Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
maniek900

Longines hydroconquest

Rekomendowane odpowiedzi

3 rozne zegarki ,pierwszy spoko diver znanej i przez wielu cenionej marki. Dosc popularny wybor bo wykonanie solidne i nowy longines za 6k to w sumie niezla opcja. 2 pozostale rowniez przyzwoite w swojej kategorii cenowej. Ciezko porownywac zegarek za 1800 pln do zegarka 3x drozszego.  Moim zdaniem 1. Longines 2 Citizen 3. Atlantic ale o gustach ciezko dyskutowac. Wszystko na kwarcu  z czego longines  zero komplikacji  ale  za jego cene mozna kupic dwa kolejne i zostanie jeszcze  2 k na trzeci. Kwestia ile chcesz wydac i jak cena wplynie na codzienne uzytkowanie. Znam ludzi ktorzy jak przekrocza swoja bariere komfortu to po prostu chuchaja i dmuchają na zegarek stresujac sie kazda ryska. Dla jednych to moze byc np 5 tys a dla innych 50 tyś. Sam sobie odpowiedz czy kupujesz do noszenia czy podziwiania w domu. 

Edytowane przez piotr76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

podpowiem Ci jak mnie podpowiedziano przed zakupem pierwszego zegarka za kwotę >5000

Odpowiedziałem sobie na kilak pytań i w zależnosci od tego zaczałem szukać

1. Czy zegarek musi być nowy? - jest wielu entuzjastów którzy rotują swoimi zegarkami i można na rynku wtórnym kupić zegarek w bardzo dobrym stanie za połowe ceny na metce

2. Jaki mechanizm mnie interesuje? - 

3. Jaką ma miec wodoszczelność?

4. Pasek czy bransoleta? - zawsze bransoleta, basek możez taniej dokupić niż bransolete ;)

5. Czy ma miec dodatkowe komplikacje?

Odnosząc sie do Twoich wyborów, to osobiście uważam, że w budżecie 6kpln możesz kupić Longinesa hydroconquesta w automacie i to jest bardzo dobra droga na poczatek.

Napisz do kilku sklepów czy jest możliwy jakiś rabat.

Jeśłi zależy Ci na kwarcowym Longinesie, to osobiście poszykałbym conquest'a VHP, który ma mechanizm z wiecznym kalendarzem. Poogladaj sobie na youtube jak to działa.

Powodzenia i pochawal sie na co sie zdecydowałeś

*Aha, pamiętaj, że teraz nowe Longines'y mają 5 lat gwarancji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Jeśli dopiero wchodzisz w świat zegarków to przy takim budżecie kup tego Longinesa z linku. Przede wszystkim kupujesz już dość dobrej marki zegarek, który pokaże ci już o co chodzi w jakości :) i poniekąd w prestiżu... tak wiem to Longines, ale to firma, która kiedyś naprawdę się liczyła, a i obecnie pnie się  w górę. Jeśli chodzi o mechanizm, to dla początkującego kwarc jest optymalnym rozwiązaniem - to dobry werk ETA, dokładny i trwały. Ale co ważne dzięki kwarcowi nie zrazisz się do zegarka, nie będziesz musiał sprawdzać odchyłek :) i skupisz się na jego stylu i jakości. Jak załapiesz bakcyla to wtedy pomyślisz o mechaniku, a przeskok z dobrego kwarca, da ci możliwość kupna jeszcze lepszego mechanika - lepszego czyli dokładnego :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines spoko, ale rzuć okiem na ofertę Christopher Ward. Mają fajne produkty, może trafią w Twoje gusta. 

Kilka propozycji dla rozeznania w temacie 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech zostanie przy tym Longinesie :) przynajmniej zacznie przygodę z zacną marką z tradycjami.

Edytowane przez Darecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie za cenne porady. Chętnie rozważę również zakup Longinesa z drugiej ręki w dobrym stanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre podejscie. Chociaz uwazam ze pierwszy powazniejszy zegarek powinien byc nowy od AD. Nic nie przebije  tego momentu zakupu nowego zegarka zamiast uzywanego. Uzywane kupuje sie pozniej jak oswoisz sie z tematem lub jak chcesz cos z wyzszej polki cenowej niekoniecznie za milion monet. Co do kwarca uwazam ze to rozsadny wybor na poczatku swojej drogi z zegarkami. Kupisz loginesa i mysle ze sie nie rozczarujesz. Kolejna rzecz ze kupowanie  mechanika z duza iloscia komplikacji nie jest najlepszym wyborem na poczatek  bo wiele osob  sie zniecheca po poczatkowej ekscytacji

Edytowane przez piotr76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę, że jak jest taki budżet to jednak automat. CW to świetny wybór sam mam. 

iZ0DYUI.jpeg

Może właśnie używany Longinesa HydroConquest w automacie już w ceramice. 

Nawet na bazarku była chyba oferta na gumie w zbliżonym budżecie. 

Ten pierwszy kwarc można dostać też z rabatem ale nawet z nim to ponad 4,5k za kwarca, bezel aluminium. Nie namawiam na CW ale jest świetny, 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, praktycznie zdecydowałem się na zakup, udało mi się wynegocjować cenę 5400 za model L3.841.4.96.6. Rozwazalem również model L3.782.4.96.6, ale nie udalo mi sie dostac satysfakcjonujacej ceny. Dzięki za forumowe porady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwalisz się proszę gdzie za tyle udało się kupić? :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.12.2024 o 16:01, maniek900 napisał(-a):

Witam ponownie, praktycznie zdecydowałem się na zakup, udało mi się wynegocjować cenę 5400 za model L3.841.4.96.6. Rozwazalem również model L3.782.4.96.6, ale nie udalo mi sie dostac satysfakcjonujacej ceny. Dzięki za forumowe porady :)

Może zobacz ten?

https://www.czaszegarkow.pl/longines-hydroconquest-niebieski-stal-o44-mm-p-317822.html 

Cena wyjściowa 4839. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi