Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Markope

Kwadransowy linkowiec- jaki producent?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,proszę szanowne grono  niezawodnych ekspertów o pomoc w identyfikacji producenta zegara stojącego- kwadransowego linkowca w pięknej skrzyni. Niestety, mechanizm nie jest sygnowany, podejrzewam,że zewnętrzny cyferblat i wskazówki są wtórne. Z góry dziękuję za pomoc.

Screenshot_20240325-124140_Gallery.jpg

Screenshot_20240325-124153_Gallery.jpg

Screenshot_20240325-124200_Gallery.jpg

Screenshot_20240325-124226_Gallery.jpg

Screenshot_20240325-124231_Gallery.jpg

Screenshot_20240325-124239_Gallery.jpg

Screenshot_20240325-124247_Gallery.jpg

Screenshot_20240325-124255_Gallery.jpg

Screenshot_20240325-124304_Gallery.jpg

Edytowane przez Markope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że nic z tego.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Anansi napisał(-a):

Obawiam się, że nic z tego.

☹️😥

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Markope
      Witam, proszę o pomoc w identyfikacji sygnatury na werku zegara stojącego. Powyżej jest numer patentu 554626 z 4 sierpnia 1931 roku od Josepha Kieningera i dotyczy mechanizmu bicia, natomiast interesuje mnie sygnatura poniżej patentu: Julius Morstadt Villingen. Czy ktoś się spotkał z taką sygnaturą ? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

• Przez Jaga92
      Drodzy!

Zachwycił mnie brzydal - chodzik, linkowiec. Nie mam pojęcia, cóż to takiego - po tarczy, wskazówkach i werku wydaje mi się, że może mieć coś wspólnego z Cieszynem (Świt? Orion?)...
      Niestety, sygnatura na zdjęciach nieczytelna, a lepszych zdjęć nie będzie.

W katalogach "Świtu" podobnego brak, a znowu wskazówki chyba są już po czasach Pana Franke... Zastanawiałam się, czy to nie będzie coś jeszcze innego - jak choćby Metron, ale wskazówki chyba też nie pasują... 😅

Niewykluczone, że skrzynia jest wtórna, ale nie mam takich informacji - ot, zegar w rodzinie od dawna, nic o przeróbkach nie wiadomo.

Zaklepany dla mnie, więc być może za tydzień lub dwa dodam więcej zdjęć, ale czy macie tymczasem może jakieś typy, cóż to za s(twór)?

Z góry dziękuję za wszystkie próby identyfikacji!

• Przez PanKriss
      Dzień dobry
      Pytanie może dla wielu z Was będzie banalne jednak proszę o odp.
      W jaki sposób prawidłowo zatrzymać zegar stojący z ciężarkami? Wystaczy zatrzymać wahadło czy rownież należy zdjąć ciężarek od chodu? Zastanawiam się czy samo zatrzymanie wahadła z zawieszonym ciężarkiem nie wływa negatywnie na mechanizm. 
      POZDRAWIAM
    • Przez Markope
      Witam,spotkałem się na Allegro i Olx z zegarami stojącymi sygnowanymi "Germania". Co do firmy są oczywiście informacje ( istniała w latach 1871-1899), miała kilka sygnatur, jednak informacji o takich ,jak w tych dwóch zegarach stojacych nigdzie nie znalazłem. Ciekawostką jest dodatkowo to ,że różnią się od siebie tylko o dwa numery fabryczne (137303 i 137305).  Obydwa wystawione w stolicy. Jednak najbardziej interesuje mnie ta sygnatura. Liczę na wszechwiedzę klubowiczów, pozdrawiam 

A to same zegary

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.