Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pawel1994

Prośba i identyfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, proszę o identyfikację zegara który dostałem w spadku od dziadka. Wiem tyle, że po nakręceniu zegar działa ale niestety nie biję na równą godzinę. Co to za zegar i kiedy został wyprodukowany? Proszę o pomoc 🙂

IMG_20250119_142222.jpg

IMG_20250119_142232.jpg

IMG_20250119_142214.jpg

Edytowane przez pawel1994

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno ktoś podpowie, ale za każdym razem pokaż mechanizm zegara od tyłu i wieszak na którym jest mocowany w skrzyni, to podstawa. Nawiasem, dziadek zbierał niezadbane zegary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wszystko rozumiem tylko absolutnie się na tym nie znam, nie chcę wyciągać mechanizmu żeby go nie uszkodzić. Chciałbym poznać tylko mniej więcej rok w którym powstał, jak również w jakim kraju go wyprodukowano. Będę miał trochę odłożonego grosza to oddam go w dobre ręce żeby ktoś się nim zajął i go naprawił. 

Edytowane przez pawel1994

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem skrzynia sugeruje lata 20 - te ubiegłego stulecia. Widzę tu skromny  styl wczesnego Art Deco.  Styl ten obowiązywał w sztuce i był modny w latach 1919-1939. Charakteryzował się prostymi geometrycznymi wzorami o ostrych krawędziach i symetrii. Nazwa wywodzi się z francuskiego - art - sztuka i decoratif = dekoracyjny. Werk Junghansa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś swoje spostrzeżenia to bardzo proszę o informację 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to jednak secesja - Jugendstil i zegar wyprodukowano po roku 1900, a przed Wielką Wojną. Niemcy i Austriacy  szybko odeszli od płynnych form do uproszczonej geometryzacji. Pokaż mechanizm, wieszak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jugendstil - myślę że to Junghans, ale to strzał w ciemno. 

PS.... Tarcza do srebrzenia i będzie ładnie 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to Junghans (też tak sądzę), to  bez fotek werku od tyłu nie wyjaśnimy  dokładnego czasu powstania zegara.  Jeśli to secesja to bardzo, bardzo  późna. Można rzec, że jej schyłek. A jeśli to Art deco, to tak jak napisałem poprzednio, to jego począ

W dniu 20.01.2025 o 22:35, Anansi napisał(-a):

Moim zdaniem to jednak secesja - Jugendstil i zegar wyprodukowano po roku 1900, a przed Wielką Wojną. Niemcy i Austriacy  szybko odeszli od płynnych form do uproszczonej geometryzacji. Pokaż mechanizm, wieszak...

W dniu 21.01.2025 o 09:25, PM1122 napisał(-a):

Jugendstil - myślę że to Junghans, ale to strzał w ciemno. 

PS.... Tarcza do srebrzenia i będzie ładnie 

tek. Czekamy na fotki werku i zobaczymy kto ma rację. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Witold 56 napisał(-a):

Jesli to Junghans (też tak sądzę), to  bez fotek werku od tyłu nie wyjaśnimy  dokładnego czasu powstania zegara.  Jeśli to secesja to bardzo, bardzo  późna. Można rzec, że jej schyłek. A jeśli to Art deco, to tak jak napisałem poprzednio, to jego począ

tek. Czekamy na fotki werku i zobaczymy kto ma rację. Pozdrawiam.

Po licznych doświadczeniach obawiam się, że możemy do tego dnia nie dożyć/nie doczekać. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi