Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Viktor

Renowacja papierowej, kruszącej się tarczy zegara

Recommended Posts

Witam

w starym japończyku  Ping Pong Aichi Clock prod ok 1927 r  zauważyłem  postępujący proces wykruszania  się papierowej tarczy przyklejonej na okrągłej podstawie -stalowej ocynkowanej blasze. Czy da się to zatrzymać ? A jeżeli nie to jak wykonać nową tarczę na wzór tej starej? Uprzejmie proszę informacje z tego zakresu lub przekierowanie w miejsce, gdzie te informacje są dostępne , 

z góry dziękuję za okazaną pomoc i życzliwość 

Witold Kraków IMG_7761.thumb.jpeg.df8853a107a2e92db3acb6ac1f09c329.jpeg

IMG_7548.jpeg

Nie znam się na kruszejących papierowych tarczach w zegarach rocznych i elektrycznych. :(

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Ciężka sprawa, można by nasączyć, by środek utrwalił całość ale, miejsca uszkodzone uwypukliły by się. najlepiej poszukać kogoś kto zrobi zdjęcie wyskaluje do wielkości np, na xero laserowym dokona korekt i wydrukuje i będzie nowa tarcza, ale tarcza oryginalna pewnie jest przyklejona do podłoża z blachy i trzeba będzie starą usunąć., Także sytuacja patowa, albo wykonać nową i zerwać starą albo pogodzić się z zębem czasu na tarczy.

Edited by graver

Viktor obejrzyj filmik o konserwacji papieru, a zapewne dorobisz nową tarczę a stara zostanie pod spodem jak by co.

Jeszcze jeden filmik ciekawszy:

Edited by graver

No tak. Ale o tym już było tu pisane wiele razy. Wystarczy chwila z forumową wyszukiwarką. Nałożenie nowej na starą tarczę wydaje się być optymalnym rozwiązaniem.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Dla mnie tarcze robił przyjaciel, który dobrze w w grafice działał, natomiast sam druk wykonywany w zaprzyjaźnionej drukarni.

Wszystko jest graficznie do zrobienia, ale ważne jest dobre wyskalowanie szczegółów a na sam koniec dobranie odpowiedniego podkładu i odcieni przy druku(tu też kwestia grafika i obróbki).

Nie wszystko co wydaje nam się "zielone" po wydruku jest tak samo "zielone"...

Myślę, że starą tarczę papierową JA pozostawiłbym na swoim miejscu (może wcześniej zabezpieczyłbym jakimś werniksem albo lakierem, żeby się tak nie rozpadała) a na nią położyłbym nowo "wyprodukowaną" tarczę papierową.

Jak widzę, tarcza dodatkowo ma po zewnętrznej dość szeroki pierścień który ją najprawdopodobniej przytrzymuje (nowa tarcza mogłaby też pod ten pierścień wchodzić) a wskazówki na pewno są wystarczająco daleko, żeby tarczy nie haczyć. 

Myślę, że może być inny problem..

Godzina pracy grafika, to na pewno więcej niż 50zł netto (jedna godzina nie wystarczy) a wydruk będzie kosztował nie mniej niż stówkę, czyli podwajamy wartość starego zegara..

1 godzinę temu, zadra napisał(-a):

Dla mnie tarcze robił przyjaciel, który dobrze w w grafice działał, natomiast sam druk wykonywany w zaprzyjaźnionej drukarni.

Wszystko jest graficznie do zrobienia, ale ważne jest dobre wyskalowanie szczegółów a na sam koniec dobranie odpowiedniego podkładu i odcieni przy druku(tu też kwestia grafika i obróbki).

Nie wszystko co wydaje nam się "zielone" po wydruku jest tak samo "zielone"...

Myślę, że starą tarczę papierową JA pozostawiłbym na swoim miejscu (może wcześniej zabezpieczyłbym jakimś werniksem albo lakierem, żeby się tak nie rozpadała) a na nią położyłbym nowo "wyprodukowaną" tarczę papierową.

Jak widzę, tarcza dodatkowo ma po zewnętrznej dość szeroki pierścień który ją najprawdopodobniej przytrzymuje (nowa tarcza mogłaby też pod ten pierścień wchodzić) a wskazówki na pewno są wystarczająco daleko, żeby tarczy nie haczyć. 

Myślę, że może być inny problem..

Godzina pracy grafika, to na pewno więcej niż 50zł netto (jedna godzina nie wystarczy) a wydruk będzie kosztował nie mniej niż stówkę, czyli podwajamy wartość starego zegara..

Kolego, jakbyś obejrzał drugi filmik to dowiedział byś się że podkleja się papierem japońskim ( taki cieniutki) A jakbyś zaabezpieczył jak piszesz werniksem czy lakierem to w miejscach uszkodzeń była by tarcza zaciemniona 🤥

50 minut temu, graver napisał(-a):

Kolego, jakbyś obejrzał drugi filmik to dowiedział byś się że podkleja się papierem japońskim ( taki cieniutki) A jakbyś zaabezpieczył jak piszesz werniksem czy lakierem to w miejscach uszkodzeń była by tarcza zaciemniona 🤥

Kolego, nie obejrzałem absolutnie żadnego z wklejonych przez Ciebie filmików, po prostu napisałem od siebie co ja bym zrobił na miejscu pytającego.

Daleko mi do specjalisty ratującego ryżowy papier albo jakikolwiek papier, temat niespecjalnie mnie interesuje aktualnie dlatego przepraszam, jeśli uraziłem nie oglądając..

2 godziny temu, graver napisał(-a):

A jakbyś zaabezpieczył jak piszesz werniksem czy lakierem to w miejscach uszkodzeń była by tarcza zaciemniona 🤥

Niestety smutna prawda.. przekonałem się boleśnie :(

Pozdrawiam Mirek

Wszystkim uprzejmie dziękuję za przekazane informacje i filmy . Jak widać proces jest złożony, pracochłonny a dodatkowo wymaga znajomości technik konserwatorskich . Pójdę więc wskazaną drogą zabezpieczając oryginalną tarczę a na nią nałożę skorygowany druk  laserowy w którym grafik naniesie korektę uszkodzeń i wyblakłego kremowego koloru. Będzie i tak taniej niż wyceniona profesjonalna renowacja za 450 pln  pozdrawiam Witold 

4 godziny temu, Viktor napisał(-a):

Wszystkim uprzejmie dziękuję za przekazane informacje i filmy . Jak widać proces jest złożony, pracochłonny a dodatkowo wymaga znajomości technik konserwatorskich . Pójdę więc wskazaną drogą zabezpieczając oryginalną tarczę a na nią nałożę skorygowany druk  laserowy w którym grafik naniesie korektę uszkodzeń i wyblakłego kremowego koloru. Będzie i tak taniej niż wyceniona profesjonalna renowacja za 450 pln  pozdrawiam Witold 

Ja w takim razie poproszę o jakieś zdjęcia i opis jak się proces "uzdatniania" zegara odbywał.