Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Malwes

LumiNova w Certinie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałabym się Was poradzić w temacie LumiNovy w Certinie (C035.007.27.127.00)

Zegarek jest nowy, mam go kilka dni. W sobotę pobył na świeżym powietrzu, na słońcu i w nocy tak jakby trochę było widać gdzie powłoka jest nałożona. Ale w niczym nie przypominało wyraźnego świecenia ze zdjęć w necie 😎. Poniedziałek i wtorek chodził ze mną non stop ale w warunkach biurowych, samochód, zakupy itp. Nawet najmniejszego odblasku w ciemnościach nie ma. Nic. Czarno. Nie jest to funkcja na której mi szczególnie zależy, ale już skoro ma być to fajnie by było, aby działała. Z zagranicznych forów wygląda na to, że kilka minut na pełnym słońcu wystarczy do pełnego naładowania. Wiem, że światło w biurze to światło rozproszone ale faktycznie ona potrzebuje jakiejś szczególnej ekspozycji przez długi czas by zacząć działać? Czy jest niestety uszkodzona? Zdjęcie zegarka za dnia. Nocnego nawet nie ma sensu robić, nie ma ani „cienia światła”. 

IMG_1375.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym modelu luminovą pokryte są wskazówki godzinowa i minutowa oraz kropki na godzinach 3, 6, 9, 12. Nie spodziewałbym się jakiegoś wybitnego świecenia. Może wrzuć jednak zdjęcie z ciemności, po ekspozycji zegarka na mocne źródło światła? (może być latarka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luma nie będzie tak mocna jak na zdjęciach reklamujących produkt ale jak jest dobra to przez parę godzin w nocy coś tam powinno być widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, nav napisał(-a):

W tym modelu luminovą pokryte są wskazówki godzinowa i minutowa oraz kropki na godzinach 3, 6, 9, 12. Nie spodziewałbym się jakiegoś wybitnego świecenia. Może wrzuć jednak zdjęcie z ciemności, po ekspozycji zegarka na mocne źródło światła? (może być latarka)

Naświetliłam pod lampą biurkową UV i faktycznie świeciła. Niemniej jednak zupełnie bezużyteczna funkcja jeśli normalne noszenie w dzień w biurze i po dworze (w niesłoneczny dzueń) nie naświetla ani trochę. Ot ciekawostka po prostu. 

IMG_1397.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Malwes napisał(-a):

Naświetliłam pod lampą biurkową UV i faktycznie świeciła. Niemniej jednak zupełnie bezużyteczna funkcja jeśli normalne noszenie w dzień w biurze i po dworze (w niesłoneczny dzueń) nie naświetla ani trochę. Ot ciekawostka po prostu. 

IMG_1397.jpeg

Na podstawie zdjęcia - moim zdaniem wszystko jest w porządku, taki urok luminescencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, nav napisał(-a):

Na podstawie zdjęcia - moim zdaniem wszystko jest w porządku, taki urok luminescencji.

Dziękuję. Tak, wygląda na to, że wszystko w porządku. Nie zależy mi na tej funkcji, taka ciekawostka i dodatek po prostu. W sumie, tak na logikę, nikt zegarka pod lampą uv nie trzyma. Średni sens dawania tej usługi, jeśli normalne użytkowanie zegarka poza całym dniem w ostrym słońcu, praktycznie nie ładuje. No ale nic, taki urok, jak napisałeś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popularnie zwana "luma" tak na prawdę świeci mocno kilkanaście, góra kilkadziesiąt minut po naświetleniu. Potem to coś tam co najwyżej widać, u jednych producentów/modelach zegarków lepiej w innych gorzej. Jak chcesz zegarek "świecący" cały czas, to trzeba zainwestować w taki, który ma rurki z trytem a nie "lumę".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest dobra luma, to przy widzeniu skotopowym powinna wystarczyć na całą noc. Mam na myśli możliwość odczytania godziny, a nie robienie zdjęć na forum

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mirfak napisał(-a):

Jak jest dobra luma, to przy widzeniu skotopowym powinna wystarczyć na całą noc. Mam na myśli możliwość odczytania godziny, a nie robienie zdjęć na forum emoji1787.png

Zgadzam się z Tobą, na podstawie zdjęcia, które umieściła Malwes, podejrzewam, że w tej Certinie, po adaptacji wzroku do ciemności odczytanie godziny jest możliwe długo, pamiętajmy też, że mówimy o damskim, eleganckim zegarku a nie toolwatchu, czy nurku, gdzie wymagania co do lumy będą inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zgadzam się z Tobą, na podstawie zdjęcia, które umieściła Malwes, podejrzewam, że w tej Certinie, po adaptacji wzroku do ciemności odczytanie godziny jest możliwe długo, pamiętajmy też, że mówimy o damskim, eleganckim zegarku a nie toolwatchu, czy nurku, gdzie wymagania co do lumy będą inne.

Zgadza się.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi