Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś widział zegar sterujący w takiej pancernej obudowie z 10 mm celuloidu? Świetnie wykonany ,bardzo profesjonalnie ,ale nie znalazłem w czeluściach internetu podobnego 🙂

IMG_20250209_152633.jpg

IMG_20250209_152456.jpg

IMG_20250209_152353.jpg

IMG_20250209_152316.jpg

IMG_20250209_152239.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta obudowa ma jakieś otwory do podłączenia przewodów?

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo podobnie wyglądały jedne z najstarszych zegarów które sterowały licznikami pomiaru energii elektrycznej przełączając pierwszą i drugą taryfę. 

Czarny cyferblat to noc i na nim ustawiało się przełączenie na drugą taryfę o godzinie 22 do 5 rano i była to taryfa tzw. nocna (tańsza).

Była jeszcze taryfa dzienna od godziny 13 do 15. 

Póżniej zmniejszono wielkość sprężyny i wprowadzono nakręcanie sprężyny silnikiem synchronicznym. Jedno nakręcenie wystarczało na około 3 doby. 

Obudowa moim zdaniem jest wtórna. Oryginalnie te zegary były montowane w obudowach bakelitowych i były wizualnie bardzo podobne do liczników pomiaru energii elektrycznej. 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Anansi napisał(-a):

Czy ta obudowa ma jakieś otwory do podłączenia przewodów?

No właśnie nie ma 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, dziadek napisał(-a):

Bardzo podobnie wyglądały jedne z najstarszych zegarów które sterowały licznikami pomiaru energii elektrycznej przełączając pierwszą i drugą taryfę. 

Czarny cyferblat to noc i na nim ustawiało się przełączenie na drugą taryfę o godzinie 22 do 5 rano i była to taryfa tzw. nocna (tańsza).

Była jeszcze taryfa dzienna od godziny 13 do 15. 

Póżniej zmniejszono wielkość sprężyny i wprowadzono nakręcanie sprężyny silnikiem synchronicznym. Jedno nakręcenie wystarczało na około 3 doby. 

Obudowa moim zdaniem jest wtórna. Oryginalnie te zegary były montowane w obudowach bakelitowych i były wizualnie bardzo podobne do liczników pomiaru energii elektrycznej. 

Mam takie Heliowatta i Arona w blaszanych puszkach z szybką ,dlatego tego typu obudowa jest zaskakująca a wykonana z tworzywa stosowanego raczej przed wojną ,póżniej już plexiglas i polistyreny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest to porządnie wykonana obudowa służąca li tylko do wyeksponowania mechanizmu. Czy zrobił to producent, czy zaawansowany kolekcjoner raczej nie dojdziemy.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mam prośbę. Kupiłem na wariata zegar pierwotny. Szukam wiedzy , jak może wyglądać zawieszka do tego zegara. Poza tym poszukuję styku, jeden się odłamał. Sprężyna do ogarnięcia. Zegar ma wymontowany elementy sterujące. Chodzi mi tylko, alby sobie pykał na ścianie. Głupi zakup , konsekwencje naprawy.

Pozdrawiam. Piotr

20250227_101714[1].jpg

20250227_101642[1].jpg

20250227_101623[1].jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tn_DSC02298.JPG.8f3f217cf49a7a1f537a3019f1b1e605.JPG

P3200209.thumb.JPG.7cc2593d10616062fa2834078ab933f6.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, założę jutro wątek, bo mam więcej pytań. Nie wiem czy dam radę ogarnąć temat. Pozdrawiam . P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa takie zegary, może będę mógł pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi