Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam Pytanie, zakupiłem zegarek z mechanizmem st36. Czy powiniennem czuć jakiś opór podczas nakręcania zegarka? Kręcę kręcę koronką i nie czuję jakiegoś maksymalnego oporu żeby koronka mi się zatrzymywała.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Bumcykcyku napisał(-a):

Cześć,

Mam Pytanie, zakupiłem zegarek z mechanizmem st36. Czy powiniennem czuć jakiś opór podczas nakręcania zegarka? Kręcę kręcę koronką i nie czuję jakiegoś maksymalnego oporu żeby koronka mi się zatrzymywała.

Dzięki.

Te werki długo się nakręca, co potem jest widoczne w rezerwie chodu. Owszem, jest wyraźny opór przy nakręceni sprężyny, choć czasem również mam wątpliwości czy nie przeciągnąłem swojego parniaka🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, tofiks_th napisał(-a):

Te werki długo się nakręca, co potem jest widoczne w rezerwie chodu. Owszem, jest wyraźny opór przy nakręceni sprężyny, choć czasem również mam wątpliwości czy nie przeciągnąłem swojego parniaka🤔

Dziękuję :d kręcę kręcę i końca nie widać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien w pełni (do oporu) nakręcić się po 30-40 obrotach.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.09.2024 o 19:29, tofiks_th napisał(-a):

Nie da się przekręcić zegarka. Chyba że kombinerkami. 

Fakt, kiedyś w erze prostych zapadek naciągu można było na siłę wymusić przeskoczenie zapadki o jeszcze jeden ząbek, jakby ponad pierwszy opór. Można było wtedy przekroczyć maksymalną amplitudę balansu, co objawia się stukaniem i ogromnym spieszeniem. W skrajnym przypadku dochodziło do odłamania przerzutnika na balansie. 

Nowsze zegarki mają zapadkę z kilkoma ząbkami, która po nakręceniu do końca pozwala na lekkie cofnięcie się koła zapadkowego, więc nie ma mowy o żadnym przekręceniu... 

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi