Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalrab

Czy brać pod uwagę?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Starając się poznać choć trochę świat zegarków natrafiłem na zegarki ferragamo, missoni i gant. Ta pierwsza to przede wszystkim chyba marka modowa, druga i trzecia też. Czy warto brać pod uwagę ich produkty ? Design jest ładny, cena wskazywałaby na wysoką jakość - ale czy to tylko metka czy rzeczywiście kryje się za tym produkt wart uwagi?

Z góry dziękuję za odpowiedzi 

Pozdrawiam serdecznie Michał 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Zdecydowanie nie brać pod uwagę. Pierwszy lepszy, niedrogi Citizen z eco-drive albo Tissot będzie lepszy i do tego jeszcze znacznie tańszy.

Ceny, z tego co widzę od czapy. To są proste technicznie, modowe zegarki. Będą działać, bo proste kwarce tak mają, ale ani marki ani wartości zbliżonej do ceny na metce nie mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim stylu zegarka szukasz, do czego będziesz go nosił i jaki masz budżet? Postaramy się cos zasugerować:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż... Szukam zegarka uniwersalnego ... "Do tańca i do różańca"😀. Podstawowe założenie to aby nie tracił dużo na wartości no i oczywiście aby mi się podobał. Szukam promocji w granicach do 3 tys. Tak aby atrakcyjna cena zakupu już na starcie amortyzowała spadek wartości za przedmiot używany. Stąd moje pytania o różne marki bo jak coś wpadnie mi w oko a jest atrakcyjne cenowo to jak się okazuje często nie jest najwyższych lotów jakościowo. Rozglądałem się też na stronach zagranicznych ale jestem jeszcze na etapie rozeznania kwestii cła, podatku, opłat za przesyłkę.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Michał 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie wątki bez przerwy krążą. Zerknij sobie do tych w miarę świeżych i napisz, czy coś Ci się spodobało:

Jak nie chcesz dużo stracić na wartości, to warto szukać wśród znanych marek zegarkowych (nie modowych). Czyli z Japonii: Seiko, Citizen, Orient (uwaga: Seiko i Citizen często dają w tym przedziale cenowym szkiełka mineralne a nie szafirowe) a z Europy: na przykład Tissot, Certina, Hamilton, Mido itp...

Jak chcesz kupić coś z bardzo dobrą jakością/specyfikacją w stosunku do ceny, to również microbrandy wchodzą w rachubę. Na przykład bardzo dobrze zrobiony model Ascent (od firmy Erebus, czyli od microbrandu popularnego zegarkowego youtubera z Australii). Fajny zegarek na każdą okazję w wielu wersjach kolorystycznych i bransoletowych oraz paskowych. Z opłatami importowymi powinien zmieścić się w 2.000 PLN. Do noszenia na codzień bardzo fajny zegarek mechaniczny. Mnóstwo filmików z recenzjami znajdziesz na YouTube.

https://erebuswatches.com/collections/ascent

obraz.thumb.png.9f715b3e6a3a4eede4c993a7c0f45eea.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, michalrab napisał(-a):

aby atrakcyjna cena zakupu już na starcie amortyzowała spadek wartości

To musialbyś mierzyć  w Rolexy, ale to nie ta liga. J

Ja na Twoim miejscu celowałbym w marki popularne (Tissot, Certina, Seiko, Orient),  takie co to je średnio zaawansowany zegarmistrz ogarnie. I nie dlatego żeby się psuły, ale zegarki mechaniczne wymagają okresowych przegladów. W myśl porzekadła, że "kto smaruje, ten jedzie" 😁

Unikaj wymyśłnych pasków z nietypowymi mocowaniami, bo w przyszłości się okaże że za pasaek zapłacisz tyle, co za zegarek (no prawie 🤗).

Jak można, bierz z bransoletą. Pasek zawsze dokupisz jakbyco, dokupienie bransolety to już znacznie większy wydatek 💰

Edytowane przez Jędrula.wawa
Nowa myśl

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze szwajcarskich: Certina, Tissot, Mido, Hamilton. Z japońskich: Orient, Citizen. 

Najlepszym obecnie (dla mnie) uniwersalnym zegarkiem jest seria Citizen NB1050-59x:

https://www.gnomonwatches.com/collections/citizen

IMG_4373.thumb.png.5f15e656b84c05deb730bc5faeddf200.png

IMG_4374.thumb.png.4e8a4141f1efaf28fddb854e759ec7d6.png

Dolicz 25% - cło i VAT. W tej cenie trudno o coś lepszego :)

PS. Ewentualnie Tissot PRX :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi