Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Edward Siudowski

Smarowanie zegarków kwarcowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Edward Siudowski

Witam.

Dożo się mówi na forum o zegarkach mechanicznych, a przecież są także kwarcowe. W związku z tym

chciałbym sie dowiedzieć czy kwarcowe zegarki naręczne wymagają takiej samej konserwacji, smarowania jak mechaniczne. Chodzi mi o mechanizmy markowe, nowoczesne, kilkuletnie z opisem: Japan, No jewels itp.

Myślę, że z jednej strony to nie - bo obciążenie przekładni jest bardzo małe,obroty też bo raptem jest to jeden impuls co 20s i koło obraca się o mały kąt- (o ile brak sekundnika), a z drugiej strony jednak to przez brak kamieni w łożyskach przkladnia bardziej narażona jest na zużycie. I sam już nie wiem. Jeżeli ktoś ma własne przemyślenia i doświadczenia w tej materii to proszę o odpowiedź. [/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zegraki kwarcowe czyścimy jak mechaniczne z wyjatkiem elektroniki i cewki.

Smarowanie - pod tarczą normalnie, od strony przekładni - minimalne ilości oleju - metalowe z kamieniami i bez - normalną "1", mechanizmy z plastiku i przekładnie metal/plastik - rzadkim olejem silikonowym (np. polisil 100), lub olejami zegarmistrzowskimi dedykowanymi.

pzdr.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre mechanizmy kwarcowe chodzą na sucho (przekładnia chodu). Nie jest to mój pomysł, ale wyczytałem z "rozkładówki" Rondy.

Czyszczenie elektroniki (układ razem z rezonatorem) to niekiedy ostatnia deska ratunku w zegarkach po zamoczeniu.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się, nie jestem zegarmistrzem. Jestem /prawie/ekonomistą i stąd moje podejscie.

Ile roboczogodzin trzeba poświęcic na takie zabiegi? Ile kosztuje roboczogodzina? Ile kosztuje kompletny kwarcowy mechanizm? Może lepiej zajeździć i wymienić?

Powyższe rozważania nie dotyczą zegarków sentymentalnych/zabytkowych/unikatowych/z nieprodukowanymi mechanizmami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Niedawno nabyłem Seiko kwarcowy mechanizm bez kamieni, koperta wygląd- super i żal mi go eksploatować bez konserwacji, o ile byłaby konieczna, stąd moje rozterki w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Niedawno nabyłem Seiko kwarcowy mechanizm bez kamieni, koperta wygląd- super i żal mi go eksploatować bez konserwacji, o ile byłaby konieczna, stąd moje rozterki w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Nabyłem niedawno kwarcowe Seiko mechanizm wprawdzie bez kamieni ale jednak kwarcowy powinien troche pohulać, dlatego szkoda by go eksploatować bez smarowania o ile byłoby konieczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie nic nie smaruj...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Powiem tak z mojej strony to Miyote od 1991r nigdy jak robię w zawodzie nie oliwiłem. Każdego kwarca puszczam na sucho i dodam nie mam reklamacji.

Liszewski Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Dobrze by było żeby w tym temacie wypowiedzieli się wszyscy co na ten temat słyszeli, czytali i mają doświadczenie praktyczne. Może ktoś ma jakąś fabryczną instrukcję. Z tego później by trzeba wyciągnąć średnią i stosować w praktyce. Jak widzę to sprawa wcale nie taka oczywista z tym smarowaniem. Z pewnością mechanizm nie smarowany od ręki nie wysiądzie ale jak się go nasmaruje być może pochula dłużej. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka kwarców z niskiej półki (Casio, Q&Q) i mam pewność, że nie były nigdy smarowane - znaczy po opuszczeniu fabryki - i hulaja już ponad 10 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest specjalna oliwa do mechanizmów kwarcowych nawet była jakiś czas temu na Allegro. Co do tego cuda czy nie to kiedyś robiliśmy eksperymenty to mech kwarcowy zachowywał się lepiej tylko podczas zamoczenia. Mam u siebie w zakładzie na ścianie zegarek z mechanizmem Miota bez daty i idzie od 1997 bez smarowania tylko co 21 miesięcy zmieniam baterie.

Liszewski Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ruskich delikatnie na kamienie...a w myocie jest oliwka na kółkach...tylko prawda jest taka że nie trzeba smarować go tak często jak zegarek mechaniczny...moebius ma specjalna oliwkę

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Komorniku, tylko "maszynowym" nie smaruj plastikowych mechanizmów bo się "rozpuszczą"

- i dlatego część zegarmistrzów nie smaruje kwarców - ba zapewne zdarzyło im się, że po kilku miesiącach wrócił do nich zegarek z którego po smarowaniu wysypały się plastikowe trybiki. Tak jak pisałem do plastikowych olej silikonowy :-)

Tu masz przykład tabeli co można czym smarować i zobacz, że nie wolno "silber b" i VEL-em smarować plastików (kunstsoff.....):

e1f7f56ee0f202ba.jpg

A tu link do ety gdzie w serwisówkach są opisane smarowania, dla przykładu wpisać F03.111:

https://secure.eta.ch/CSP/DesktopDefault.as...=3&tabid=28

pzdr.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest specjalna oliwa do mechanizmów kwarcowych koloru jasno niebieskiego. W poniedziałek jak będę na hurtowni moge sprawdzić jakiej firmy oraz marki i cene. Jeśli ktoś będzie chciał to mogę wysłać. Tak co do zeg kwarcowych to mam mierniki do sprzedania i są wystawione na allegro aukcja (numer 321142785)

Liszewski Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Normanie burzycie moją dotychczasową wiedzę...

Czy wszystki kwarce są niesmarowalne?

Do każdego markowego typu modułu można kupić lub ściągnąć kartę serwisową - tam masz napisane co i jak konserwować. Większość modułów z miniaturową przekłądnią bez kamieni jest fabrycznie smarowana w kąpieli - IMO po czyszczeniu można je traktować płynami smarującymi (solidnie filtrowanymi - ząbki kół są NAPRAWDĘ małe ;)

Oczywiście istnieją moduły niekonserwowalne, ale w większości są to takie obliczone na 5-7 lat chodu i lot do śmietnika.

J.

PS: Zdaje się, że nasza cywilizacja też jest jednorazowa. I to nie tylko po piwie tak się zdaje...

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Cikawe fakty można sie czasami dowiedzieć. Nie wiesz gdzie można zdobyć takie karty serwisowe? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quote="liszewski.md"]Witam. Powiem tak z mojej strony to Miyote od 1991r nigdy jak robię w zawodzie nie oliwiłem. Każdego kwarca puszczam na sucho (....).

naprawdę nie ma czym się chwalić :!: :evil: :sad:

Zalecam chocby zapoznanie sie z fabryczna instrukcją smarowania ETA'y...

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cikawe fakty można sie czasami dowiedzieć. Nie wiesz gdzie można zdobyć takie karty serwisowe? :roll:

Przepraszam za brak odpowiedzi - po prostu przeoczyłem.

Te, które są dosyłane bezpłatnie znajdziesz dołączone u Ranffta. Poza tym www.boley.de - ale chyba płątne.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.