Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Jaga92

Becker ze "skrzydłami"?

Rekomendowane odpowiedzi

6646108_Screenshot2023-08-08at11-46-401912GustavBeckerCatalogue-1912GustavBecker_pdf.png.82b43ecadbd813288041d686f66268d8.pngNapotkałam w internetach zegar i prawdopodobnie w piątek będzie już u mnie. Niestety, zdjęcie jest jedno i niewyraźne, ale sprzedający twierdzi, że na tarczy jest sygnatura GB.

Pytanie moje brzmi: czy były takie Beckery, a jeśli tak, to jaki to może być model? Czy zachowały się u kogoś może zdjęcia katalogpwe tego modelu?

Znalazłam w jednym katalogu z 1912r. zdjęcie jeszcze bardziej "skrzydlatego", ale wagowego (załączam).

Czy były również mniej okazałe "skrzydlate" Beckery sprężynowe? Bardzo mnie zaintrygował, a zdjęcie z katalogu bardzo by mi się przydało, bo gagatek nie ma półsterczynki na brodzie, więc będę musiała mu coś dobrać.

Z góry ogromnie dziękuję za pomoc i przepraszam za jakość zdjęcia - niestety nie jest moje, swoje podeślę (mam nadzieję) w piątek :)

Screenshot_20231017-211735~2.png

Edytowane przez Jaga92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

Fajnie, tylko producent skrzyni nie ten. :(

436932764_Schlenker_Kienzle1908_061.thumb.jpg.b2078542400e3500fa83f0ae5de767c7.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kombo... Skrót od kombinatorstwo? 😅🤦‍♀️🙈 Dziękuję za zdjęcie ❤️

W sumie to aż jestem ciekawa, jak to z bliska będzie wyglądać - może tylko tarcza będzie od GB 😅🙈🤦‍♀️

Ale drogi nie był, więc cytując klasyka: "niczego nie żałuję", bo skrzynia zupełnie inna i chyba rzadko spotykana...

A przy okazji dopytam, jeśli wolno - z którego roku to katalog? Porównam sobie może to później z datowaniem werku, czy chociaż są z tego samego okresu 😅

Jak będzie już u mnie to zrobię mu sesję foto i załączę tutaj, może ktoś też jeszcze będzie ciekawy, co w nim siedzi 🙂

3 godziny temu, Anansi napisał(-a):

Hmm...

Fajnie, tylko producent skrzyni nie ten. :(

436932764_Schlenker_Kienzle1908_061.thumb.jpg.b2078542400e3500fa83f0ae5de767c7.jpg

Co do daty katalogu to już widzę w nazwie pliku, więc cofam pytanie. Dzięki i przepraszam za gapiostwo! 😅🙈

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się wcale nie martwił, a wręcz przeciwnie, bo skrzynia jest unikatowa. Wszystkie inne, są podobne do siebie i różnią się tylko szczegółami. A taka, to rzadko kiedy się pokazuje. 

Sądzę, że mechanizm może być Beckera, gdyż widać dół sanek i na Beckera mi wyglądają. Ciekawy więc jestem, czy mechanizm numerowany, itd. oraz, czy przypadkiem na plecach skrzyni, są  pieczęcie, numery, czy inne znaki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, PM1122 napisał(-a):

Ja bym się wcale nie martwił, a wręcz przeciwnie, bo skrzynia jest unikatowa. Wszystkie inne, są podobne do siebie i różnią się tylko szczegółami. A taka, to rzadko kiedy się pokazuje. 

Sądzę, że mechanizm może być Beckera, gdyż widać dół sanek i na Beckera mi wyglądają. Ciekawy więc jestem, czy mechanizm numerowany, itd. oraz, czy przypadkiem na plecach skrzyni, są  pieczęcie, numery, czy inne znaki. 

Dziękuję za dobre słowo 😊 Zobaczymy - sama jestem ciekawa, co tam dokładnie siedzi - jak tylko będzie u mnie, to dodam zdjęcia, obiecuję! 😁🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.10.2023 o 22:43, PM1122 napisał(-a):

Dziękuję za dobre słowo 😊 Zobaczymy - sama jestem ciekawa, co tam dokładnie siedzi - jak tylko będzie u mnie, to dodam zdjęcia, obiecuję! 😁🙂

Nowe informacje: niestety, jednak zegar do mnie nie dotrze. 😔

Przepraszam za zamieszanie i dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam wątek: po długich perturbacjach Becker wylądował jednak u mnie. Skrzynia niestety bez oznaczeń, werk Becker Silesia P42.

Uświniony jak nieboskie stworzenie buraczkową bejcą, obecnie w trakcie oczyszczenia - załączam zdjęcia.

Korona też jest, zdjęta na czas transportu i do czyszczenia skrzyni. 🙂

20231103_223118.jpg

20231103_221936.jpg

20231103_212028.jpg

20231103_213832.jpg

20231103_221853.jpg

20231103_223532_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczyna się CIEKAWIE :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przypadku najważniejsze jest zdjęcie wieszaka mechanizmu wewnątrz (po wyjęciu mechanizmu)) a nawet wnętrza skrzyni po odkręceniu ww.

No i jeszcze jedno...czy skrzynia jest stara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę relacjonować na bieżąco :) teraz w weekend mam nadzieję go "ogarnąć" i dam fotorelację efektu finalnego. I, oczywiście, dam też znać, co z wieszakiem i dziurami po wieszaku. To be continued! 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to miłe zaskoczenie ! 

Cieszę się, że się udało. Dobrze zrobić zdjęcia jakichś ciekawych miejsc - szczegółów, jeśli takowe wystąpią... Przyjrzeć się śrubkom i gwoździkom. 

Aaaa - po tym częściowym ,,umyciu" skrzynki , widzę , że ona była jasna. Więc , nic bym nie bejcował .

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, PM1122 napisał(-a):

No, to miłe zaskoczenie ! 

Cieszę się, że się udało. Dobrze zrobić zdjęcia jakichś ciekawych miejsc - szczegółów, jeśli takowe wystąpią... Przyjrzeć się śrubkom i gwoździkom. 

Aaaa - po tym częściowym ,,umyciu" skrzynki , widzę , że ona była jasna. Więc , nic bym nie bejcował .

Tak, zostawię ją jasną - zmyję tylko do końca tego buraczka, a potem zabezpieczę samym woskiem (mam już sprawdzony na poprzednim zegarze) :)

Miłe zaskoczenie, bo kolor skrzynki jest teraz taki, jak w moim FMS, więc obydwa zegary będą ładnie do siebie pasować 🙂

Wieczorem postaram się dać więcej zdjęć 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak: buraczkolubny malarz na czas bejcowania Beckera odkręcił boczne półeczki z lustrami od skrzyni i wymienił śruby w skrzyni - mam dwa rodzaje śrub: stare (na półeczkach i jedna na wieszaku skrzyni) i nowsze (w skrzyni i jedna przy wieszaku skrzyni). Malarz wyjmował też lustra i od ściany zatkał tył lustra czym popadło (jedno - czymś, co wygląda na kawałek grubej okleiny imitującej drewno).

Sam Becker pod warstwą buraczka skrywa całkiem ładny fornir (dwa rodzaje).

Analogiczne rodzaje są na półkach bocznych z lustrami - sama półka jest jasna, bez forniru (tak jak broda skrzyni), a pionowa ścianka za lustrem ma fornir w tym samym odcieniu, co na skrzyni. Wydają się stanowić komplet i, okiem laika, chyba nie są "współczesne" - ale oczywiście mogę się mylić 🤷‍♀️😶

Na drzwiczkach wymieniono też chyba zawiasy - w jednym miejscu dziury są podwójnie, jakby źle wymierzono lub źle dobrano ich długość.

Korona wygląda na dorabianą. Różni się nieco (pod warstwą buraczka) kolorem od reszty skrzyni. Nie ma też nigdzie forniru - również zdobieniach: na ozdobnej kostce wokół "piramidki", która na drzwiczkach skrzyni jest ciemna, a sama piramidka - jasna; na koronie jest to ten sam kolor.

Plecy skrzyni nie mają nic interesującego - jedynie dziury po gwoździach od pionizerów, których brakuje (muszę dokupić).

W środku skrzyni nie ma żadnych dodatkowych dziur, które by nie pasowały do wieszaka, więc chyba pasuje do skrzyni... Jednak wisi tylko na 3 śrubach - czy tak ma być? 🤔

To tyle na chwilę obecną. Będę jeszcze informować 😉

Jeśli jeszcze coś warto by było sfotografować, to proszę - piszcie. 🙂

20231104_181900_HDR.jpg

20231104_181933.jpg

20231104_182020.jpg

20231104_191030.jpg

20231104_191058.jpg

20231104_191213.jpg

20231104_191430.jpg

20231104_191957.jpg

20231104_191822.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że te inne ( chyba nowsze) wkręty to mają przynajmniej łeb z nacięciem, a nie typu "philips" :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem skrzynia jest nowa, no może kilkanaście lat ma. To wszystko jest zbyt świeże (np plecy, brak śladów po trafianiu na hak, oszczędnościowe przykręcenie wieszaka), uproszczone (np brak górnej półeczki, podtoczeń krawędzi, okleina). No i jest praktycznie niemożliwe, by fabrycznie (i to jeszcze w taki sposób!) w skrzyni Schlenker&Kienzle zamontowano werk Gustav Becker (z wieszakiem Ta wprowadzonym w 1912 roku o ile się nie mylę).

Tutaj wersja "de luxe", okucia, drzwiczki jak w sąsiedniej w katalogu pozycji 2528 z inną koroną, stara. Te trzy modele były w wersji z półeczkami/lusterkami lub bez.

H1259-L269171670_original.jpg

H1259-L269171719_original.jpg

H1259-L269171687_original.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Anansi napisał(-a):

Moim zdaniem skrzynia jest nowa, no może kilkanaście lat ma. To wszystko jest zbyt świeże (np plecy, brak śladów po trafianiu na hak, oszczędnościowe przykręcenie wieszaka). No i jest praktycznie niemożliwe, by fabrycznie (i to jeszcze w taki sposób!) w skrzyni Schlenker&Kienzle zamontowano werk Gustav Becker (z wieszakiem Ta wprowadzonym w 1912 roku o ile się nie mylę).

Tutaj wersja "de luxe", okucia, drzwiczki jak w sąsiedniej w katalogu pozycji 2528 z inną koroną, stara. Te trzy modele były w wersji z półeczkami/lusterkami lub bez.

H1259-L269171670_original.jpg

H1259-L269171719_original.jpg

H1259-L269171687_original.jpg

Dzięki! ❤️ Nie wiem, plecy w tym moim faktycznie są "dość świeże", ale reszta skrzyni już niezbyt... Ale ja się nie znam, więc pewnie masz rację 🙂

Znalazłam też linkowca GB na forum NAWCC (załączam) - i nie jest aż tak "na bogato", jak na Twoich zdjęciach... Skrzynia nieco inna, wiadomo, ale też są półki z lustrami w podobnym stylu.

A czy mamy jakieś info o skrzyniach GB sprzed 1908 r.? Bo gdzieś widziałam informację, że katalogów skrzyń GB nie ma dostępnych... Może było wtedy coś z lustrami, ale niezbyt wypasionego? 🤔

I zastanawia mnie jeszcze, po co ktoś miałby robić taką współczesną skrzynię do Beckera, skoro od razu wydaje się podejrzana (bo nie ma takiej w katalogach i w sieci)? No, chyba że ktoś miał po prostu taką "fantazję" i robił dla siebie 😅

Tym niemniej - coraz bardziej mi się ten mój zaczyna podobać, nawet jeśli rzeczywiście jest przykładem czyjejś radosnej twórczości.😅

Chociaż zdecydowanie na dłuższy czas mam dość buraczków. I uważam, że bejcowanie zegarów na buraczkowo powinno być karalne... 🙈

20230807_162555.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bogato nie, ale zwróć uwagę na precyzję, smaczki w wykończeniu także tej skrzyni.

Ten werk Silesia, o ile jest kompletny z wieszakiem wykonano nie wcześniej niż w 1912 roku.

Jaki procent nabywców grzebie w katalogach i sieci przed kupnem starego zegara?

A dorabia się współczesnych skrzyń do starych werków sporo. Niektórzy producenci wykonują je może i lepiej od oryginalnych (np Piotr Pachulski, Edward obecnie Paweł Poroszewski).

https://www.skrzynie-zegarowe.pl/

Temat z Beckerem pamiętam, coś tam w nim pisałem.

https://mb.nawcc.org/threads/new-clock-added-to-collection-gustav-becker.200051

Edytowane przez Anansi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy skrzynia jest stara, czy nowa, to ja się nie wypowiem, natomiast ewidentnie kilka elementów było zrobionych dośc niedawno i chyba bez specjalnych pieszczot ślusarskich.. 

Moim zdaniem wieszak - prymitywnie docięty z dostępnej blachy  a otwory na śrubę (ten po lewej) "fazowany" wiertłem nieumiejetnie naostrzonym.

Otwór pod hak ścienny rownież mało okrągły.. 

Screenshot_20231104-214120_Samsung Internet.jpg

podobnie blaszki mocujace "skrzydła" 

Screenshot_20231104-214034_Samsung Internet.jpg

tu aż widać krawędź od gilotynki.

Też zwróciłem uwagę na brak zabrudzeń, czy korozji w miejscach które wskazałem.

Chyba ktoś niedawno to składał. 

Nie ujmuje mu to wszakże swoistego uroku. 

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, zadra napisał(-a):

Czy skrzynia jest stara, czy nowa, to ja się nie wypowiem, natomiast ewidentnie kilka elementów było zrobionych dośc niedawno i chyba bez specjalnych pieszczot ślusarskich.. 

Moim zdaniem wieszak - prymitywnie docięty z dostępnej blachy  a otwory na śrubę (ten po lewej) "fazowany" wiertłem nieumiejetnie naostrzonym.

Otwór pod hak ścienny rownież mało okrągły.. 

Screenshot_20231104-214120_Samsung Internet.jpg

Tak, nie wygląda to najlepiej 😅 aczkolwiek widziałam gdzieś GB Silesię z podobnym wieszakiem - nie wiem jednak, czy też tak niedorobionym jak ten u mnie 🙃

Co do śrub - ta z lewej wydaje się być nowsza, dlatego stwierdziłam, że to pewnie wskutek malowania skrzyni na buraczkowo - część śrub chyba wtedy "przy okazji" wymieniono/uzupełniono, gdy odkręcano i ponownie przykręcano półki z lustrami. Przynajmniej tak to sobie wytłumaczyłam, dlaczego wszędzie przy tych łącznikach są 2 różne śruby...

Niestety, nie mam jak tego potwierdzić - zegar ma bliżej nieokreśloną historię, gdyż został kupiony przez poprzednich właścicieli na giełdzie staroci 🤷‍♀️ 

Edit: Trudno powiedzieć, by " profesjonalnym" było malowanie fornirowanego zegary bejcą (i to buraczkową! 🙃), dlatego te zmiany "pasują" do takiego traktowania blaszek przy wymianie śrub... 😅

Edytowane przez Jaga92
Dodanie wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie , tak jak kolega Anansi pisze , to tak jest.  Ale , trochę dużo w tej skrzyni , wygląda na oryginalne elementy. Trudno uwierzyć , że ktoś zadał sobie , aż tyle pracy, by upodobnić wszystko do oryginału . To naprawdę dużo czasu zabiera i zwykle idzie się na skróty.  Myślę , że tak jak kolega pisze , że są tacy co naprawdę potrafią i zawodowo się tym zajmują , to jednak taki nie był. Tu trochę drogi na skróty widać .

Sądzę , że tylna decha była faktycznie wymieniona ( dlatego pasuje mechanizm z sankami ) , a żeby nie było różnicy , to całość z tyłu przeszlifowano - no i z tyłu równo wygląda.

Sanki nie zawsze przykręcano na wszystkie śruby , ale faktycznie na trzy - to tego nie robiono.  Jak dobrze trzymają , to nie trzeba dodatkowych wstawiać ( zawsze można kiedyś to zrobić )

Jednak ogólnie , to wszystko wygląda dobrze i ładnie .... i zegar świetnie wygląda . Więc myślę , że nie trzeba się zamartwiać tym , że ktoś w nim nieco kombinował .

Zegary z takimi skrzydełkami rzadko się trafiają - może kiedyś przestały się podobać i poodrywano je ?  Myślę , że miał trudną historię i dużo przeszedł .

,,Silesia" , to stary mechanizm i w odpowiedniej skrzyni się znalazł . Niech cieszy oczy !

Jedno pewne - na giełdzie staroci , nikt nie wstawia skrzydełek , bo niby skąd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy zegar ma jakąś swoją historię i chyba nie ma się co nad tym rozwodzić, a ja nie "wytykam braków" aby umnjejszyc jakąkolwiek wartość zegara a tylko wskazuję szczegóły które mi wpadły w oko a mogą świadczyć, że ktoś nad nim "pracował" (a jeśli tak, to resztę niejasności również można takimi pracami wytłumaczyć)

Z daleka chyba nie wygląda jakoś bardzo źle, a te smaczki? cóż bywają gorsze .. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zadra napisał(-a):

każdy zegar ma jakąś swoją historię i chyba nie ma się co nad tym rozwodzić, a ja nie "wytykam braków" aby umnjejszyc jakąkolwiek wartość zegara a tylko wskazuję szczegóły które mi wpadły w oko a mogą świadczyć, że ktoś nad nim "pracował" (a jeśli tak, to resztę niejasności również można takimi pracami wytłumaczyć)

Z daleka chyba nie wygląda jakoś bardzo źle, a te smaczki? cóż bywają gorsze .. 

Jasne, rozumiem. Grzebany na pewno był - buraczaną bejcę na fornirze ktoś w końcu umieścił 😅🙈 Jestem po prostu ciekawa, jak bardzo jest kombinowany: skrzynia po przejściach od Schenklera-Kienzle (zresztą poza brakiem orła na górze, częściowo innym wzorem na koronie i brakiem ozdobników przy lustrach i brakującą półsterczyną brody ta jest zgodna z katalogiem, który podesłał w dobroci serca Anansi) i werk od GB, czy może współczesna podróba skrzyni Schenkler-Kienzle (tak, jak sugeruje Anansi) i werk od GB...

Bo rozumiem, że współcześnie skrzynie się dorabia (i wyglądają świetnie!) tylko raz, że "skrzydlate" skrzynie nie są chyba teraz w modzie (bo wzbudzają niedowierzanie, co to za cudak), a dwa - tak, jak pisze PM1122 tu jest masa prowizorki (a to bardziej pasuje chyba na wykorzystanie oryginalnej, starej skrzyni)... Nic nie poradzę - jak już go mam, to jestem ciekawa, jak to z nim było i na ile on jest "stary", a na ile tylko udaje 🙃

Nie, jakoś źle to nie wygląda, ale zastanawiam się też, czy mu jeszcze coś poprawić tak, żeby bardziej przypominał wersję z katalogu (szukać oryginalnej, starej korony; dokupić orła zamiast sterczyny na górę; dołożyć ozdoby przy lustrach...), czy zostawić tak, jak jest...

Na pewno dołożę pionizery. A co jeszcze, to muszę zobaczyć jak skończę. Jutro jeszcze poprawki mnie czekają i może wreszcie pokażę efekt finalny. 🙃

Dziękuję wszystkim za wnioski i sugestie ❤️ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesz się i baw doskonale. To w końcu TWÓJ zegar. TY go chcesz doprowadzić do wyglądu... nazwijmy to pierwotnego.

Czy to "kundelek" czy "rasowy"... każdego trzeba przygarnąć i się nim zaopiekować. :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, to stara skrzynia..... ale trochę była ratowana - przez kombinowanie. 

Po myciu z bejcy, powoskować lub szelakować. A do korony, dać orła..... trochę te półkole razi i z tym, to chyba się nie poradzi, bo tam takie rzeźbienia powinny być . Ale reszta i ogólnie całość, wygląda tak, jak oryginał. 

Tu raczej ciężko mówić o podróbie, czy składaku z byle czego . 

Jednakże , by być uczciwym i jak by co , to trzeba powiedzieć, że zegar nie stanowi kompletu i nie jest ,, katalogowym " zegarem Beckera. 

Skrzynia to Schenker-Kienzle do której wystawiono mechanizm ,, Silesia". 

Tak myślę - chyba że ktoś uważa inaczej. Niech się koledzy wypowiedzą. 

Ja czekam na zdjęcia po renowacji - bo ciekaw jestem jak się prezentuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi