Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
luksad

zegarek- inwestycja?

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem na pomysł, aby kupić sobie zegarek, z tym że ma to być zegarek który chciałbym aby kiedyś pozostał dla syna, zależy mi aby jego wartość rosła z czasem, ma to być coś wyjątkowego. Doradzicie w co warto inwestować? Firma. Konkretny model? Zapewne jakieś serie limitowane? Myślę że max do 50 tys EUR. 

Co byście osobiście kupili, gdzie? 

Edytowane przez luksad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie nie wiemy jak będzie wyglądał rynek zegarków za kilkadziesiąt lat. Na ten moment brałbym złotą Daytonę.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, luksad napisał(-a):

Wpadłem na pomysł, aby kupić sobie zegarek, z tym że ma to być zegarek który chciałbym aby kiedyś pozostał dla syna, zależy mi aby jego wartość rosła z czasem, ma to być coś wyjątkowego. Doradzicie w co warto inwestować? Firma. Konkretny model? Zapewne jakieś serie limitowane? Myślę że max do 50 tys EUR. 

Jeśli nie "czujesz" tego tematu, ani nie pałasz swego rodzaju uczuciem do zegarków, to nie wiem czy to będzie najlepszy pomysł na inwestycję. Nikt tutaj nie ma szklanej kuli i tak jak w przypadku inwestycji na giełdzie tak samo jak przy zegarkach - nie da się przewidzieć bezbłędnie czego wartość będzie rosła z czasem. Ja bym szedł w klasykę, tak jak Daytona wyżej, to AP RO, PP Nautilus, bo te modele przetrwały już wiele lat będąc na topie i prawdopodobnie przez następne dekady nadal na nim będą. Można poszukać jakichś limitowanych edycji tych zegarków lub po prostu kupić standardową w dobrej cenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sztabki złota. To jest pewna inwestycja. Zerarki za kilkadziesiąt lat mogą się "znudzić" ludziom. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, andrzejp1242 napisał(-a):

Zerknij na bazarek i potpytaj kolegę @SzefSzefow

Dziekuje za polecenie 👍

W dniu 6.01.2024 o 18:18, luksad napisał(-a):

Przede wszystkim, nie ma czegos takiego jak pewna inwestycja. W nic... Czy to beda zegarki, zloto, nieruchomosci - duzo zalezy od rynku i tego co sie dzieje na swiecie. Jesli ktos Ci powie - kup to czy tamto, a na pewno nie stracisz - uciekaj od takiej osoby. W cokolwiek wlozysz pieniadze zawsze jest ryzyko i musisz byc przygotowany, ze mozesz stracic pieniadze (nie wszystkie zapewne, ale czesc). To tak tytulem wstepu.

Abstrahujac od tego czy kupic zegark, nieruchomosci czy zloto. Najlepiej dywersyfikowac swoje oszczednosci i kupic wszystkiego po trochu. Zakladam, jednak, ze skoro zwrociles sie z tym pytaniem na forum zegarkowe, to oczekujesz konkretnej odpowiedzi dotyczacej zegarkow.

Generalnie rynek zegarkow jest w dolku i mowi sie, ze to dobry czas na zakup z potencjalem wzrostu w nastepnych latach. Kupilbym sie na zegarkach znanych, kultowych lub niszowych.

1. Jesli chodzi o marki i modele znane, trzymajace dosc dobrze wartosc - Rolex - np model Daytona 116508 z zielona tarcza tzw John Mayer, GMT Master 126719BLRO z tarcza z meteorytu. Patek Philippe - 5712, 5811. A.Lange&Sohne - model Odysseus. AP - Royal Oak. Klopot w tym, ze wg mnie, jesli kupisz te zegarki na rynku wtornym to krotkoterminowo (do roku) stracisz na pewno. Zakup inwestycyjny mialby sens (i mniejsza szanse na strate) przy zakupie w butiku (sa to modele, ktore w butikach sa tansze, znacznie tansze, niz na rynku wtornym). Niestety szansa, ze kupisz ze zegarki w sklepie jest zerowa.

2. Jesli chodzi o marki mniej znane, bardzo powazane wsrod kolekcjonerow i inwestorow, z malym potencjalem straty: F.P Journe - tu sytuacja jest podobna do Rolexa i PP. MB&F - niestety podobnie. DeBethune - tu jest ciekawie, marka zostala 2 lata temu przejeta przez najwieksza firme na swiecie handlujaca zegarkami uzywanymi (w ktorej mialem okazje pracowac), ceny zegarkow na rynku wtornym poszybowaly w gore 3-5 krotnie, taraz rynek sie uspokoil i ceny spadly do rozsadnego pulapu. Akurat sprzedaje jednego ze swoich DB - zerknij na bazarek albo napisz na priv, jesli chcialbys wiedziec wiecej. Nowy wlasciciel firmy bedzie z pewnoscia inwestowal w marke i rynki, co oznacza wzrost w najblizszych latach. Moser - ciekawy model Stremliner, akurat wypuscili 39mm wersje, jesli mialbys szanse na zakup w butiku (co moze byc bardzo trudne), to moim zdaniem warto.

3. Pojawiaja sie czasem modele, ktore sa limitowane i nie mowie o limitowanych seriach, a produkcji. O ile limitowane serie sa oglaszane wszem i wobec, o tyle limitowane produkcje niekoniecznie. Oznacza to tyle, ze dana marka okresla, ze taki a taki model bedzie produkowany rocznie w ilosci X sztuk i nie wiekszej, przez kilka lat. Tu pojawia sie szansa dla osob, ktore siedza w branzy, znaja ludzi z manufaktur, zbieraja informacje 😉  Dlatego, ze czesto po zakonczeniu produkcji modelu, kolekcjonerzy dowiaduja sie, ze produkcja byla limitowana. I wtedy zaczyna sie szal...

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.01.2024 o 18:18, luksad napisał(-a):

Pozwól że zacytuję Nilsa Bohra: "Przewidywanie jest bardzo trudne, szczególnie jeśli idzie o przyszłość".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi