Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Jaga92

Skrzynia quasi-serpentine... I co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Najmilejsi!

Mając rozgrzebane dwa projekty radośnie za grosze nabyłam...a jakże, trzeci projekt! A konkretnie - skrzynię.

Póki co mam tylko zdjęcia i wymiary przesłane przez Sprzedawcę (cytuję): 

"Długość całkowita 63 cm, szerokość gzymsy: dół, góra 29,5 cm; głębokość w gzymsie ok. 14 cm; pośrodku głębokość z drzwiami 12,5 cm; skrzynka wnętrze 50,5 na 18 cm , głębokość 8,5 cm". Czyli taki chyba średniaczek 🤷‍♀️

Czy po śladzie po wieszaku w skrzyni jesteście może w stanie podpowiedzieć, cóż w nim mogło siedzieć i czego należy szukać?

Na znanym portalu na A, w archiwum, znalazłam podobny zegar (załączam screen), lecz niestety, wieszak był zupełnie innego kształtu, czyli nie tego werku szukam 😔😒

Ktoś, coś? Jakieś pomysły, inspiracje?

Skrzynia jest do remontu (ale zdrowa), nie ma też 2 z 3 szyb (ale to zamówię, już się wstępnie orientowałam, aczkolwiek wszelkie sugestie przyjmę z radością). Tym niemniej - chciałabym docelowo osadzić w niej potwora jak najbardziej podobnego do tego, który mógł w niej być pierwotnie...

Jeśli kształt wieszaka i liczba śrub (po dwie obok siebie na każdą "nóżkę" wieszaka) cokolwiek Wam przypominają, to proszę o sugestie ❤️

Z góry ogromnie dziękuję 💟

received_792645236022233.jpeg

received_404447858812897.jpeg

Screenshot_20240129-090156~2.png

Screenshot_20240130-122005.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporą osobliwością konstrukcyjną jest połączenie gzymsów z drzwiczkami (tego nie ma ten z Allegro). Skrzynia wydaje sie być stara, ale po sporych przeróbkach. Ja pasuję. ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowane: I jeszcze jedno pytanie - czy to możliwe, by w takiej skrzyni był linkowiec? Bo z zarysu wieszaka wychodzi mi u góry coś jakby szubieniczka... 🤔

39 minut temu, Anansi napisał(-a):

Sporą osobliwością konstrukcyjną jest połączenie gzymsów z drzwiczkami (tego nie ma ten z Allegro). Skrzynia wydaje sie być stara, ale po sporych przeróbkach. Ja pasuję. ;)

Ok, dziękuję 🙂 Skusiła mnie tym kształtem (no dobra, ceną też) 🤷‍♀️

A jakieś sugestie co do producenta wieszaka na podstawie kształtu? Tak, wyszedł mi Picasso, ale może akurat coś się nasunie 😅

received_792645236022233~2.jpeg

Edytowane przez Jaga92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrócę do domu, to popatrzę - bo w głowie, to wszystkiego nie mam. Sądzę, że może być Junghans, gdyż miały takie odlewane wieszaki. No, ale inni też mieli podobne. 

Więc, gdy skrzynia trafi do Ciebie , to będziesz mogła nawet pomierzyć rozstaw śrub i mniej więcej, jego grubości po śladzie na desce. 

PS.... nie śpiesz się z zakupami... . Upoluj takie..... 

DSC_0039.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, PM1122 napisał(-a):

Wrócę do domu, to popatrzę - bo w głowie, to wszystkiego nie mam. Sądzę, że może być Junghans, gdyż miały takie odlewane wieszaki. No, ale inni też mieli podobne. 

Więc, gdy skrzynia trafi do Ciebie , to będziesz mogła nawet pomierzyć rozstaw śrub i mniej więcej, jego grubości po śladzie na desce. 

PS.... nie śpiesz się z zakupami... . Upoluj takie..... 

DSC_0039.JPG

Dziękuję! Tak, jak dotrze, to wszystko zmierzę i naniosę poprawki na mój...ekhem, szkic potencjalnego wieszaka.

A te liściarze linkowe rzeczywiście piękne ❤️🥰

Ale może uda mi się kiedyś upolować takie cudo 💟 Będę próbować, dziękuję za radę! 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kienzle... - najprawdopodobniej.

324595141_831188991453832_128499876081677958_n.thumb.jpg.464a4ae8392248cb0acf72cb1c0382ae.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Yahagi napisał(-a):

Kienzle... - najprawdopodobniej.

324595141_831188991453832_128499876081677958_n.thumb.jpg.464a4ae8392248cb0acf72cb1c0382ae.jpg

O, super, dziękuję! ❤️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi