eliptyczny. Przykład takiego wahadła poniżej - nawet w sprzedaży 😉 https://allegrolokalnie.pl/oferta/wahadlo-zegar-francuz-brokot-soczewka

Musisz tylko dobrze zważyć serce z dociążeniem . Oczywiście możesz szukać zdecydowanie cięższej soczewki od twojej (więc musisz ją zważyć po zdjęciu z drążka), albo całego wahadła. Jak wpiszesz w google "wahadło do francuza, BROCOT" - trochę ofert się pojawi.  

Myślę ze sprawa nie jest beznadziejna, więc życzę powodzenia. ✌️

:rolleyes:

Zrzut ekranu 2023-09-29 o 20.10.10.png

Zrzut ekranu 2023-09-29 o 20.15.16.png

Ps. Kolega Anansi to DUSZA CZŁOWIEK - tylko czasami lubi pożartować i "popodpuszczać" - tak przetestować  od strony psychologicznej szczególnie nowych forumowiczów. Ale bezwzględnie nie można się obrażać 😉  Pewnie sam sie przekonasz że to naprawdę dobry i fajny GOŚĆ :D 

Witam ponownie ,w końcu znalazłem czas i zacząłem eksperymentować z dociążaniem wahadła, dokładnie tak jak podpowiadał kolega LESKOS: zacząłem od dołożenia 50 g,finalnie jest ok 80 dołożone i chód jest idealny z lekkim zapasem na regulacji😁. Może kiedyś się pokuszę o dokładne zważenie soczewki z "dostawką" i odlanie nowej ,ale ...na razie jest dobrze, a i tak tego nie widać 🙂. Dziękuję wszystkim za życzliwe rady I cierpliwość ( zdjęcia nie załączam, bo to piękne nie jest - ale skuteczne😁). Temat zamknięty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Markope napisał(-a):

Witam ponownie ,w końcu znalazłem czas i zacząłem eksperymentować z dociążaniem wahadła, dokładnie tak jak podpowiadał kolega LESKOS: zacząłem od dołożenia 50 g,finalnie jest ok 80 dołożone i chód jest idealny z lekkim zapasem na regulacji😁. Może kiedyś się pokuszę o dokładne zważenie soczewki z "dostawką" i odlanie nowej ,ale ...na razie jest dobrze, a i tak tego nie widać 🙂. Dziękuję wszystkim za życzliwe rady I cierpliwość ( zdjęcia nie załączam, bo to piękne nie jest - ale skuteczne😁). Temat zamknięty. 

A naszą prośbę o podanie długości dalej olewasz. Jednak @graver miał rację. Wkrótce będziesz prowadził jedynie blogi - monologi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20231008_230027.jpg

Jeżeli to takie ważne, to proszę 

Proszę bardzo 

20231008_230427.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.09.2023 o 13:11, mkl1 napisał(-a):

Pendulum length should be around  248mm

Czyli według obliczeń kolegi mkl1 długość by die zgadzała ( zresztą dłuższe wahadło bez podwyższania nóżek już by nie weszło). Soczewka po prostu była o duuuużo za lekka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pouczające. Ja tak kiedyś dobrałem praktycznie brakujące wahadło do angielskiego tavern clock (patyczki, leciutka soczeweczka). Chodził dokładnie. Zamówiłem nowe (dalej je produkują) o zbliżonej długości z UK (wtedy się jeszcze dało...). No i przyszło, z soczewką zalaną ołowiem. Tak się spóźniał, że nie wystarczyło gwintu na mosiężnym drążku do podciągnięcia soczewki i trzeba było go skrócić ( @czasik bardzo zmyślnie to uczynił). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Pouczające. Ja tak kiedyś dobrałem praktycznie brakujące wahadło do angielskiego tavern clock (patyczki, leciutka soczeweczka). Chodził dokładnie. Zamówiłem nowe (dalej je produkują) o zbliżonej długości z UK (wtedy się jeszcze dało...). No i przyszło, z soczewką zalaną ołowiem. Tak się spóźniał, że nie wystarczyło gwintu na mosiężnym drążku do podciągnięcia soczewki i trzeba było go skrócić ( @czasik bardzo zmyślnie to uczynił). 

Człowiek się uczy całe życie, a i tak...     później się okazuje ,że od każdej reguły jest wyjątek 😅

Edytowane przez Markope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi