Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ladek22

Muzyka klasyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Jest na forum temat poświęcony muzyce „Co nam w ….CD (i nie tylko) gra?” Wpisy zazwyczaj dotyczą muzyki rockowej czy metalowej, a rzadko ktoś wspomina o muzyce klasycznej.

Poszukuję znawcy muzyki Georga Philipa Telemanna, więc postanowiłem założyć temat dedykowany muzyce klasycznej właśnie. Niech sobie będzie, taki ogólny temat. Wszystkie epoki od muzyki renesansu po muzykę klasyczną współczesną XX i XXI wieku :) 

Jeśli ktoś zna muzykę starożytną i średniowieczną to też może tutaj ją prezentować 😉 

Dzielcie się w tym temacie swoimi ulubionymi utworami muzyki klasycznej!

Po krótce wyjaśnię o co chodzi z tym Telamannem. Fundacja MIMO WSZYSTKO i Filharmonia Krakowska organizują Koncerty Charytatywne. O tych koncertach można poczytać tutaj:  Jestem wolontariuszem Fundacji MIMO WSZYSTKO. My wolontariusze, od lat przygotowujemy swój przedmiot na licytację podczas Koncertu Charytatywnego. Jest to zwykle zestaw przedmiotów stanowiących całość. Tutaj przykład:

Na rok 2025 zaplanowaliśmy przygotować zestaw poświęcony muzyce klasycznej. Padło na Telemanna. Czytałem, że Telemann często bywał w Polsce i fascynował się naszym folklorem. Z tych inspiracji powstawały utwory np.

Koncert Polski G-dur 

Concerto Alla Polonaise 

Suites i Concerti alla Polacca

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, zna muzykę Telemanna, chciałby pomóc, to zapraszam do zabawy 🙂 

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemku nie znam twórczości Telemanna.

Ale muzykę klasyczną kocham i cieszę się, że utworzyłeś osobny wątek, bo ona na niego zasługuje. Ode mnie dla miłośników:

Pietro Mascagni "Cavalleria rusticana".

@ladek22

Czy można również zamieszczać muzykę filmową?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Wacor napisał(-a):

Serwus,

proponuję skontaktować się z kimś z tej strony: https://telemann.com.pl

W tym roku w Żarach organizowany był cykl koncertów Lato z Telemannem, a same Żary określają się mianem Miasta Telemanna. Myślę, że mogą Ci pomóc i jakoś wesprzeć.

Dzięki serdeczne! To najlepszy sposób, aby uzyskać wsparcie dla tego projektu. W Poznaniu odbywa się Międzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Telemanna. Myślałem, aby tam napisać czy zadzwonić, a tutaj taka niespodzianka. Gdy znajdę chwilkę to napiszę do nich.

43 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Pietra Mascagni nie znam, ale posłucham, gdy znajdę chwilę popołudniu.

@ladek22

Myślę, że muzyka filmowa pasuje zarówno tutaj jak i do tematu "Co nam w ….CD (i nie tylko) gra?". Do tego drugiego trochę bardziej. Muzyka filmowa to też zupełnie inny temat, choć czasem łapię wspólny mianownik z muzyką klasyczną. Gdy słucham Wagnera to muzyka do "Gwiezdnych wojen" mi przychodzi na myśl. Te trąby :) Oceńcie sami!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, ladek22 napisał(-a):

Dzięki serdeczne! To najlepszy sposób, aby uzyskać wsparcie dla tego projektu. W Poznaniu odbywa się Międzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Telemanna. Myślałem, aby tam napisać czy zadzwonić, a tutaj taka niespodzianka. Gdy znajdę chwilkę to napiszę do nich.

Myślę, że muzyka filmowa pasuje zarówno tutaj jak i do tematu "Co nam w ….CD (i nie tylko) gra?". Do tego drugiego trochę bardziej. Muzyka filmowa to też zupełnie inny temat, choć czasem łapię wspólny mianownik z muzyką klasyczną. Gdy słucham Wagnera to muzyka do "Gwiezdnych wojen" mi przychodzi na myśl. Te trąby :) Oceńcie sami!

Tak, ale twórczość chociażby Ennio Morricone zasługuje na miejsce w tym temacie :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Pietro Mascagni "Cavalleria rusticana".

@ladek22

Połączyłeś  w jednym wpisie 😁 Ta opera została wykorzystana w Ojcu chrzestnym III i to wcale nie drugoplanowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Martis napisał(-a):

Połączyłeś  w jednym wpisie 😁 Ta opera została wykorzystana w Ojcu chrzestnym III i to wcale nie drugoplanowo

Wiem w III części.

;)

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem temat dedykowany muzyce filmowej, bo boję się, że za chwilę ktoś wrzuci tutaj muzykę z filmu Pretty Woman czy z Jamesa Bonda 😉

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzień dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ladek22 napisał(-a):

Założyłem temat dedykowany muzyce filmowej, bo boję się, że za chwilę ktoś wrzuci tutaj muzykę z filmu Pretty Woman czy z Jamesa Bonda 😉

Przepraszam założyciela wątku, ale Bond i muzyka klasyczna: proszę bardzo 😁

To Tosca wystawiona na Bregenzer Festspiele. Przez dwa sezony jest tam wystawiana m.in. jedna opera, w tym i w przyszłym roku to „Wolny strzelec” Webera.

Same inscenizacje robią wrażenie, choćby biorąc pod uwagę otoczenie. Scena zbudowana jest na Jeziorze Bodeńskim. Nawet dla nielubiących opery, może to być fajne przeżycie.

image.thumb.jpeg.5739f8fef3aa59374403b50893d7eb20.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Martis napisał(-a):

Przepraszam założyciela wątku, ale Bond i muzyka klasyczna: proszę bardzo 😁

To Tosca wystawiona na Bregenzer Festspiele. Przez dwa sezony jest tam wystawiana m.in. jedna opera, w tym i w przyszłym roku to „Wolny strzelec” Webera.

Same inscenizacje robią wrażenie, choćby biorąc pod uwagę otoczenie. Scena zbudowana jest na Jeziorze Bodeńskim. Nawet dla nielubiących opery, może to być fajne przeżycie.

image.thumb.jpeg.5739f8fef3aa59374403b50893d7eb20.jpeg

Często muzyka klasyczna jest elementem kinematografii i też uważam, że nie stanie się grzech jeżeli takowa pojawi się w tym wątku. Natomiast rozumiem Przemka obawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Dzień dobry :)

Miałem wstawić coś od siebie, ale wstrzymam się :) 

Walc kwiatów z baletu "Dziadek do orzechów". Dzięki za utwór na dobry dzień :) 

Zimą, w okolicach Bożego Narodzenia, oglądam namiętnie różne wykonania tego baletu.

Tutaj jedno z nich. Jeśli nie przeszkadza Wam upał za oknem.

Ja poczekam do zimy :)

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, ladek22 napisał(-a):

Miałem wstawić coś od siebie, ale wstrzymam się :) 

Walc kwiatów z baletu "Dziadek do orzechów". Dzięki za utwór na dobry dzień :) 

Zimą, w okolicach Bożego Narodzenia, oglądam namiętnie różne wykonania tego baletu.

Tutaj jedno z nich. Jeśli nie przeszkadza Wam upał za oknem.

Ja poczekam do zimy :)

Wspomniałeś Przemku o zimie, od razu na myśl przyszedł mi Mykoła Łeontowycz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Fajny utwór. Dzięki!

Ukraińskie chóry mają swoisty klimat. Dobrze się tego słucha, uspokaja bardzo.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Kojarzę to z jakiegoś filmu 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Kojarzę to z jakiegoś filmu 🤔🤔🤔

Kevin ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Kevin ;)

W filmowej wersji łapy maczał John Williams 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

W filmowej wersji łapy maczał John Williams 😁😁😁

No "zangielszczyli" 😆 

Hark! how the bells Sweet silver bells All seem to say "throw cares away." Christmas is here Bringing good cheer To young and old Meek and the bold Ding, dong, ding, dong That is their song With joyful ring All caroling One seems to hear Words of good cheer From ev'rywhere Filling the air O how happy are their tones Gaily they ring While people sing Songs of good cheer Christmas is here Merry, merry, merry, merry Christmas Merry, merry, merry, merry Christmas On, on they send On without end Their joyful tone To ev'ry home Hark! how the bells Sweet silver bells All seem to say "throw cares away." Christmas is here Bringing good cheer To young and old Meek and the bold Ding, dong, ding, dong That is their song With joyful ring All caroling One seems to hear Words of good cheer From ev'rywhere Filling the air O how happy are their tones Gaily they ring While people sing Songs of good cheer Christmas is here Merry, merry, merry, merry Christmas Merry, merry, merry, merry Christmas On, on they send On without end Their joyful tone To ev'ry home Ding, dong, ding, dong Home Alone Christmas album version: Hark! how the bells Sweet silver bells All seem to say "throw cares away." Christmas is here Bringing good cheer To young and old Meek and the bold Ding, dong, ding, dong That is their song With joyful ring All caroling One seems to hear Words of good cheer From ev'rywhere Filling the air O how happy are their tones Gaily they ring Telling a tale While people sing Songs of good cheer Christmas is here Merry, merry, merry, merry Christmas Merry, merry, merry, merry Christmas On, on they send On without end Their joyful tone To ev'ry home Hark! how the bells Sweet silver bells All seem to say "throw cares away." Christmas is here Bringing good cheer To young and old Meek and the bold Ding, dong, ding, dong That is their song With joyful ring All caroling One seems to hear Words of good cheer From ev'rywhere Filling the air O how happy are their tones Gaily they ring Telling a tale While people sing Songs of good cheer Christmas is here Merry, merry, merry, merry Christmas Merry, merry, merry, merry Christmas On, on they send On without end Their joyful tone To ev'ry home On, on they send On without end Their joyful tone To ev'ry home

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny temat, więc i ja dorzucę coś od siebie. Na początek fota z mojego Instagrama.

spacer.png

Przy okazji, w przyszłym miesiącu, a konkretnie 27 października, przypadnie 242 rocznica urodzin Niccolo Paganiniego. Polecajka ode mnie to płyta Salvatore Accardo pt. „Diabolus In Musica”. Stanowi ona zbiór wybranych kompozycji maestro, które Accardo wspaniale wykonał w towarzystwie London Philharmonic Orchestra pod batutą Charlesa Dutoit. Album zawiera między innymi tak znakomite utwory, jak „La Campanella”, Kaprysy nr. 1, 5, 24, „Rondo Galante. Andantino gaio”, „Polacca. Andantino vivace” czy też „Sonata Moto Perpetuo” z szybką jak bolid F1 partią skrzypiec. „Diabolus In Musica” jest pokazem wirtuozerskich i kompozytorskich umiejętności Paganiniego, które przysporzyły jemu sporo kłopotów w czasach, w których żył. Warto posłuchać, więc polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

Przy okazji, w przyszłym miesiącu, a konkretnie 27 października, przypadnie 242 rocznica urodzin Niccolo Paganiniego. Polecajka ode mnie to płyta Salvatore Accardo pt. „Diabolus In Musica”. Stanowi ona zbiór wybranych kompozycji maestro, które Accardo wspaniale wykonał w towarzystwie London Philharmonic Orchestra pod batutą Charlesa Dutoit. Album zawiera między innymi tak znakomite utwory, jak „La Campanella”, Kaprysy nr. 1, 5, 24, „Rondo Galante. Andantino gaio”, „Polacca. Andantino vivace” czy też „Sonata Moto Perpetuo” z szybką jak bolid F1 partią skrzypiec. „Diabolus In Musica” jest pokazem wirtuozerskich i kompozytorskich umiejętności Paganiniego, które przysporzyły jemu sporo kłopotów w czasach, w których żył. Warto posłuchać, więc polecam.

Paganini, zaraz się wezmę za Jego muzykę :) 

Ciekawi mnie jak u Was zrodziło się uwielbienie do muzyki klasycznej? U mnie nastąpiło nagłe olśnienie, a zaczęło się od Johanna Sebastiana Bacha. Jakieś 11-12 lat temu przeczytałem książkę „Hiszpański smyczek” Andromedy Romano-Lax. Gdzieś na kartach powieści autorka wspomina o pewnym utworze i jest to pierwsza suita na wiolonczelę solo Johanna Sebastiana Bacha. Myślę sobie „a zobaczę jak tam rzępolą na tej wiolonczeli”. Wyszukałem utwór na YouTube i tak to się zaczęło. Zakochałem się zarówno w utworze jak i w wiolonczeli, który to instrument znakomicie brzmi solo.

Niżej klip od którego się zaczęło. Jeśli komuś z Was spodoba się utwór to informuję, że tych solowych suit jest sześć i wszystkie genialne 🙂  

https://www.youtube.com/watch?v=mGQLXRTl3Z0

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, ladek22 napisał(-a):

Ciekawi mnie jak u Was zrodziło się uwielbienie do muzyki klasycznej?

U mnie to było w dwóch etapach. Pierwszy etap to szkoła muzyczna, gdzie muzyka klasyczna była po prostu wpisana w naukę. Drugi, późniejszy etap to pasja audiofilska, gdzie sięgałem po płyty z muzyką klasyczną w poszukiwaniu dobrego dźwięku. No i tak wciągnąłem się w temat. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, McIntosh napisał(-a):

U mnie to było w dwóch etapach. Pierwszy etap to szkoła muzyczna, gdzie muzyka klasyczna była po prostu wpisana w naukę. Drugi, późniejszy etap to pasja audiofilska, gdzie sięgałem po płyty z muzyką klasyczną w poszukiwaniu dobrego dźwięku. No i tak wciągnąłem się w temat. 🙂

Na czym grasz?

Ja na niczym nie gram, nie mam słuchu muzycznego w ogóle.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, ladek22 napisał(-a):

Na czym grasz?

Ja na niczym nie gram, nie mam słuchu muzycznego w ogóle.

Klarnet i fortepian - szkoła muzyczna, ale już dawno nie grałem. Dodatkowo sam nauczyłem się grać na klasycznej gitarze oraz na basie. Aktualnie sporadycznie sięgam po gitarę basową, jak mam trochę więcej wolnego czasu. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi