Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cordi7

Casual na co dzień

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzieki za sugestie - Formexa znam, mierzylem pierwsza wersje, ktora wizualnie mi bardziej siedzi.

Gen. 2 zrobila sie zbyt ugrzeczniona i bizuteryjna jak dla mnie, plus ten rodzaj zegarka obstawia mi Muhle SAR.

Z tego samego powodu odpuszczam Circule Protrail, ktora na papierze ma wszystko (80.000 A/s, powloke utwardzana, itp.)

image.thumb.png.0234521706baf94fceeef857a5591af6.png

image.thumb.jpeg.8c7fd6a53d5fce3a03f77b67a7bc3d36.jpeg

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w formexie jesteś skazany na fabryczne paski bo klamerki nie dobierzesz kolorystycznie. Albo czarna albo niepasująca, czego osobiście nie znoszę. Ew sam pasek do fabrycznej ale tu się zaczyna kombinowanie...

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

No i w formexie jesteś skazany na fabryczne paski bo klamerki nie dobierzesz kolorystycznie. Albo czarna albo niepasująca, czego osobiście nie znoszę. Ew sam pasek do fabrycznej ale tu się zaczyna kombinowanie...

Przy skórzanych paskach mają "deployant clasp" z mikroregulacją i możesz to zapięcie przekładać do innych pasków (zamiast tradycyjnej klamerki), byle wpasować się w rozstaw i kształt dziurek.
Początkowo mnie to "cudo" irytowało ale teraz z powodzeniem wykorzystuję do różnych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Dlatego bierzesz na velcro albo przekladasz na marine nationale :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, platuran napisał(-a):

Przy skórzanych paskach mają "deployant clasp" z mikroregulacją i możesz to zapięcie przekładać do innych pasków (zamiast tradycyjnej klamerki), byle wpasować się w rozstaw i kształt dziurek.
Początkowo mnie to "cudo" irytowało ale teraz z powodzeniem wykorzystuję do różnych zegarków.

Screenshot_20250701_083638_Chrome.thumb.jpg.62405331acb14ce91d37e9ec249c2a93.jpg

no a pasek MN bedzie mial innego koloru hardware nawet jak jakims cudem bedzie piaskowany (u Eryki te pasiory juz 85 euro) :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

no a pasek MN bedzie mial innego koloru hardware nawet jak jakims cudem bedzie piaskowany (u Eryki te pasiory juz 85 euro) :D

Masz Erica Original (najdrozsza), Nick Mankey i Watch Steward. Ja mam ten ostatni na MV Nereide GMT i BARDZO sobie chwale - jakbym piorko nosil a nie 42 mm divera.

Nick Mankey daje mozliwosc zamowienia klamry z tytanu w roznych wariantach wykonczenia:

image.thumb.png.254bb7a1545a0e03fbbac8b0c8e21c6d.png

Wiec costam da sie dobrac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Masz Erica Original (najdrozsza), Nick Mankey i Watch Steward. Ja mam ten ostatni na MV Nereide GMT i BARDZO sobie chwale - jakbym piorko nosil a nie 42 mm divera.

Nick Mankey daje mozliwosc zamowienia klamry z tytanu w roznych wariantach wykonczenia:

image.thumb.png.254bb7a1545a0e03fbbac8b0c8e21c6d.png

Wiec costam da sie dobrac ;)

U nicka niedawno patrzyłem z  ciekawości to czas oczekiwania na pasek to obecnie pare miesiecy także good luck :D

Screenshot_20250701_152257_Chrome.thumb.jpg.8ac0e4db25c814a064bd01b0f8d98f40.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak poczekasz jeszcze kilka to przepadnie ci sezon letni 2026 :D

A na powaznie - na dobre rzeczy warto poczekac. Lepiej tak niz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 29.06.2025 o 10:04, cordi7 napisał(-a):

(...)

Sinn 556 I - po ostatnich podwyżkach zrobił się niestety drogawy, nie podoba mi się nowe OGROMNE zapięcie z mikro

(...)

Sinn 556 to i przed podwyżkami był drogi, w stosunku do tego co oferuje. Drugi raz bym nie kupił, nawet jakby kosztował 30% mniej. Jak Sinn, to bez wahania brałbym 856. Chociaż sam od kilku tygodni dumam między Damasko, Hanhartem i Hamiltonem.

Przy czym Damasko tak mi ostatnimi czasy siadło, że rozważam praktycznie wszystko co mają w ofercie i nie jest nurkiem.

Edytowane przez Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, Jogi napisał(-a):

Sinn 556 to i przed podwyżkami był drogi, w stosunku do tego co oferuje. Drugi raz bym nie kupił, nawet jakby kosztował 30% mniej. Jak Sinn, to bez wahania brałbym 856. Chociaż sam od kilku tygodni dumam między Damasko, Hanhartem i Hamiltonem.

Przy czym Damasko mi tak ostatnimi czasy tak siadło, że rozważam praktycznie wszystko co mają w ofercie i nie jest nurkiem.

Sinna 556 pamiętam za 995€ na pasku i bodajże 1.150€ na H-linku, ciut więcej na fine linku. I to była uczciwa cena. Teraz jest 1.150€ na pasku, 1.360€ na silikonie i oszałamiające 1.500€ na bransolecie - za co pytam? Za entry model z 3 wskazówkami, o fajnym rozmiarze i stylistyce, dobrze wyregulowanym mechanizmie - ale nic poza tym.

Mam założony w głowie budżet. W przypadku Damasko niestety mniejszy na papierze DS30 na ręce jest wizualnie większy niż DK36 (na papierze większy). Przy czym DK36 z racji na mechanizm in house jest dużo droższy (ma za to klatkę z miękkiej stali) i wchodzi w rejony Sinna 856.

Tak zupełnie szczerze to bardzo ciągnie mnie do czarnego Preventora HD12… i w tym momencie Laco potwierdza, że jeszcze w tym roku wyjdzie małe (ok. 40 mm) GMT, oby mniejsza wersja modelu Frankfurt. I to chyba między tymi modelami rozegra się finałowa walka. Patrzyłem na C65 Sandhurst, niby wszystko ok ale jakoś mnie nie porwał.

Wiem dokładnie, czego chcę i chyba takiego modelu jeszcze nie robią 😆

PS. Jakby Mühle zrobiło Panovę w rozmiarze 38-39 mm to bym brał w ciemno.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.07.2025 o 15:23, Funky_Koval napisał(-a):

U nicka niedawno patrzyłem z  ciekawości to czas oczekiwania na pasek to obecnie pare miesiecy także good luck :D

Screenshot_20250701_152257_Chrome.thumb.jpg.8ac0e4db25c814a064bd01b0f8d98f40.jpg

Na pierwszy pasek czekałem chyba 3 tygodnie. Na kolejne dwa coś ok. 2 miesięcy.

Teraz Nick ma nową serię i nie wiemy czy z ciekawości nie zamówię 🙂

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update: jak zwykle u mnie skończy się na czymś kompletnie innym niż pierwotny plan 😆

Musze poczekać jeszcze chwilę do urodzin ale 2025 będzie rokiem Certiny DS-X GMT:

IMG_7737.thumb.png.95905f47d27f9cdddef061d313c74431.png

Może w końcu w 2026 uda się coś małego kupić? Choć z 4-5 pomysłów, jakie mam tylko 2-3 są małe 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny! Pierwsze skojarzenie Nodus Contrail GMT :)
Bedzie na pasku gumowym czy bransolecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Guma. Bardziej mi do niego pasuje. Może z czasem dokupię bransoletę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne te nowe Cytryny.

Biała robi robotę. Na wakacje idealna. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec jak to zwykle u mnie - musi nastapic dramatyczny zwrot akcji. :D

Czekam co pokaze Laco, caly czas chodza plotki o zmniejszonej wersji modelu Frankfurt GMT, ktory mi sie bardzo podoba.

Zeby nie zamykac sobie drzwi i miec wybor Certina albo Laco w tym roku chce kupic cos malego, wygodnego i wytrzymalego.

Wydaje sie, ze stanie na Hanharcie (Preventor HD12), choc Damasko DS30 nie wyszlo mi do konca z glowy... no i jest jeszcze 556 I.

Stay tuned, do konca sierpnia - poczatku wrzesnia temat sie rozstrzygnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Weź tego Sinna 😆 

btw rok ciągniesz temat i bez efektów ? 🤔

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

btw rok ciągniesz temat i bez efektów ? 🤔

W trosce o szczesliwe pozycie malzenskie zobowiazalem sie po szalenstwach ostatnich dwoch lat do jednego zakupu na rok.

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Klamka zapadla, koniec sierpnia zamawiam Preventora HD12, mam juz sztuke odlozona bo one sie szybko rozchodza :D

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam 20 zeta, że Dominik zmieni zdanie. Ktoś chetny na zakład? :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stoi 👍

PS. Zasłużyłem sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja myślę że jednak przemyśli sprawę i kupi Sinna , 556 to już kultowy zegarek a ten Preventor to chyba ma kiepską bransoletę gdzieś słyszałem 😆 

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mamy 2:1 że jednak bedzie zmiana zdania :P

Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Stoi 👍

PS. Zasłużyłem sobie.

Szykuj dwie dyszki :P

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad 556 może bym i myślał jakby cennik Sinn miał jak dwa - trzy lata temu. Wtedy może nawet 104 / 105 bym rozważał 😝

PS. Mierzyłem Preventora na bransie, mi się podoba. To jest cudownie nudny i nudnie cudowny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi