Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Moja Bulova straciła jedną z kropek luminescencyjnych. Zakupiłem proszek, i pytanie czy dam radę samemu tak małą kropkę nałożyć na tarcze?. Może jakieś wskazówki?. 
Dzięki za podpowiedź. 

IMG_0128.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W brew pozorom to nie takie proste, do proszku musisz dodać jakieś lepiszcze. Ja rzadko to robię ale używałem politury ale będzie kropka lekko żółtawa, ostatnio jak robiłem to użyłem lakieru akrylowego ale na tyle musi być go sporo by po dodaniu proszku powstała śmietanka dość rzadka by lakier nie wysechł błyskawicznie byś mógł mieć chwilkę do nałożenia odpowiedniej ilości. Należy wykonać próby nakładać można wykałaczką ale ona wciągnie trochę lakieru i jak nie zdążysz to zrobi się klusek na końcu, tak więc chyba lepiej zaostrzyć kawałek plastiku by lakier się nie wchłonął, tak czy tak należy to wykonać dość szybko. te proszki z Alledrogo nie dadzą takiego efektu jak oryginalny roztwór lumy, proszki  świecą krótko.

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszek zamówiłem szwajcarski. Powinienem to zrobić przecież to nie Ameryka. Grunt to pewnie dobrać odpowiednią ilość pasty i konsystencję by z kropeczki nie zrobiła się kropa.Najpierw zbadam jaka konsystencja będzie ok,no i próby na kawałku metalu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziemy zatem kibicować. Po wszystkim pochwal się efektami, a my ocenimy twój talent. 😏

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.01.2025 o 11:06, graver napisał(-a):

proszki  świecą krótko

Mam takie, ktore świecą kilka godzin (kupione na allegro).

Nie uzyłem zegarkowo, ale w innym zastosowaniu sprawdziło się bardzo dobrze.

Oczywiście moze zależec tez od ilości materiału - ja dałem tyle, ze kilka zegarków by obleciało, moze to jest sekret..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, zadra napisał(-a):

Mam takie, ktore świecą kilka godzin (kupione na allegro).

Nie uzyłem zegarkowo, ale w innym zastosowaniu sprawdziło się bardzo dobrze.

Oczywiście moze zależec tez od ilości materiału - ja dałem tyle, ze kilka zegarków by obleciało, moze to jest sekret..

A jakie Waćpan kupił? owszem co jakiś czas jest wystawiana oryginalna luma, zdaje się trzy kolory ale i pojedynczo także bywa, jednak jest to gotowa do użycia luma a proszek jak napisałem wcześniej marny jest. W zegarze pomalowałem wskazówki by w nocy było widać i doopa, jak się doświetli latarką to i owszem 30 sek świeci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, graver napisał(-a):

jakie Waćpan kupił

Teraz trudno mi odpowiedzieć, bo kupowałem ze 2 lata temu.

Było kilka opcji objętościowych. Ja kupiłem pomarańczową, zieloną i żółtą (chyba) w saszetkach tzw "torebkach strunowych".

Coś w treści ogłoszenia było, że to "nowoczesne rozwiązanie które świeci dłużej niż luma starego typu", natomiast wydaje mi się, że do zastosowań zegarkowych musiałbym odrobinę zmniejszyć gramaturę w jakimś moździerzu.

Jeśli znajdę ślad tego zakupu, to się podzielę informacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi