Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość mojo

G-Shock GS-1100 - GIEZ

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin15

sorki nie było mnie przez pewien czas w okolicy

dostałem kilka pytań opisuje działanie by nikt nie miał problemów :

( mojego gs-1100)

1- przycisk MODE to (meni ) obsługuje datownik

- po każdym naciśnięciu pokazuje co ustawiamy OFF - kiedy jest na OFF (przyciskiem RESET ustawiamy w skazówkę stopera na symbol miasta strefy czasowej w której żyjemy (spędzamy 99% swojego czasu) czyli wyspy GMT - LON polska -PAR a zegarek sam ustawi godzinę i zatwierdzamy (przytrzymujemy ADJUST)

- kiedy datownik pokazuje OFF po naciśnięciu ADJUST dłuższy czas datownik powinien przesunąć się na (ON / AT) są to ręczne regulacje czasu i daty używamy do tego prawych przycisków (START /RESET)

- kiedy po kolejnym naciśnięciu datownik pokazuje ALL (alarm ) stoper przesunie się albo na off albo on jak jest na off to alarm jest wyłączony trzeba przytrzymać przycisk ADJUST wtedy przejdzie na on i podobnie przyciskami po prawej stronie (START / RESET ) ustawiamy czas alarmu

2 kiedy ustawimy strefę czasową zegarek wcale nie musi pokazywać dobrej godziny ani daty ja spowrotę weszłem w ustawienia strefy czasowej przesunołem wskazuwke stopera

na SYMBOL miasta by zegarek pokazywał dobrom godzinę ( nie zatwierdzałem ) chciałem mieć dobrą godzinę

zegarek 2 razy sam łapie sygnał z zegara atomowego najlepiej położyć go na noc na oknie wmiejscu gdzie nie będzie zakłuceń ( do gury denkiem ja zostawiałem tak przez 2 dni

następnie datownik ustawiamy na MULTI BAND a stoper ałtomatycznie powinien wskazywać miejsce kture wczesniej ustawiliśmy jako bazę ( a kiedy jedziesz na wycieczke tylko soperem zmieniacie strefe czasową a po powrocie spowrotem na multi band bo kiedy stoper pokazuj strefe czasową to funkcje przejmuje mała wskazówka na dole zegarak kiedy mamy na multi band po naciśnięciu start stoper zaczyna chodzić i niema żadnej nieróchomej wkazówki jak co niektórzy piali wcześniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post Marcina sprawił, że postanowiłem wkleić tu parę moich porad co do obsługi GS-1100

"...przyciskiem MODE przełączasz się między trybami ZEGAREK -> druga domyślna strefa czasowa (WORLD TIME) -> BUDZIK

jeśli w trybie innym niż ZEGAREK poczekasz sekundę czy dwie - to wskazówki zaczną same ustawiać się na odpowiednią godzinę co może być irytujące (bo trwa to trochę zazwyczaj) - w tym czasie przyciski nie działają co może być jeszcze bardziej denerwujące :twisted:

tryb ZEGAREK jest ustawiony wtedy gdy mała czerwona wskazówka pokazuje jakiś dzień tygodnia, DUŻA CZERWONA jest na 12 i działa normalnie sekundnik

To były przygotowania. A teraz do roboty. Z trybu ZEGAREK przełączasz się na WORLD TIME (przycisk MODE jeden raz). Poczekaj aż wskazówki zaczną pokazywać godzinę a DUŻA CZERWONA - wskaże strefę czasową. Jeśli wskazuje ona PAR to OK a jak nie to naciskając przycisk RESET ustaw ją na PAR (może to trochę potrwać czasem - cierpliwości :grin: ). Dobra, teraz przytrzymaj przez 2 sekundy przycisk START (aż zegarek piknie) . W ten sposób ustawiłeś strefę czasową i wybrałeś ją na domyslną. Wracasz do trybu ZEGAREK naciskając przycisk MODE 2 razy (tylko nie wejdź w tryb BUDZIKA :twisted: - jeśli tak się stanie to na spokojnie odczekaj aż się wskazówki zatrzymają i jednym naciśnięciem MODE wrócisz do trybu ZEGAREK).

Teraz trzebaby nastawić właściwą godzinę. W instrukcji nazywają to ręczną synchronizacją. Zostaw zegarek w pobliżu okna, w pozycji "tarczą w niebo" i godziną 12 w kierunku zbliżonym do zachodniego. (Jak nie masz stojaczka na zegarek to zwykła szklanka czy kubek obrócone dnem do góry będą bardzo pomocne.)

OK zegarek sobie leży we właściwej pozycji i na właściwym miejscu.

Teraz naciśnij i przytrzymaj ADJUST przez jakieś 2 sekundy (aż piknie) i idź zrób sobie herbatę :wink: Jeśli jesteś ciekawy co się będzie działo - oto co powinieneś zobaczyć: Na początek duża czerwona wskazówka wskaże READY, gdy przejdzie w tryb odbioru - pokaże WORK, a gdy się zsynchronizuje to na krótko pokaże Y - a potem grzecznie wróci na godzinę 12.

Zegarek nastawiony. Ale aby się upewnić - to w trybie ZEGAREK naciśnij raz ADJUST. Jeśli czerwona wskazówka będzie na Y to wszystko OK a jak na N to znaczy, że lepiej spróbować w nocy bo widocznie coś nie tak jest z odbiorem sygnału."

pisania dużo a w rzeczywistości jest to o wiele łatwiejsze...

czasem próbując ustawić czas samemu (naciskając na chybił-trafił przyciski) niektórzy z was mogli przypadkowo wyłączyć automatyczną poprawkę na DST (Daylight Saving Time - czas letni) poniżej opisałem jak sobie z tym poradzić:

"...W trybie ZEGAREK naciśnij i przytrzymaj ADJUST przez 5 sekund (aż piknie 2 razy) [wskazówka stopera wskazywać powinna HOME CITY - czyli na PAR, a sekundnika być na zerze]

Teraz naciskając START przełączasz się między trybami DST (tarcza małej czerwonej wskazówki - na lewo od jej osi) są to: AT (AUTO - działa dla LON i dla PAR i dla kilku innych stref) oraz ON włączony i OFF - wyłączony.

Ustaw na AT (w czasie przełączania trybów wskazówki zegara będą pokazywać odpowiednie czasy). Albo na ON jeśli wolisz.

Aby wyjść z funkcji ręcznego nastawiania czasu jeden raz naciśnij ADJUST.

Po całej operacji jeszcze raz zsynchronizuj czas z Meinfliengen. Wtedy po kontroli synchronizacji (1x ADJUST) wskazówka stopera powinna pokazywać Y(es)"

Powodzenia

"Specialization is for insects" - Robert A. Heinlein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marcin15

Siemanko tmk767

i jak to dobrze ująłeś (pisania dużo a w rzeczywistości jest to o wiele łatwiejsze... )

a obsługa js posta wystarczy dobrze popatrzeć na zegarek i patrzeć co się będzie działo jak zaczniemy naciskać przyciski nic więcej poza tym to prosty zegarek bez bajerów a zamiast nakręcać i zmieniać bateryjki jest zasilany bateriami słonecznymi ciekawi mnie tylko jak długo na tym pochodzi czy zegarek sie rozsypie czy baterie słoneczne zobaczymy w przyszłości natomiast podstawową cechą jest wytrzymałość i tu mogę go polecić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość asch1

Witam.

Czy ktos ma instrukcje polska najchetniej w wersji elektronicznej do tego zegareczka - GS 1100 (mam niemiecka i troche trudno mi sie polapac). Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001
post-29642-0-17571600-1331335933.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Mam takie małe delikatne pytanie - gdzie mogę zakupić taki model zegarka jaki jest w temacie? Chodzi mi o to aby było najtaniej i to nie końecznie z Polskich stron internetowych( na których ten model jest bardzo drogi). Jedynie na czym mi zależy to posiadanie gwarancji na Europę.

Prosiłbym o podanie linków lub nazw sklepów internetowych.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie taki, czy po prostu dobry analogowy G-Shock, typu GW-2000BD, który mam w posiadaniu? B)

GW-2000BD-1AER-Sky-Rocket-casio-wristwatch.jpg

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem namyśli ten model Casio GS-1100-1AER B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj na e-bay'u niemieckim i w UK. Aczkolwiek od momentu założenia tego tematu trochę się ruszyło i jest kilka kolejnych modeli analogowych G-Shocka, jak ten który wkleiłem wyżej, GW-2500, teraz wychodzi GW-3000 i z każdym modelem coś tam nowego się pojawia.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem namyśli ten model Casio GS-1100-1AER :D

ebay UK, ale ja i tak szukał bym poza oceanem.

Takiego mego MT-G nie chciał byś? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedzi - poszukam, poszukam bo zegarek mi sie bardzo podoba, twój MT-G jakoś nie przypadł mi do gustu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.