Kasia1234 1 #1 Napisano 25 Stycznia Dzień dobry czy ktoś jest w stanie zidentyfikować z jakiego roku jest zegar HWN 68464? z góry dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3539 #2 Napisano 25 Stycznia Jest, w pewnym przybliżeniu. Ale za darmo nie ma nic. Prosimy o zdjęcia. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasia1234 1 #3 Napisano 1 Lutego 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3539 #4 Napisano 1 Lutego (edytowane) Taką sygnaturę zarejestrowała firma Hans Winterhalder AG z Neustadt 12.12.1925 roku. W 1928 roku wszystkie jej akcje wykupiły firmy Kienzle, Mauthe i Junghans, ostatecznie zaś upadła w roku 1929. Zatem przedział na datowanie zostaje dość wąski. Edytowane 1 Lutego przez Anansi 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasia1234 1 #5 Napisano 1 Lutego Dziekuje bardzo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #6 Napisano 1 Lutego W dniu 25.01.2025 o 21:54, Kasia1234 napisał(-a): Dzień dobry czy ktoś jest w stanie zidentyfikować z jakiego roku jest zegar HWN 68464? z góry dziękuję Witam! Firma ta działała w latach 1919-1929, wyprodukowała 183 tysiące mechanizmów. Twój mechanizm ~ 1923-1924 Pozdrawiam Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3539 #7 Napisano 1 Lutego 7 minut temu, Tatyana napisał(-a): Witam! Firma ta działała w latach 1919-1929, wyprodukowała 183 tysiące mechanizmów. Twój mechanizm ~ 1923-1924 Pozdrawiam Tatyana Nie zgodzę się do końca. Hans Winterhalder AG (z akronimem Hawina) - jako spółka akcyjna powstała w maju 1925 roku, sygnatury zarejestrowano w grudniu tego roku. Ja w każdym razie nie znam źródeł wskazujących na inne daty. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2296 #8 Napisano 1 Lutego Tatyana... chyba Anansi ma rację. Hawina została zarejestrowana w 1925 Więc wydaje się, rozsądne, że tak oznaczony zegar musiał powstać po tej dacie. Zegary stojące - to nie moje zainteresowanie. Ale mam w archiwum taki mechanizm: Przy tym numerze, też jest 'Hawina' ... no i ten też musiałby powstać po 1925. Chyba że...... ta Hawina z mechanizmu, a ta Hawina z 1925 roku - to dwie różne sprawy....(?) Graficznie - są inne. W 1922 Winterhalder reklamował się tak: H_W ... a nie Hawina. Z jeszcze innej strony - mam też w archiwum mechanizm z takim numerem: Myslę, że mogło być ich dużo więcej. Niemniej ... wykonać wiecej niż 70 000 mechanizmów do zegarów stojących - to niezły wynik. Naprawdę dobry. Może kryzys 1929 roku powalił firmę ? albo wydarzyło się jeszcze coś innego ... (?) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3539 #9 Napisano 1 Lutego Tomasz, dzięki i za potwierdzenie i... zaburzenie zarazem. Zaiste, logo HWN w elipsie w reklamie z roku 1922 (masz pewność?) zaburza dane z dostępnych źródeł. PS. Jako przyczynę upadku firmy podawano przejście na produkcję wyłącznie mechanizmów do zegarów stojących i ich kiepską jakość. W co patrząc się na nie trudno uwierzyć... Zwykle to firmy produkujące gorzej i taniej wygrywają (i przejmują te lepsze). 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #10 Napisano 1 Lutego Godzinę temu, Yahagi napisał(-a): ... Тем не менее... изготовить более 70 000 механизмов для напольных часов — это настоящее достижение. Действительно хорошо. Может быть, кризис 1929 года погубил компанию? или что-то еще произошло... (?) Dlaczego 70 tys.? Oto jeden z najnowszych mechanizmów 183514. Mam 18 tys rocznie, dobra wydajność. Pozdrawiam Tatyana 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2296 #11 Napisano 2 Lutego Takie reklamy mam chyba 3 z lat 1921 - 1923: Pojawia się to HWN ... ale nie ma Hawiny. Natomiast co do zastrzeżenia z 1925 - to może to było jeszcze inaczej. Może to jest znak słowno - graficzny... i dopiero pojawienie się Hawiny dokładnie takiej formie - wskazuje na wyroby po 1925. Ten znak miał sie pojawiać na taschenuhern i na... chyba 'częściach zegarowych'. Tu nie ma nic o zegarach stojących (?). Ja takiego znaku chyba nigdy jeszcze nie widziałem ... Więc może było jeszcze inaczej... Ta 'pisana' Hawina pojawiła się wczesniej, tylko nam sie jeszcze nie udało dotrzeć do jej zastrzeżenia... / nie była uznawana za znak zastrzeżony i nie ma takiego zgłoszenia. Wtedy datowanie Tatyany byłoby prawdopodobne. Ja się szczególnie w temacie Winterhaldera szczególnie nie wypowiadam. Ledwie 7 przypadków mam w archiwum i na tym etapie, oraz na obszarze zegarów stojących - nie interesował mnie szczególnie. Natomiast moje wrażenie jest takie, że jakościowo - to one całkiem poprawne były... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach