Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Czesiek

Warsztaty Zegarmistrzowskie 1 / 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne koleżanki i kolegów!

Wreszcie skończyły się moje problemy zdrowotne (mam nadzieję). Wczoraj wylazłem ze szpitala, gdzie majstrowano przy moim sercu i udało się je naprawić (jak stary zegar hihihi).

Planuję spotkanie-warsztaty w czerwcu - myślę, że w drugiej połowie czerwca, bom jeszcze obolały - w któryś łykend (piątek sobota niedziela).

W programie:

Zegar wieżowy katedry kamieńskiej - działanie synchronizacji wahadłowego zegara wieżowego z zegarem elektronicznym sterowanym sygnałem czasu DCF (pierwsza realizacja z moim wspólnikiem Jerzym Jurkiewiczem).

Muzeum Ziemi Kamieńskiej

Koncert organowy na organach katery kamieńskiej

Może uda się zwiedzić skansen Wikingów z IX w.

Zegar wieżowy Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.

To jest program stworzony "na brudno" i jeszcze go dopracuję.

Pozdrawiam serdecznie :)

Myślę, że wpierw pojedziemy do Kamienia Pomorskiego, a Szczecin zostawimy sobie na popołudnie lub na drugi dzień.

Dzięki takiej kolejności unikniemy kłopotu i kolizji z mszą w katedrze.

Poproszę moich zaprzyjaźnionych przewodników i szczecińskich i kamieńskich, to nam poopowiadają różne ciekawostki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gospodarzem tego spotkania i głównym pomysłodawcą  jest Czesiek :) 

Wyżej przedstawiona jest i przedyskutowana propozycja spotkania w ramach warsztatów w Szczecinie i Kamieniu Pomorskim. Wieki temu czyniliśmy z Czesławem plany odwiedzin m.in Kamienia Pomorskiego gdzie ciekawostką jest zegar mechaniczny sprzężony z zegarem atomowym. Organy, to pkt. obowiązkowy. To nie tylko instrument, ale też sporo solidnej mechaniki. 

Szczecin i zegar wieżowy Zamku Książąt Pomorskich  , to też punkt programu, którego nie może zabraknąć. Jeśli uczestnicy nie padną ze zmęczenia, to odwiedzimy go pod wodzą Czesława, ale wieczorem ... po zmroku. 

Linki do poczytania: https://pl.wikipedia.org/wiki/Organy_kamieńskie

Czesław już jest "naprawiony" i rozpiera go energia !  Mimo tego, że lekarze zalecają mu jednak co najmniej dwa tygodnie spokoju i relaksu, to Czesiek najchętniej już dzisiaj by nas widział u siebie w Szczecinie :) 

Są dwa terminy w których możemy spotkać się w Szczecinie.

1. piątek 21-06-2024 do niedzieli 23-06-2024r.,  albo

2. piątek 28-06-2024 do niedzieli 30-06-2024r.

Koszty wyprawy jeszcze nie są określone. Będą obejmowały przejazd autokarem lub busem ze Szczecina do Kamienia i z powrotem. Wszystko jeszcze jest uszczegółowiane i niebawem trafi na forum.

Wstępna lista chętnych:

1. Czesiek

2. Eugeniusz Szwed - dowolny termin 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja tak. Bardzo proszę 29  czerwca .

Czesiek ZDRÓWKA ŻYCZĘ☺️

Edytowane przez kopernik18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępna lista chętnych:

1. Czesiek

2. Eugeniusz Szwed + 1    - dowolny termin 

3. kopernik18    -  29-06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj rozmawiałem z Czesławem o terminie spotkania i wyszło na to, że optymalny termin to  piątek 21-06-2024r do niedzieli 23-06-2024r.

Jeśli ktoś z Was jest ze Szczecina lub najniższej okolicy to nie będzie miał problemu z przyjazdem. Dla takich osób wystarczy sobota 22-06-2024r. i oczywiście zdecydowanie niższe koszty wyprawy. 

Proszę chętnych o dopisywanie się do listy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam,

wspaniałą inicjatywa, chętnie przyjadę. Życzę zdrowia i do zobaczenia!

Pozdrawiam serdecznie, 

MM

Ps. Mogę zabrać z Warszawy 3 osoby będące miłośnikami wyrobów tytoniowych.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej proponuję agendę warsztatów.

Wyjazd do Kamienia Pomorskiego nie dojdzie do skutku ze względu na trwający festiwal muzyki organowej i kameralnej (proboszczowi włączył się problemator i nie ogarnął wszystkiego).

Agenda „Warsztatów zegarmistrzowskich” Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków”

Temat warsztatów:

"Zegar wieżowy Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie"

Data:

sobota, 22.06.2024 r.

Miejsce:

Kino „Zamek”, dziedziniec główny zamku, Muzeum Techniki i Motoryzacji.

1. Godz. 10:30 przybycie uczestników warsztatów na Zamek.

2. Godz. 10:30 – 11:30 dziedziniec zamkowy i przedstawienie historii zamkowego zegara na tle wydarzeń historycznych związanych z jego powstaniem (Czesław Złotnik).

3. Godz. 11:30 – 13:00 prezentacja zamkowego zegara (pokaz slajdów) w kinie „Zamek” (Czesław Złotnik, Jerzy Jurkiewicz), wykład z pokazem slajdów Jana Szymańskiego pt.: „Zegar niejedno ma imię”, prezentacja remontu tarczy zegarowej (Marian Preiss – wykonawca elementów tarczy z 1979 r.).

4. Godz. 13:15 – 14:45 przejście gości na wieżę i prezentacja mechanizmu zegarowego – omówienie problemów technicznych (m.in.: naprawa gongów zegarowych), historia odbudowy mechanizmu (Czesław Złotnik, Marian Preiss – wykonawca elementów tarczy z 1979 r.).

5. Godz. 15:00 – 16:15 przerwa obiadowa.

6. Godz. 16:30 – 18:00 wycieczka do Muzeum Techniki i Komunikacji.

7. Od godz. 18:00 część nieoficjalna warsztatów i wycieczka objazdowa po szczecińskim centrum (Czesław Złotnik).

Jeżeli znajdziemy nieco czasu, to proponuję również wycieczkę do zegara elektrycznego szczecińskiej katedry pw. Św. Jakuba z oglądaniem panoramy miasta z wieży katedralnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo proszę zainteresowane osoby o dopisywanie się do listy. Czesław powinien jednak wiedzieć iloma osobami będzie musiał zarządzać ... 😜

Wstępna lista chętnych:

1. Czesiek

2. Eugeniusz Szwed + 1 

3. kopernik18  + 1

4. MaciejMM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam,

Dziekuję oragnizatorom za poświecony czas, jednakże z przyczyn logistycznych zmuszony jestem zaktualizować listę potencjalnych uczestników.

1. Czesiek

2. Eugeniusz Szwed + 1 

3. kopernik18  + 1

Pozdrawiam serdecznie, 

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostateczna agenda warsztatów zegarmistrzowskich:

Agenda „Warsztatów zegarmistrzowskich” Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków”

Temat warsztatów:

Zegar wieżowy Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie

Data:

22.06.2024 r.

Miejsce:

Kino „Zamek”, dziedziniec główny zamku, Muzeum Techniki i Motoryzacji.

1. Godz. 10:30 przybycie uczestników warsztatów na Zamek.

2. Godz. 10:30 – 11:30 dziedziniec zamkowy i przedstawienie historii zamkowego zegara na tle wydarzeń historycznych związanych z jego powstaniem (Czesław Złotnik).

3. Godz. 11:30 – 13:00 prezentacja zamkowego zegara (pokaz slajdów) w kinie „Zamek” (Czesław Złotnik, Jerzy Jurkiewicz), wykład z pokazem slajdów Jana Szymańskiego pt.: „Zegar niejedno ma imię”, prezentacja remontu tarczy zegarowej (Marian Preiss – wykonawca elementów tarczy z 1979 r.).

4. Godz. 13:15 – 14:45 przejście gości na wieżę i prezentacja mechanizmu zegarowego – omówienie problemów technicznych (m. in.: naprawa gongów zegarowych), historia odbudowy mechanizmu (Czesław Złotnik, Marian Preiss – wykonawca elementów tarczy z 1979 r.).

5. Godz. 15:00 – 16:15 przerwa obiadowa.

6. Godz. 16:30 – 17:30 wycieczka do Muzeum Techniki i Komunikacji.

7. Od godz. 18:00 wycieczka do zegara elektrycznego szczecińskiej katedry pw. Św. Jakuba z oglądaniem panoramy miasta z wieży katedralnej (Jerzy Jurkiewicz, Czesław Złotnik).

8. Część nieoficjalna w knajpce.

Objazd po centrum Szczecina z moim komentarzem i ciekawostkami, z przyczyn organizacyjnych, przekładam na kolejne warsztaty - nie tylko w Szczecinie.

Edytowane przez Czesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest mi strasznie przykro, ale z powodów rodzinnych nie dojedziemy do Szczecina na czas. Opieka na dziećmi córki tym razem bierze górę. Bawcie się dobrze, miłego zwiedzania. Do zobaczenia w innym terminie, może po wakacjach wypali Kamień Pomorski ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten termin mi nie odpowiadał od początku sądziłem , że coś zaradzę . Nie udało mi się jednak znaleźć opieki do matki.  Profesjonalna opiekunka   - 1200 za dobę . Nie skorzystam.  Nie będzie mnie w Szczecinie.  Innym  razem pewnie tak . Pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto chce - znajdzie sposób. Kto nie chce - znajdzie powód...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesiu, zaplanuj z wyprzedzeniem... Mi się Kozły rozsypały, innym coś tam... Może wrzesień, co? Ja z chęcią przyjadę...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.06.2024 o 01:56, Czesiek napisał(-a):

Kto chce - znajdzie sposób. Kto nie chce - znajdzie powód...

Sofistyka -  tak tak . Codzienne życie jednak potrafi się czasem nieżle poplątać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nic nie będzie, tak?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiu, wrzesień i październik mam już całe zajęte imprezami związanymi 50-leciem studiów, matury i takie tam 😜, więc w grę wchodzi przyszły rok. Co się odwlecze, to nie uciecze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warsztaty odbyły się w bardzo bardzo bardzo kameralnym składzie.

Do dyspozycji mieliśmy zamkowe kino, gdzie szanowni warsztatowicze obejrzeli prezentacje Jurka Jurkiewicza i moją.

Jurek przygotował niespodziankę w postaci kłizu o tematyce zegarowej i nie tylko. Zabawa była przednia, kłiz trudny, a pytania były tendencyjne ....  hihihi.

Ale najlepszy numer wywinęli mi Bartek Górski i Jurek Jurkiewicz, gdy znaleźliśmy się w sercu zamkowego zegara. Zorganizowali cuś na wzór programu tivi pt. "Usterka".

Kazali opuścić pomięszczenie zegarowe i popsuli zegar! Zawołali mnie i polecili znaleźć trzy usterki filmując przy tym moje rozpaczliwe próby odnalezienia co popsuli ...

Z trzech usterek znalazłem jedną i egzamin oblałem. Poprawka za rok w tym samym miejscu ... :(

Najważniejsze, że zamkowa kukułka wyszła z tej usterkowej zadymy bez szwanku.

Zwiedziliśmy też Muzeum Techniki, podziwialiśmy panoramę Szczecina w wieży katedry i na zakończenie również panorama Szczecina, którą podziwialiśmy z 22 piętra "Cafe 22".

Poniżej trzej muszkieterowie techniki zegarów wieżowych i nie tylko ;-)

Od lewej: Jurek Jurkiewicz, Bartek Górski i ja (pozostali goście uciekli z kadru).

TRZECH MUSZKIETEROW.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Koledzy, zrobimy wszystko, żeby kolejne warsztaty były tak wypromowane, żeby uczestników było 10 razy tyle co teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mam "pomysła" na warsztaty w Szczecinie 2025.

Bohaterem warsztatów będzie oczywiście zamkowy zegar. Ale formuła warsztatów nieco się zmieni.

Zegar przed warsztatami "popsuję", a naszym zadaniem będzie jego "naprawa", a potem regulacja wszystkich elementów mechanizmu, pędni, przekładni wskazań, itp. itd, nie mówiąc już o rozregulowanej symetrii chodu i ustawieniu kotwicy wychwytu względem koła wychwytowego. Będziemy korzystali m.in. z radiotelefonu, gdyż wskazania na tarczy nijak będą się miały do tego co będzie na mechaniźmie (oczywiście i data nie będzie miała nic wspólnego z datą aktualną), oczy maszkarona dostaną zeza, więc okulista będzie niezbędny (albo okulary na tarczy hihihii).

To tylko część warsztatowych atrakcji. Myślę, że naprawa zegara zajmie nam sporo czasu. Pozostałe atrakcje - w rozumie.

Zrezygnuję z mojej prezentacji i pokazu slajdów, chyba, że ktoś będzie się chciał pochwalić swoją prezentacją, to jak najbardziej tak.

Pozostałe atrakcje warsztatów - w rozumie.

I nie będzie tak jak na politechnice w Gdańsku: śmy popsuli "kulkę" wahadła Fuko i dali drapaka. :)))

W Szczecinie będzie tak, że kto popsuje zegar, ten zostaje na wieży tak długo aż naprawi, a my w tym czasie przy stole biesiadnym poczekamy na nieszczęśnika (zalecane jest jak najdłuższe naprawianie, bo i piwa więcej się da wyżłopać).

I to by było tyle na wstępie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi