Piotr Orzechowski 3575 #1 Napisano 18 Października 2023 (edytowane) Szanowni, mam prośbę o identyfikację zegara z kukułką. Robiłem własne poszukiwania i to na co natrafiłem to, że takie zegary były produkowane przez Junghansa, podobne przez J.B. Becha i Herberta Herra. Ten nie ma sygnatur stąd mój problem z identyfikacją. Może, ktoś z Was miał już okazję widzieć taki mechanizm i go rozpoznaje. Prośba o jakieś wskazówki. Przeglądałem katalogi Junghansa. Podobny zegar ale z dolną kukułką znalazłem w książce o Zegarach Ludowych, który jednak miał inny mechanizm. Edytowane 18 Października 2023 przez Hecke 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3575 #2 Napisano 20 Października 2023 Dzień dobry, żadnych informacji nikt nie ma na temat tego zegara? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3543 #3 Napisano 20 Października 2023 Oglądałem tego kukuła z wielkim zainteresowaniem, bo pierwszy raz w życiu zobaczyłem na zdjęciach taki miks szwarcwaldzkiej kukułki z eklektyczną (lekko secesyjną) obudową, elegancką tarczą za szybką, zaś w środku z werkiem z regulatorem balansowym. A czy takie robiono? Oczywiście że tak, tylko mało ich przetrwało. Tu np Wernerokułki z 1905: Jeżeli nigdzie nie ma sygnatury - raczej zapomnij o identyfikacji producenta. 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3575 #4 Napisano 20 Października 2023 Bardzo dziękuję za informację. Jak znajdzie się sygnatura, to dam znać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaga92 50 #5 Napisano 18 Stycznia 2024 (edytowane) W dniu 20.10.2023 o 12:27, Anansi napisał(-a): Oglądałem tego kukuła z wielkim zainteresowaniem, bo pierwszy raz w życiu zobaczyłem na zdjęciach taki miks szwarcwaldzkiej kukułki z eklektyczną (lekko secesyjną) obudową, elegancką tarczą za szybką, zaś w środku z werkiem z regulatorem balansowym. A czy takie robiono? Oczywiście że tak, tylko mało ich przetrwało. Tu np Wernerokułki z 1905: Jeżeli nigdzie nie ma sygnatury - raczej zapomnij o identyfikacji producenta. To ja się podkleję do tematu - nabyłam okaz podobny do Triumpho ze strony katalogu od Anansiego (z drobnymi różnicami), ale werk ma jak u Hecke'go... Czy to Werner, czy też jakiś dziwny twór, braciszek bohatera tematu? Załączam zdjęcia, aczkolwiek mój jest do renowacji i będę potrzebować inspiracji, jak go wykończyć (zwłaszcza okrągły ślad kleju wokół dziupli kukułki mnie intrygujące, bo nie ma tam śladu po zawiasach, więc nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jak to działało... Drzwiczki wraz z zawiasami przyklejono? 🤔 Edytowane 18 Stycznia 2024 przez Jaga92 Dodanie istotnych zdjęć 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #6 Napisano 18 Stycznia 2024 Myślę, że nie było tam drzwiczek, tylko przyklejony jakiś pierścień - krążek. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaga92 50 #7 Napisano 18 Stycznia 2024 3 minuty temu, PM1122 napisał(-a): Myślę, że nie było tam drzwiczek, tylko przyklejony jakiś pierścień - krążek. Ok, dzięki! To ma sens, o wiele większy niż drzwiczki... Ciekawe, czy ktoś ma podobny, kompletny egzemplarz - byłoby mi łatwiej... 🤔 Ale może znajdzie się dobra dusza z podobnym "kukułem" i wstawić fotkę... Nadzieja umiera ostatnia... 😅 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaga92 50 #8 Napisano 18 Stycznia 2024 (edytowane) Ok, już znalazłam stare zdjęcie identycznej z "eZatoki" (załączam) - faktycznie, tylko pierścień jest wokół dziupli. Pozostaje jedynie pytanie, czy to Werner czy NN (jak zegar Autora tematu). Edytowane 18 Stycznia 2024 przez Jaga92 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #9 Napisano 18 Stycznia 2024 Może ktoś po kształcie płyty werku skojarzy. Parę osób ma katalogi z werkami, ale tych kształtów z nieznacznymi zmianami jest mnóstwo. Więc, przeglądanie tego wszystkiego, grozi oczopląsem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaga92 50 #10 Napisano 18 Stycznia 2024 58 minut temu, PM1122 napisał(-a): Może ktoś po kształcie płyty werku skojarzy. Parę osób ma katalogi z werkami, ale tych kształtów z nieznacznymi zmianami jest mnóstwo. Więc, przeglądanie tego wszystkiego, grozi oczopląsem. Rozumiem... Szkoda 😅 Ten mój wygląda jak skrzyżowanie Triumpho i Marsa z katalogu... Ale sygnatury brak, chyba że gdzieś pod tarczą napotkam... No nic, trudno. 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3543 #11 Napisano 18 Stycznia 2024 54 minuty temu, PM1122 napisał(-a): Może ktoś po kształcie płyty werku skojarzy. Parę osób ma katalogi z werkami, ale tych kształtów z nieznacznymi zmianami jest mnóstwo. Więc, przeglądanie tego wszystkiego, grozi oczopląsem. Ale nie z kukułkowymi werkami... Dawno temu Karl Kochmann wydał książkę, w której były ryciny płyt szwarcwaldów (na obrazku chyba najnowsze wydanie z końca lat 90. Ale czy takich z balansem - nie wiem. Jest jeszcze książka Ricka Ortenburgera, ale co jest w środku w ogóle nie mam pojęcia... 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach