Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Pejter.

Zegarek do 6000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim :)

Stoję przed bardzo dużym dylematem. 

Początkowo obrałem za cel model Orient Star RE-AV0B08L00B - nigdy nie miałem automatycznego zegarka, a ten ma to coś w sobie co mi się bardzo podoba. Niestety, ale mimo iż serducho mocno było za kupnem tego modelu to jednak rozum go wykluczył. Praca biurowa, dużo za kółkiem więc konieczność posiadania rotomatu. Do tego orientowałem się mniej więcej ile kosztowałby mnie pełny serwis i usłyszałem, że ok. 900-1000 zł co 5 lat... Przy tej wartości zegarka "gra nie warta świeczki" 

Dodam, że typowe klasyki odpadają.

Wróciłem zatem do korzeni szukając wśród umiłowania do marki Citizen.

Chciałem AT8185-71E niestety niedostępny, a w grę wchodzi tylko nowy w stanie nienaruszonym.

Spodobał mi się też AT9130-77l Eceed, ale "mały" i cena znacząco przewyższa mój budżet (miało być do 4000, a i tak zrobiło się 6000 - w grę wchodzi zakup z Japonii) 

No i tak w chwili obecnej stoję chyba pomiędzy dwoma modelami do wyboru - chociaż nie zamykam się na inne modele:

AT8285-68Z (ok. 5400zł)

BY1008-67L (ok. 5700zł)

Sam już nie wiem. Potrzebuje się poradzić. Obwód nadgarstka mam ok 18,5 cm. Wizualnie myślę, że takie 42mm będzie ok.

Za wszelkie szczere słowa chęci pomocy będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla jasności. Porządny serwis spokojnie zrobisz za jakieś 350 zł raz na te powiedzmy 7 lat. Jeżeli będziesz zegarek automatyczny użytkował na codzień, to nie będziesz potrzebował rotomatu. Zwykłe, codzienne noszenie na ręce nawet przy pracy biurowej spokojnie wystarczy, żeby zegarek był nakręcony. Rotomat przydaje się wtedy, kiedy masz kilka zegarków automatycznych i rotujesz nimi. Albo kiedy w weekendy używasz innego zegarka niż w ciągu tygodnia, a chcesz, żeby ten codzienny był gotowy i ustawiony w poniedziałek rano. Zresztą prosty rotomat na jeden zegarek to chyba wydatek rzędu 100 - 150 zł.

Natomiast jeżeli jednak wolisz pełną bezobsługowość, to Citizen Attesa to dobry kierunek. Podobnie jak i Casio Oceanus.

Nadgarstek 18,5 cm to chyba trochę więcej niż przeciętny. Rozmiar 42 mm powinien być jak najbardziej wygodny i praktyczny dla takiego nadgarstka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Tak dla jasności. Porządny serwis spokojnie zrobisz za jakieś 350 zł raz na te powiedzmy 7 lat. 

No to napisałem chyba do jednego z droższych serwisów na to wygląda (Doliński 950zł). Z drugiej strony ciężko byłoby mi zaufać pierwszemu lepszemu zegarmistrzowi po tym jak jeden z nich "ukręcił" mi koronkę w moim Tissocie ;)

Ale przyznam szczerze, że kwota 350zł jest zdecydowanie do przyjęcia w kontekście wspomnianego Orient Stara hmm Teraz to już całkowicie zrobił mi się mętlik, a już myślałem, że jestem na ostatniej prostej przy wyborze nowego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzucę swoje 3 grosze. "Porządny serwis" np w AD to nie tylko smarowanie ale też wymiana wszystkich zużytych części np uszczelek czy porysowanego szkiełka. Często także przepolerowanie koperty. Tysiak za odświeżenie zegarka raz na 6-7 lat to chyba nie tak źle.

Przypadku zegarków eco drive (solarne) ogniwo po 12-15 latach jest do wymiany, zakładając że zegarek nie przeleżał rozładowany roku w szufladzie - wtedy wcześniej.

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-atessa-hakuto-r-radio-controlled-limited-edition-at8285-68z

Te citki co Ci się podobają można upolować taniej (patrz link) .

Czego właściwie szukasz?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę Ci tak, budżet pozwala myśleć o dobrych zegarkach mechanicznych. Jeśliby wchodziły w grę używki to masz w zasięgu Tag Heuera, Longinesa, Eposa, Maurice lacroix i parę innych niezłych firm, nawet z serwisem zegarmistrzowskim i polerką kopertyvw razie potrzeby. W granicach ceny 6000pln jest sklep z Maurice masterpiece, ładne zegarki.

Co do pracy biurowej - wystarczy spokojnie do "naładowania" automatu ;)

Obwód nadgarstka mam podobny, ostatni zakup to zegarek 42mm i wygląda idealnie. Co do ceny 1000 za serwis- w zeszłym roku dałem połowę ceny za uruchomienie zegarka automatycznego po ojcu z 79roku. Działa bez zarzutu - kwestia znalezienia dobrego zegarmistrza,z czym ostatnio faktycznie ciezko. Ale polecam automaty - mam kilka kwarców i coraz rzadziej na ręce. Brakuje tego czegoś jednak....

Edytowane przez EnE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Tak dla jasności. Porządny serwis spokojnie zrobisz za jakieś 350 zł raz na te powiedzmy 7 lat. Jeżeli będziesz zegarek automatyczny użytkował na codzień, to nie będziesz potrzebował rotomatu. Zwykłe, codzienne noszenie na ręce nawet przy pracy biurowej spokojnie wystarczy, żeby zegarek był nakręcony. Rotomat przydaje się wtedy, kiedy masz kilka zegarków automatycznych i rotujesz nimi. Albo kiedy w weekendy używasz innego zegarka niż w ciągu tygodnia, a chcesz, żeby ten codzienny był gotowy i ustawiony w poniedziałek rano. Zresztą prosty rotomat na jeden zegarek to chyba wydatek rzędu 100 - 150 zł.

Natomiast jeżeli jednak wolisz pełną bezobsługowość, to Citizen Attesa to dobry kierunek. Podobnie jak i Casio Oceanus.

Nadgarstek 18,5 cm to chyba trochę więcej niż przeciętny. Rozmiar 42 mm powinien być jak najbardziej wygodny i praktyczny dla takiego nadgarstka.

Ja mam 19cm nadgarstek i 42 absolutnie nie jest wygodny. Przy 5,5-6cm szerokości najlepiej noszą się 39-40, sporadycznie 41. Ale... Są wyjątki jak np lunar Bulovy 43mm. 

Przy takim budżecie, oczekiwaniach i obawach oraz targecie - Bulova uhf. I wiemy za co tyle kasy mimo, że "zwykła bateryjka" ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prace mam biurowa, nigdy nie mialem problemu z automatem. Nie wykluczalbym takiego mechanizmu, zwlaszcza jesli zegarek ci sie podoba.

Tak, bedzie wymagal serwisu raz na jakis czas - nie znam obecnych cen w PL ale to, co ci powiedziano to na moje oko BARDZO duzo.

W budzecie do 6.000 - 8.000 tysiecy PLN masz juz spory wybor fajnych zegarkow, czego szukasz (jaki styl) i do czego chcesz to nosic? Jak duzy masz nadgarstek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Koryfeusz

Osoby wchodzące w świat zegarków, jarają się klimatami typu open heart czy skeleton, przypuszczam że wiąże się to z postrzeganiem takiego zegarka jako arcydzieła inżynierii i sztuki zegarmistrzowskiej w jednym. Tak nie jest, no chyba że za minimum 10 - 15 razy większe pieniądze. Te dziury w tarczy nie są Ci potrzebne do szczęścia. Za rok będą kłuły w oczy. Prawdopodobnie moja propozycja wyda Ci się nudna i dziaderska ale kup sobie coś w stylu Sinna 556, bo niezależnie od tego jak potoczą się Twoje zegarkowe losy, to będziesz miał fajny funkcjonalny zegarek, ten jeden jedyny albo jeden z wielu. I jeszcze kasa Ci zostanie na alkohol, kobiety upadłe albo inne równie szlachetne cele 🙂 

Uwagi dotyczyły Orient Stara i ogólnie zegarków mechanicznych.  Citizeny bardzo ok 🙂

Edytowane przez Koryfeusz
Doprecyzowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Koryfeusz napisał(-a):

Osoby wchodzące w świat zegarków, jarają się klimatami typu open heart czy skeleton, przypuszczam że wiąże się to z postrzeganiem takiego zegarka jako arcydzieła inżynierii i sztuki zegarmistrzowskiej w jednym. Tak nie jest, no chyba że za minimum 10 - 15 razy większe pieniądze. Te dziury w tarczy nie są Ci potrzebne do szczęścia. Za rok będą kłuły w oczy. Prawdopodobnie moja propozycja wyda Ci się nudna i dziaderska ale kup sobie coś w stylu Sinna 556, bo niezależnie od tego jak potoczą się Twoje zegarkowe losy, to będziesz miał fajny funkcjonalny zegarek, ten jeden jedyny albo jeden z wielu. I jeszcze kasa Ci zostanie na alkohol, kobiety upadłe albo inne równie szlachetne cele 🙂 

Uwagi dotyczyły Orient Stara i ogólnie zegarków mechanicznych.  Citizeny bardzo ok 🙂

Dziwne, bo pierwszy mój open był nastym zegarkiem u mnie i brany był w pełni świadomie. A i twierdzenie, że komuś do szczęścia coś  potrzebne nie jest bo tak nam się wydaje, że są takie i owakie w naszym mniemaniu to trochę przesada. Tym bardziej narzucając swój własny wzorcowy zegarek wskazując go jako jedyną słuszną opcję.

Tak jakbyś to tylko Ty miał rację a inni nie, w szczególności pytający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Koryfeusz
29 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Dziwne, bo pierwszy mój open był nastym zegarkiem u mnie i brany był w pełni świadomie. A i twierdzenie, że komuś do szczęścia coś  potrzebne nie jest bo tak nam się wydaje, że są takie i owakie w naszym mniemaniu to trochę przesada. Tym bardziej narzucając swój własny wzorcowy zegarek wskazując go jako jedyną słuszną opcję.

Tak jakbyś to tylko Ty miał rację a inni nie, w szczególności pytający.

Obiektywizm jest bardzo subiektywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Koryfeusz napisał(-a):

Obiektywizm jest bardzo subiektywny.

To nie o obiektywizm chodzi, ale filozofowie z tymi kwestiami zawsze mieli problem. Koryfeuszu, skądkolwiek jesteś, nick nie uprawnia do takiego podejścia do innych.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy może wygłosić tu swoją opinię.

Ja również jako jeden z pierwszych kupiłem zegarek open heart. I jest to jedyny zegarek, którego już nie mam w kolekcji i jedyny w ogóle przeze mnie sprzedany. Wydawało mi się, że obserwowanie mechanizmu będzie super - i takie też było. Krótko.

Co innego kupować open heart / skeleton świadomie, kiedy wiemy co lubimy a co innego na początku swojej drogi pod wpływem emocji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Koryfeusz
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Co innego kupować open heart / skeleton świadomie, kiedy wiemy co lubimy a co innego na początku swojej drogi pod wpływem emocji.

Nic dodać, nic ująć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.12.2024 o 22:44, Funky_Koval napisał(-a):

To ja dorzucę swoje 3 grosze. "Porządny serwis" np w AD to nie tylko smarowanie ale też wymiana wszystkich zużytych części np uszczelek czy porysowanego szkiełka. Często także przepolerowanie koperty. Tysiak za odświeżenie zegarka raz na 6-7 lat to chyba nie tak źle.

Przypadku zegarków eco drive (solarne) ogniwo po 12-15 latach jest do wymiany, zakładając że zegarek nie przeleżał rozładowany roku w szufladzie - wtedy wcześniej.

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-atessa-hakuto-r-radio-controlled-limited-edition-at8285-68z

Te citki co Ci się podobają można upolować taniej (patrz link) .

Czego właściwie szukasz?

Dzięki za zainteresowanie ;)

1. Tysiak raz na 7lat to kwota do przyjęcia pod warunkiem, że zegarek oddany do serwisu ma swoją wartość rynkową. W przypadku Orienta, którego można kupić do 3000 zł nie wiem czy jest sens. Niemniej jednak koledzy już wytłumaczyli, że spokojnie można taki serwis ogarnąć do kwoty 500zł co już zmienia postać rzeczy. Daje do myślenia i cały czas rozważam opcje zakupu automatu.

2. Wymiana ogniwa znacznie tańsza, łatwiejsza i do wykonania na już przy dobrej logistyce. Również dłuższy okres użytkowania tym bardziej, że zegarek będzie noszony przez większość czasu. Nie mam kolekcji zegarków pozwalających na żąglowanie - jeszcze :)

3. Oferta na Citizena z Zegarowni bardzo atrakcyjna i taniej, aniżeli import z JP, ale z tego co widzę zegarek aktualnie niedostępny w sklepie... 

4. Czego właściwie szukam? Dobre pytanie. Szczerze i bez owijania w bawełnę. Myślę, że gdybym wiedział, znał przede wszystkim rynek to byłoby mi łatwiej. Może nawet nie musiałbym pytać Was, Miłośników i Użytkowników znających rynek ;) Przeglądając oferty sklepów czasami czuję się jak dziecko w sklepie z zabawkami. Byłbym milionerem kupiłbym to co mi się podoba i nie byłoby tematu, ale nie jestem i muszę droga eliminacji, porady, rozsądku eliminować pewne opcje by wybrać w końcu to co mi się podoba, ale i będzie korzystnym wyborem. Z preferencji? Mega podobają mi się zegarki zbliżone wyglądem do klasycznych, ale musi się coś na nich dziać. Muszą mieć to coś, a nie być kolejnym nudnym zegarkiem. 

Odrazu zaznaczę, że nie wchodzą w grę zegarki, gdzie jest literek i cyferek więcej jak w encyklopedii. Tu dlatego nad Citizenami się zastanawiam bo mimo, iż mi się podobają to jednak nie szczędzą na detalach... Tak bym już dawno kupił jednego z nich. Cały czas szukam tego jedynego właściwego dlatego pytam Was ;)

W dniu 29.12.2024 o 22:51, EnE napisał(-a):

Napiszę Ci tak, budżet pozwala myśleć o dobrych zegarkach mechanicznych. Jeśliby wchodziły w grę używki to masz w zasięgu Tag Heuera, Longinesa, Eposa, Maurice lacroix i parę innych niezłych firm, nawet z serwisem zegarmistrzowskim i polerką kopertyvw razie potrzeby. W granicach ceny 6000pln jest sklep z Maurice masterpiece, ładne zegarki.

Co do pracy biurowej - wystarczy spokojnie do "naładowania" automatu ;)

Obwód nadgarstka mam podobny, ostatni zakup to zegarek 42mm i wygląda idealnie. Co do ceny 1000 za serwis- w zeszłym roku dałem połowę ceny za uruchomienie zegarka automatycznego po ojcu z 79roku. Działa bez zarzutu - kwestia znalezienia dobrego zegarmistrza,z czym ostatnio faktycznie ciezko. Ale polecam automaty - mam kilka kwarców i coraz rzadziej na ręce. Brakuje tego czegoś jednak....

Dzięki za odpowiedź.

6cm w szerokości mniej więcej mam. Do tej pory noszę sprezentownego leciwego Tissota PRC200 na niebieskiej tarczy T055410A, który mi się znudził. Jak pisałem powyżej tu się nic na nim nie dzieje. Po prostu jest. Jego rozmiar to 39 i jest w zasadzie idealnie. Mierzyłem kilka 41-42 i wyglądały podobnie, spoko. Z czego to wynika? Uszy? Jeśli koperta jest z bransoletą scalona to wtedy wydaje się pozwalać nosić większy rozmiar, czyż nie?

W dniu 30.12.2024 o 09:55, cordi7 napisał(-a):

Prace mam biurowa, nigdy nie mialem problemu z automatem. Nie wykluczalbym takiego mechanizmu, zwlaszcza jesli zegarek ci sie podoba.

Tak, bedzie wymagal serwisu raz na jakis czas - nie znam obecnych cen w PL ale to, co ci powiedziano to na moje oko BARDZO duzo.

W budzecie do 6.000 - 8.000 tysiecy PLN masz juz spory wybor fajnych zegarkow, czego szukasz (jaki styl) i do czego chcesz to nosic? Jak duzy masz nadgarstek?

Dzięki za feedback.

1. Teraz już wiem, że faktycznie automat da radę i nie muszę go dyskwalifikować tylko za to, że w większości mam pracę siedząca ;)

2. Wymiary nadgarstka podałem powyżej. A do czego będę nosił? Swój styl wpasowałbym raczej w Smart casual. Nie są to garnitury, ale koszula często się pojawia. Niemniej jednak bliżej mi do sportowego zacięcia ;) W dresach nie chodzę, biegać nie biegam ;)

W dniu 30.12.2024 o 10:34, Koryfeusz napisał(-a):

Dzięki za opinię i propozycje.

Co do proponowanego Sinn 556 to niestety, ale nie wpasowuje się w moje kanony i obawiam się, że będzie jak z Tissotem, który obecnie noszę :) Myślę, że aktualnie szukam czegoś innego dlatego też te Citizeny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może zaryzykuję z z propozycją opcji Vratislavia Conceptum Formmeister? Jeszcze jakiś czas temu często polecany na tym forum zegarek, jako wyjście bardzo uniwersalne. Ja mam wersję Sport z granatowa tarczą i na pasku typu perlon z marynarką i koszula zgrywa się idealnie. Minimalistyczny, tarcza przejrzysta, czytelna. Marka nie "krzyczy prestiżem", ale poza Polską nikt nigdy się mnie nie zapytał o Eposa czy Tissota na ręce, a o vratkę często. Obecnie w sklepie firmowym dostępne egzemplarze w bezpiecznym wymiarze 39 w kolorze białym i granatowym. No i cena taka, że jeszcze może na coś innego ciekawego Ci starczy. Na jednym z portali ktoś sprzedaje taką wersję jak moja, tylko, o dziwo, chyba całkiem nową. 

No i wydaje mi się, że ze zbyciem Formmeistera w światku polskich pasjonatów nie byłoby problemu. Co sądzisz?

Ps. Pozostaje jeszcze kilka ciekawych modeli Aerowatch, sam się jeszcze na tę markę nie zdecydowałem, ale od kilku lat krążę wokół niej.

FORMMEISTER-39-VC.F39.2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, EnE napisał(-a):

To może zaryzykuję z z propozycją opcji Vratislavia Conceptum Formmeister? Jeszcze jakiś czas temu często polecany na tym forum zegarek, jako wyjście bardzo uniwersalne. Ja mam wersję Sport z granatowa tarczą i na pasku typu perlon z marynarką i koszula zgrywa się idealnie. Minimalistyczny, tarcza przejrzysta, czytelna. Marka nie "krzyczy prestiżem", ale poza Polską nikt nigdy się mnie nie zapytał o Eposa czy Tissota na ręce, a o vratkę często. Obecnie w sklepie firmowym dostępne egzemplarze w bezpiecznym wymiarze 39 w kolorze białym i granatowym. No i cena taka, że jeszcze może na coś innego ciekawego Ci starczy. Na jednym z portali ktoś sprzedaje taką wersję jak moja, tylko, o dziwo, chyba całkiem nową. 

No i wydaje mi się, że ze zbyciem Formmeistera w światku polskich pasjonatów nie byłoby problemu. Co sądzisz?

Ps. Pozostaje jeszcze kilka ciekawych modeli Aerowatch, sam się jeszcze na tę markę nie zdecydowałem, ale od kilku lat krążę wokół niej.

Zatem robisz błąd. Nie krąż a zacznij używać. Mówi Ci to posiadacz 4 Aerowatchy ;) i nie ostatnich...

Edit

1942 w dobrej cenie

Screenshot_20241231-203245.thumb.png.c7a10698057606dac82ea4f9204c4d7c.png

https://e-zegarek.pl/zegarki-aerowatch/aerowatch-1942-automatic-60900-AA19.html

Renaissance

Screenshot_20241231-203412.thumb.png.3733b4402245382c7869d465f4196f78.png

https://e-zegarek.pl/zegarki-aerowatch/aerowatch-renaissance-automatic-60985-AA01.html

Screenshot_20241231-204328.thumb.png.818994e893faddd5eefb2d5afc4bcd9e.png

Screenshot_20241231-204434.thumb.png.381ec5b605a22fab1d09b3a6cad5e52d.png

Szczerze polecam. Renaissance mam w kwarcu. Poznaj historię marki, niezależnej od momentu powstania. Z własnym stylem, wzorem nawiązującym do własnych zegarków kieszonkowych. Robi świetne skeletony. 

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.12.2024 o 18:01, Pejter. napisał(-a):

Cześć Wszystkim :)

Stoję przed bardzo dużym dylematem. 

Początkowo obrałem za cel model Orient Star RE-AV0B08L00B - nigdy nie miałem automatycznego zegarka, a ten ma to coś w sobie co mi się bardzo podoba. Niestety, ale mimo iż serducho mocno było za kupnem tego modelu to jednak rozum go wykluczył. Praca biurowa, dużo za kółkiem więc konieczność posiadania rotomatu. Do tego orientowałem się mniej więcej ile kosztowałby mnie pełny serwis i usłyszałem, że ok. 900-1000 zł co 5 lat... Przy tej wartości zegarka "gra nie warta świeczki" 

[...]

O co chodzi z tym rotomatem? W sensie że podczas prowadzenia samochodu i pracy w biurze zegarek zdejmujesz czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Sierżant Julian napisał(-a):

O co chodzi z tym rotomatem? W sensie że podczas prowadzenia samochodu i pracy w biurze zegarek zdejmujesz czy jak?

Że podczas jazdy i pracy w biurz zegarek się nie nakręca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Że podczas jazdy i pracy w biurz zegarek się nie nakręca.

Nakręca się. Mnie się nakręca bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Nakręca się. Mnie się nakręca bez problemu.

To ja wiem, ale przedstawiam potencjalny tok myślenia ;)

Jest też Adina, australijski brand robiący zegarki m.in. dla górników.

Banner_CountryMaster_MEN_2023-10-18.thumb.jpg.16be27ab65c0c0b4d9d6e3c0295dcb78.jpg

Banner_Automatic_MEN_2023-10-20.thumb.jpg.4ee5e2e70b04171f808874b887ab1144.jpg

Adina-2023-11-01-header-01-800x465.jpg.e692b7684a95c64c4c6cf8b69908e71a.jpg

Banner_CountryMaster_MEN_2023-10-18.thumb.jpg.16be27ab65c0c0b4d9d6e3c0295dcb78.jpg

https://www.adinawatches.com.au/?srsltid=AfmBOooQRdR-lgj6Uib6QYPUHNI1tSZRyoLM58E2XYvxwdKW8--h9w3h

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Frogman jest dla mnie wizualnie mocno taki sobie - Hami ma fajniejsze opcje w ofercie.

Jak sie komus podoba to fajna cena ale jesli nie to polecam kupowanie zegarka a nie okazji :)

Do 6.000 PLN patrzylbym na nastepujace zegarki:

To tak na szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.01.2025 o 14:51, Funky_Koval napisał(-a):

ten zegarek to jest hit, ma wszystko

Screenshot_20250101-145056.thumb.png.4aceb5f0cf88faf6cf9d3e81d0293470.png

Dzięki. Nie kwestionuje faktu, iż wskazany przez Ciebie model to hit, ale biorąc pod uwagę przykłady zegarków wskazanych przeze mnie ten powyżej zupełnie nie pasuje do tego czego szukam ;)

W dniu 1.01.2025 o 16:12, Petru23 napisał(-a):

To ja wiem, ale przedstawiam potencjalny tok myślenia ;)

Jest też Adina, australijski brand robiący zegarki m.in. dla górników.

Banner_Automatic_MEN_2023-10-20.thumb.jpg.4ee5e2e70b04171f808874b887ab1144.jpg

Adina-2023-11-01-header-01-800x465.jpg.e692b7684a95c64c4c6cf8b69908e71a.jpg

https://www.adinawatches.com.au/?srsltid=AfmBOooQRdR-lgj6Uib6QYPUHNI1tSZRyoLM58E2XYvxwdKW8--h9w3h

Niestety nie jestem górnikiem i możliwe, że przez to design marki Adina nie przemawia do mnie. Wiem, że nikt nie będzie sprawdzał czy owym górnikiem jestem, ale po prostu masywna koperta i wrażenie obudowanego zegarka (jakkolwiek to nie brzmi) totalnie nie jest w moim guście :( Niemniej jednak dziękuję za propozycję i chęć pomocy w wyborze zegarka.

W dniu 1.01.2025 o 19:22, Petru23 napisał(-a):

Okazja. Fakt. Lecz nie dla mnie, chyba że na handel, ale to mnie nie interesuje ;) Szukam zegarka do użytku własnego, który będę mógł nosić dziennie i cieszyć oko. Nigdy nie patrzyłem na metki, zawsze stosuje swoją zasadę postrzegania piękna o czym już pisałem ;) Jak mawiają diabeł tkwi w szczegółach i czasami patrząc na coś (w tym i zegarki) widzimy, że to coś nas przyciąga, podoba nam się, ale na pytanie dlaczego, nie jesteśmy w stanie jednoznacznie odpowiedzieć. Czasami tak jest dlatego prośba do Was o wyrozumiałość i zrozumienie - dziękuję.

W dniu 31.12.2024 o 17:31, EnE napisał(-a):

Kurcze tak prosty, że aż fajny. Zaskakuje mnie ten model. Przeglądałem kilka ofert, by zobaczyć różne ujęcia i naprawdę ma to coś. No może poza tym datownikiem na godzinie 6 - jakby nie pasuje do całości. Nie wiem czy to kwestia zdjęć, ale wydaje się bardzo dobrze wyważony stylistycznie. Dzięki. Zapisany.

W dniu 31.12.2024 o 20:27, Petru23 napisał(-a):

Zatem robisz błąd. Nie krąż a zacznij używać. Mówi Ci to posiadacz 4 Aerowatchy ;) i nie ostatnich...

Edit

1942 w dobrej cenie

Screenshot_20241231-203245.thumb.png.c7a10698057606dac82ea4f9204c4d7c.png

https://e-zegarek.pl/zegarki-aerowatch/aerowatch-1942-automatic-60900-AA19.html

Renaissance

Screenshot_20241231-203412.thumb.png.3733b4402245382c7869d465f4196f78.png

https://e-zegarek.pl/zegarki-aerowatch/aerowatch-renaissance-automatic-60985-AA01.html

Screenshot_20241231-204328.thumb.png.818994e893faddd5eefb2d5afc4bcd9e.png

Screenshot_20241231-204434.thumb.png.381ec5b605a22fab1d09b3a6cad5e52d.png

Szczerze polecam. Renaissance mam w kwarcu. Poznaj historię marki, niezależnej od momentu powstania. Z własnym stylem, wzorem nawiązującym do własnych zegarków kieszonkowych. Robi świetne skeletony. 

Dość długo przeglądałem ofertę zegarków marki Aerowatch ;)

Najbardziej spodobał mi się model:

Aerowatch Les Grandes Classiques Limited Edition A 69989 AA0

Z pewnością wywarła na mnie wrażenie koronka tego modelu. Rozmiar 44 zdecydowanie chyba za duży na mój nadgarstek no i ta cena ;) W teorii w tym miejscu można byłoby przywołać model kolejny model:

Aerowatch 1942 Chrono Quartz A 84934 AA05

Jest " w cenie" kolor i koronka na plus, skromny, ale mam wrażenie, że bezel przytłacza całość (?) Tak... Łatwiej to zobrazować "kładąc" obok taką Vratislavie ;) Mam nadzieję, że wiecie co mam dokładnie na myśli.
Patrząc na całą ofertę marki klasyczne modele to nie jest to czego szukam. Jak pisałem powyżej, modele, które do tej pory posiadałem szybko się nudziły i nie chce ryzykować, chciałbym sprobować czegoś nowego. 

Z całą dozą pewności propozycja jak i pozycja, która przy większej kolekcji powinna znaleźć się w zbiorze, bo to oryginalny design. Póki co jednak nie dla mnie ;)

13 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Akurat Frogman jest dla mnie wizualnie mocno taki sobie - Hami ma fajniejsze opcje w ofercie.

Jak sie komus podoba to fajna cena ale jesli nie to polecam kupowanie zegarka a nie okazji :)

Do 6.000 PLN patrzylbym na nastepujace zegarki:

To tak na szybko.

Na szybko, a jednak dość obszernie ;) Z ręką na sercu każda Twoją propozycje dokładnie sprawdziłem, dodatkowo przeglądając szerszą ofertę danej marki.

1. Hanhart Pioneer Preventor HD12 - zero emocji. Nie dla mnie ;)

2. DEKLA Turbulenz 42mm v.3 - to chyba propozycja z całej gamy, którą bym wybrał, gdybym musiał. Cieńsze wskazówki chyba nieco poprawiłyby wygląd, ale to moje zdanie ;)

3. Kolejne oferty na zegarki marki Archimede rzeczywiście zdjęcia robią robotę. Oglądając nieco ofert najbardziej przypadł mi do gustu zegarek ARCHIMEDE Pilot Chronograf który ma coś w sobie. Cena ponad budżet z tego co widzę, ale dodaje do ulubionych bo warto się przy nim zatrzymać i przemyśleć.

4. Z oferty z Sinn to chyba jedynie model 556 I B brałbym pod uwagę, ale klasyka jak już wspomniałem. Przy budowaniu kolekcji warto rozważać.

5. Laco - nie przekonuje mnie ten design. Szukam dalej.

6. Ten Tissot rzeczywiście bym się odważył na zakup z turkusową tarczą bo myślę genialnie zagrałby z letnim, jasnym ubiorem. Zapisuję zegarek w ulubionych. Nie jest to propozycja na teraz, więc nie kupię w chwili obecnej, ale z pewnością chciałbym go mieć w przyszłości ;)

7. Mido Multifort Powerwind Automatik 40mm - naprawdę fajny. Miesza mi w uczuciach dość poważnie, ale chyba tylko ten model, bo TV Big Datę i kwadratowa koperta to nie mój styl ;) Ocean Stary natomiast odpadają przez bezele. Totalnie nie skradają mojego serducha te przerośnięte, numeryczne bezele widoczne z kosmosu. Jeśli mają to zegarki techniczne w konkretnym celu to nie widzę sensu tego bajeru w życiu codziennym. 

Żeby nie było jeśli się to komuś podoba to śmiało powinien w takich zegarkach chodzić, bo to o to tu chodzi, ma się podobać nam, a nie komuś :) Ja pasuje natomiast.

Chciałbym jeszcze się od sierść chociażby do marki TAG HEUER Carrera.
Z kilkudziesięciu stron jakie przeglądałem mogę śmiało powiedzieć, że poniższe modele są ok:
CBN2012.FC6483
CBN2011.BA0642
Czy też na czarnym pasku model:
Cal.1887 CAR2110-1 chyba najbardziej przypadł do gustu z nich wszystkich. Niemniej jednak to wszystko z budżetem powyżej 10 000zł czyli powyżej mojego budżetu, a jak już wspominałem nie chcę używki :( Dlatego na podstawie TAGa śmiało mogę powiedzieć, że marki premium niestety odpadają ze względu na budżet i chęć zakupu nówki.

Generalnie to wybaczcie, ale chyba nie wpasowuje się w aktualne postrzeganie piękna zegarmistrzowskiego.  Fenomenu Rolexa zupełnie nie pojmuję i chyba nie pojmę - nie znalazłem ani jednego co by zatrzymał mój wzrok na dłuższą chwilę. Może jeszcze nie jestem na tyle dojrzały w świecie zegarków, by móc to wszystko zrozumieć ;) Jeśli uraziłem czyjeś uczucia to wybaczcie. 

Zdaję sobie sprawę, że większość tutaj zgromadzonych uznaje tylko zegarki automatyczne jako te właściwe, ale mimo iż doceniam kunszt wykonania to nie chciałbym się zamykać na nowe technologie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi