Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Storm

Zegarek w stylu divera do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, rozglądam się za niedrogim zegarkiem o "diverowatym" wyglądzie w budżecie do ok. 500 zł. Wiem, że w tej cenie najważniejsze kryteria dla zegarka do nurkowania mogą nie zostać spełnione, ale będzie to raczej czasomierz do codziennego noszenia, bo zwyczajnie podoba mi się design tego typu modeli (a do wakacyjnego siedzenia w basenie mam już Casio MRW-200H).

Czy Waszym zdaniem poniższy Pulsar jest sensownym wyborem? Będę musiał go jeszcze zmierzyć, bo przy moim nadgarstku (16,5 cm) w grę wchodzi L2L gdzieś do okolicy 48mm.

https://www.timetrend.pl/zegarek-meski-pulsar-pu-ps9673x1.html

Słyszałem też trochę dobrego o tym modelu Casio, choć jego wygląd nie do końca mi pasuje (model wygrywa za to rozmiarem):

https://www.crazytime.pl/product-pol-13126-Zegarek-meski-CASIO-MTD-1053D-2AVES.html

A może po prostu przestać się zastanawiać i iść w Casio Duro? :)

Inną alternatywą jest dołożenie stówki i wypróbowanie poniższego Roamera z szafirowym szkłem, który bardzo mi się podoba (przynajmniej na zdjęciach):
https://countup4.com/pl/products/zegarek-roamer-nautic-862844-41-45-02-1427.html

Jeśli macie jakieś sugestie, chętnie się z nimi zapoznam. 

Edytowane przez Storm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować upolować używanego Citizena BN0151 lub BN0150 w tej cenie. Myslę, że za 550 lub max. 600 pln kupisz gdzieś używaną prawie nówkę (chyba za tyle sprzedałem ostatnio BN0151 w stanie 9.5/10). Zegarek bardzo porządny i kultowy, ma solar, jest na prawdę super jakości i na nadgarstku wygląda na mniejszy niż Duro. Myslę, że warto dołożyć tę stówkę do jakości Citizena zamiast Lorusa/Pulsara. Ale Casio Duro też kozak, chociaż wydaje mi się że może być za duży - dla mnie troche jest a mam taki sam nadgarstek.

image.thumb.png.c35bb7fbd431d9c072db9b1510b4b7eb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mariusz9a napisał(-a):

Możesz jeszcze coś pooglądać z marki Lorus.

Przyglądałem się również Lorusom - być może wezmę któregoś do przymiarki. Dzięki za podpowiedź!

7 godzin temu, raszew napisał(-a):

Możesz spróbować upolować używanego Citizena BN0151 lub BN0150 w tej cenie. Myslę, że za 550 lub max. 600 pln kupisz gdzieś używaną prawie nówkę (chyba za tyle sprzedałem ostatnio BN0151 w stanie 9.5/10). Zegarek bardzo porządny i kultowy, ma solar, jest na prawdę super jakości i na nadgarstku wygląda na mniejszy niż Duro. Myslę, że warto dołożyć tę stówkę do jakości Citizena zamiast Lorusa/Pulsara. Ale Casio Duro też kozak, chociaż wydaje mi się że może być za duży - dla mnie troche jest a mam taki sam nadgarstek.

image.thumb.png.c35bb7fbd431d9c072db9b1510b4b7eb.png

Ładny zegarek, podoba mi się, a widzę, że jest i niebieska wersja. Na plus też na pewno to, że - jak mówisz - na ręce sprawia wrażenie mniejszego od Duro. A to właśnie rozmiaru Casio obawiam się najbardziej. Citizen wciągnięty na listę "do sprawdzenia". Dzieki za sugestię!

Edytowane przez Storm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duro to ZAWSZE dobry wybór. 

Jeżeli nie musi być nowy to tak jak raszew pisze. Citek BN 015... to świetny wybór. Są jeszcze Majty. Myślę, że w okolicach 6 stów są do kupienia. 

Zerknij jeszcze na tę ofertę. 

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/214086-seiko-srpd55k3/

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze poszukasz, to Citizena przypominającego divera kupisz na polskim Amazon za ok 500zł, np taki (są w innych kolorach):

https://amzn.eu/d/g2cm5vI

lub

https://amzn.eu/d/4Ng6JyM

Mechanizm solarny, także na plus 🙂 Sprzedawcą jest bezpośrednio Amazon, także nie ma się o co bać.

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tani diver to proponuję Ratio. Masz tam wszystko, co potrzeba - 200M, szafir, trafiający w indeksy kwarc lub automat, nieduży rozmiar w wielu modelach.

Do ceny dolicz VAT, zaczynają się od ok 250zl.

https://www.ratiowatches.com/collections/all

Z wymienionych przez Ciebie szedlbym w Roamera o ile 10ATM wystarczy. Bardzo dobra jakość w swojej cenie.

Zobacz jeszcze divery Le Temps. Są w okolicach 600zl, szafir i 200M ;)

Screenshot_20240804-121846.png

Screenshot_20240804-121825.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jeszcze divery od marki Festina. Jest szafie, i do tego w budżecie.

i-festina-the-originals-diver-f20669-4.jpg

i-festina-f20663-5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, petruss napisał(-a):

i-festina-f20663-5.jpg

One mają chyba po 45-46mm średnicy koperty a na pewno ten ostatni ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

One mają chyba po 45-46mm średnicy koperty a na pewno ten ostatni ;)

Duże są, ale w galeriach, kiedyś, łatwo było trafić. Więc do przymierzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.08.2024 o 09:30, mariusz9a napisał(-a):

Jak dobrze poszukasz, to Citizena przypominającego divera kupisz na polskim Amazon za ok 500zł, np taki (są w innych kolorach):

https://amzn.eu/d/g2cm5vI

lub

https://amzn.eu/d/4Ng6JyM

Mechanizm solarny, także na plus 🙂 Sprzedawcą jest bezpośrednio Amazon, także nie ma się o co bać.

Widziałem te Citizeny, ale wg. obrazka mają co najmniej 50 mm L2L, a to już dla mnie nieco za dużo. 

22 godziny temu, petruss napisał(-a):

i-festina-f20663-5.jpg

Podobnie ma się sprawa z Festinami (choć ta jasnoniebieska jest piękna, przyznaję). :)

W dniu 4.08.2024 o 11:49, Petru23 napisał(-a):

Tani diver to proponuję Ratio. Masz tam wszystko, co potrzeba - 200M, szafir, trafiający w indeksy kwarc lub automat, nieduży rozmiar w wielu modelach.

Do ceny dolicz VAT, zaczynają się od ok 250zl.

https://www.ratiowatches.com/collections/all

Z wymienionych przez Ciebie szedlbym w Roamera o ile 10ATM wystarczy. Bardzo dobra jakość w swojej cenie.

Zobacz jeszcze divery Le Temps. Są w okolicach 600zl, szafir i 200M ;)

Screenshot_20240804-121846.png

Screenshot_20240804-121825.png

Le Temps ma ciekawe modele, natomiast jestem bardzo zaintrygowany zegarkami Ratio. Trafiłem na nie już wcześniej na forum i stosunek ceny do jakości jest bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Będę obserwował.

Dzięki Wam wszystkim za podpowiedzi!

Edytowane przez Storm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Storm napisał(-a):

Widziałem te Citizeny, ale wg. obrazka mają co najmniej 50 mm L2L, a to już dla mnie nieco za dużo. 

Podobnie ma się sprawa z Festinami (choć ta jasnoniebieska jest piękna, przyznaję). :)

Le Temps ma ciekawe modele, natomiast jestem bardzo zaintrygowany zegarkami Ratio. Trafiłem na nie już wcześniej na forum i stosunek ceny do jakości jest bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Będę obserwował.

Dzięki Wam wszystkim za podpowiedzi!

Ratio spełnia wszystkie Twoje wymagania łącznie z budżetem. Rozmiary też są właściwe. Sam miałem jednego kwarca ale wylądował na bazarku. W tej cenie polecam bardzo. Nie tylko w tej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwota nie jest duza, ale za tyle spokojnie kupisz nurka.

Sprawdź ofertę Orienta. Może coś Ci podejdzie.

Image

niestety ten wyższy troche poza budżetem.

Ten prawie w budżecie

image.png.d0e407ad7441564ff78324669e5954d5.png

znalazłem dla Ciebie jeszcze takie coś na forumowym dziale sprzedam

Nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na bazarku ofert tanich diverów naszych skośnookich przyjaciół i znajdziesz coś dla siebie. Jest ich kilka w dziale bezpłatnych ogłoszeń. Ratio również dobry kierunek, ale są jeszcze inne marki warte uwagi i na bazarku je znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orienty bardzo ładne, Seiko 5 również (podsyłano mi już to ogłoszenie), zanotowałem wszystko na przyszłość, tak samo jak Ratio. Tymczasem jednak przyszedł do mierzenia Pulsar z mojego pierwszego posta i okazał się nie tak wielki, jak się obawiałem: 48mm L2L, a podana na stronie średnica koperty na poziomie 45mm to wartość z koronką (lub mierzona w miejscu, gdzie uszy już się "rozchodzą") i w efekcie chyba zakończę na razie poszukiwania (przynajmniej do czasu kolejnego zegarkowego zauroczenia). ;)

image.png.ed006570fecde21df3a99b314e4fc73e.png

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi! Jak zawsze mieliście dużo ciekawych sugestii, do których na pewno kiedyś jeszcze wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi