Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gruby_marian

Breitling Navitimer 01 vs 1 B01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Może wyjdę na ignoranta bez wiedzy ale w miarę możliwości poproszę o wyjaśnienie jakie są różnice między tymi modelami i który jest lepszy?

Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Navitimer 01 to nazwa modelu zegarka. 

B01 to nazwa modelu mechanizmu, który jest używany m.in. w Navitimerach.

Nie wydaje mi się, aby te dwa byty występowały oddzielnie, tj. nie spotkałem się chyba aby Navitimerem 01 nazywano modele bez mechanizmu B01.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica dotyczy logo i dekla..

Navitimer 01 - ma nakładane logo Breitlinga ze skrzydłami "do góry". Dekiel pełny zakręcany 

Navitimer B01 - ma logo malowane B - pisane kursywą lub skrzydłami "do dołu" . Dekiel przeszklony - widać mechanizm.

W obu przypadkach jest obrotowy pierścień / suwak logarytmiczny. 

W obu przypadkach jest kaliber B01.

Skala tachymetru ta sama. 

poniżej grafika 

Starsza referenacja Navitimer 01 

złote nakładane logo B i skrzydła skierowane ku godzinie 12. pełny grawerowany dekiel.

N01.png.e713d8de2fef3504d327903f71cd8d96.png   1824275000_dekielpeny.png.f730c4dfd6254de4c43e23b3910be789.png 

Nowsza referencja Navitimer B01 

Logo pisane kursywą lub skrzydła skierowane ku godzinie 6. przeszkolony dekiel 

NB01.png.4f764353cb2b81aea2a17b2e9df8351e.png  NB011.png.f4ea327d343bcb08554681d779450bab.png NB0111.png.e4663ea3a645f6f7f506cc3743fcdee8.png   1939200211_dekielprzeszklony.png.482e4bab7857879eade414835be2b057.png 1287966941_dekiel2.png.d621915fa6b2fcdf7350ea515e3ce3ef.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, brzmi logicznie ale czy to jest sztywny wyznacznik? Pytam, bo w wersjach B01 na CH występuje np. taki egzemplarz, skrzydła do góry, przeszklony dekiel:

https://www.chrono24.pl/breitling/breitling-navitimer-b01-chronograph-43-japan-limited-edition-boxpapers-2020-great-condition--id34448241.htm?searchHash=33e305fe_fkvhXr&pos=26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W wersjach limitowanych Navitimera w poprzedniej dekadzie (w starszych referencjach) dawali przeszkolone dekle. 

Podobnie zresztą jak w przypadku Chronomatow.

Gdzie również były montowane kalibry B01 i w starszych referencjach skrzydła nakładane skierowane tu godzinie 12 otrzymywały standardowo pełne dekle.

A limitowane chronomaty tej samej serii otrzymywały przeszklony dekiel.

Obecnie wszystkie mają przeszklone dekle i nowe logo ale niższą wodoszczelność z 500 m na 300 m. Tyle że w chronomatach  były jeszce zakręcane przyciski stopera - teraz już nie są. 

więc wszytko się zgadza. 👍😀
ten który pokazałeś to właśnie Navitimer model limitowany  -  z końca produkcji poprzedniej dekady z logiem nakładanym i skrzydłami skierowanymi ku godzinie 12 ale też przeszklonym deklem.  

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie, dzięki za konkretną odpowiedź. Właśnie do mnie przemawiają te egzemplarze ze skrzydłami do góry. Czy możesz/możecie mi jeszcze coś podpowiedzieć, dać jakieś wskazówki , tzn na co warto zwrócić uwagę przy zakupie, czy były jakieś gorsze lata w ostatnim ćwierćwieczu, etc. Ogólnie, plan jest taki : używany Navitaimer 01 Chronograf, z ostatnich 25 lat, najlepiej z ostatnich 10, budżet +-20tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, gruby_marian napisał(-a):

Świetnie, dzięki za konkretną odpowiedź. Właśnie do mnie przemawiają te egzemplarze ze skrzydłami do góry. Czy możesz/możecie mi jeszcze coś podpowiedzieć, dać jakieś wskazówki , tzn na co warto zwrócić uwagę przy zakupie, czy były jakieś gorsze lata w ostatnim ćwierćwieczu, etc. Ogólnie, plan jest taki : używany Navitaimer 01 Chronograf, z ostatnich 25 lat, najlepiej z ostatnich 10, budżet +-20tys.

Kup nowego Sinna 903 ;)

https://www.sinn.de/de/Archiv/903.htm

Sinn-903-St-Navigation-Chronograph-new-v

https://monochrome-watches.com/introducing-2024-new-generation-of-sinn-903-st-navigation-chronograph-specs-price/#:~:text=Sinn obtained the rights and,has evolved over the years.

"Sinn obtained the rights and parts of the Navitimer 806 and 809 and then produced watches under its own name with the reference 903… a model that has been in the collection for over 45 years."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gruby_marian napisał(-a):

jeżeli jesteś zdecydowany konkretnie na Breitlinga i nie rozważasz innej manufaktury. 

To ten model który pokazałeś to moim zdaniem jest perełka.

Raz że właśnie ma to logo które osobiście uważam powinni zostawić. No i limitka z przeszkolonym deklem. 
Świetne połączenie. 
Po drugie sprzedawca z Niemiec, nie będziesz płacił już podatków poza przesyłką ubezpieczoną.
Jeżeli ten Navi jest w budżecie to brać. 

miałem B01 Chronomata z zakręcanymi przyciskami i pełnym deklem nic się z nim nie działo. Zegarek na długie lata. 
B01 to kultowy werk tej marki bardzo dopracowany. Zegarek który pokazałeś jest 4ro letni więc nic się powinno z nim dziać , najbliższy podstawowy przegląd za 3/4 lata. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi