Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz.kjs

Czy ten zegarek powinien zostać odrestaurowany czy pozostawiony w obecnym stanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy post na tym forum chociarz czasem zaglądałem.

Moje pytanie jest o zegarek ze zdjecia. Jest to pamiątka po moim dziadku który zmarł 20lat temu, pozniej nosiła go moja babcia która zmarła nie dawno. Dostałem go od mojej mamy. Lubię zegarki zwłaszcza te z duszą i mam ich kilka. Chciał bym go uratować od zapomnienia.

Po pierwsze jaki jest mniej więcej jego rok produkcji? Czy jest to ciekawy mechanizm czy raczej z tych pospolitych?

Po drugie... Zastanawiam się nad chromowaniem koperty. I tutaj pytanie z tematu. Chromowac czy zostawic jak jest? Tarczy bym nie ruszał a szkiełko do polerowania pomimo kilku rysek. Jakie jest ogólnie stanowisko forum do tego typu działań? Wiem że jest to nie opłacalne ale nie o to chodzi.

20241218_202428.jpg

20241123_172246.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są dwie szkoły.

Jeżeli zamierzasz nosić to ja bym pokusił się o full serwis I renowacje. Tak wiem koszt przewyższa ale to pamiatka rodzinna. Jeżeli jednak będziesz lub zamierzasz zrobić serwis I od czasu do czasu nosić to bym pokusił się o zrobienie paska z podkładka u jakiegoś paskoroba.

P.S moje zdanie jest takie - zrobić renowacje, serwis itd i niech będzie pamiatka na pokolenia. Bo co nam zostaje po bliskich - wspomnienia, zdjęcia i rzeczy materialne

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm popularny. Ja się nie znam na ruskich, ale takiego zima chyba nie widziałem. Może to oznaczać tyle, że: a) mało widziałem, b) mniej popularna wersja, c) składak. Jak chcesz wiedzieć więcej o samym zegarku, to masz odpowiedni temat w dziale radzieckich na tym forum. Tam zapytaj.

Odnośnie do pytania o renowacje. Nie ruszałbym koperty. Raz, że ideologicznie - to ma być pamiątka, a nie "igła", poza tym ślady używania na starym zegarku to coś naturalnego. Dwa - zrobisz kopertę i przestanie do świecącej nowym chromem pasować tarcza, która też ma ślady czasu. A ruszanie tarczy... No cóż... Niektórzy lubią. Dla mnie ma to sens tylko w sytuacji, kiedy oryginalna jest w stanie naprawdę nieakceptowalnym.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Odnośnie do pytania o renowacje. Nie ruszałbym koperty. Raz, że ideologicznie - to ma być pamiątka, a nie "igła",

POPIERAM

Jeżeli jesteś związany sentymentalnie to TYLKO serwis mechanizmu, ewentualnie wymiana szkiełka. RESZTA po staremu..

Paski  mogą byc nowe, ale serce ma zostać..

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, mkl1 napisał(-a):

POPIERAM

Jeżeli jesteś związany sentymentalnie to TYLKO serwis mechanizmu, ewentualnie wymiana szkiełka. RESZTA po staremu..

Paski  mogą byc nowe, ale serce ma zostać..

Moje zdanie jest identyczne.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis mechanizmu. Jakieś czyszczenie z brudu. Polerka albo wymiana szkła (to jest pewnie hesalit, więc domowe polerowanie polyWatchem za paręnaście złotych jest proste). Nowe teleskopy i fajny pasek. Tyle.

Tarczy, koperty, wskazówek bym nie ruszał. Zegarek po prostu wygląda na swoje lata i przypomina Ci właściciela. Po renowacji tarczy i koperty, to już nie poznasz tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcami. Do wymiany jeszcze chyba koronka. Ta aktualna wygląda na totalnie zajechaną i niezdatną do używania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.12.2024 o 17:03, borewicz07 napisał(-a):

Do wymiany jeszcze chyba koronka. Ta aktualna wygląda na totalnie zajechaną i niezdatną do używania.

Właśnie też nad tym myślałem. Stąd pomysł o chromowaniu, bo taka sama błyszcząca koronka nie będzie ni w ząb pasowała. To są jakieś gwinty standardowe czy każdy inny? Mam koronkę od zegarka slava, który zakupiłem z myślą o wykorzystaniu koperty do samodzielnie wykonanago zegarka binarnego i wygląda o niebo lepiej i z racji tego że jest używana lepiej by pasowała do całokształtu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ta ze Sławy chyba nie będzie pasować. Doświadczony zegarmistrz powinien mieć jakieś zapasy z czasów Sojuza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek wrócił z serwisu. Z racji statusu pamiątki rodzinnej celem była jak najmniejsza ingerencja więc serwis mechanizmu, wymiana koronki, polerka szkiełka i wymiana paska.

Aktualnie zegarek prezentuje się tak:

20250212_145528.thumb.jpg.a504e6984e93339054294d469664ad37.jpg

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobrze, że go zachowałeś.

Edytowane przez borewicz07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi