Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sosna

Wymiana baterii w starym kwarcyku TIMEX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie. 

Odkopałem z dna szuflady starego Timexa Indiglo. Znalazłem zdjęcia jak jeszcze działał z 2014r. Wtedy kupiłem dwa Seiko... 

Od tamtego czasu TIMEX leżał nie używany. 

Ze względu na zainteresowanie się syna tematem zegarków odkopałem "dziadka". 

Kupiłem baterie srebrową. Po włączeniu chwilkę chodzi i się zatrzymuje... Po wyjęciu baterii i ponownym włożeniu sytuacja się powtarza. Sekundnik zatrzymuje się miedzy 11 a 13 minutą i porusza się dwa razy do przodu i dwa do tyłu, tak jakby w pętli. Przez moment kiedy wydaje się działać, po naciśnięciu guzika podświetlenie Indiglo pobłyskuje, ale nie podświetla się prawidłowo (na zdjęciu za czasów kiedy działał).

Wartość zegarka zdecydowanie sentymentalna, młodemu się spodobał i chciał ponosić testowo, żeby sprawdzić czy mu siądzie klasyczny zegarek. 

Domyślam się że po tylu latach leżenia mechanizm jest padnięty. 

Czy to jest w ogóle do naprawienia jakimś "magicznym zaklęciem" ? 😅

Messenger_creation_CD8A83AD-85C5-412F-A733-20473051E832.jpeg

Messenger_creation_16AE6C5A-5743-47A8-AC96-3714D522AF51.jpeg

Edytowane przez sosna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znalazłem swojego Timexa indiglo i sytuacja jest ciekawsza.

Wstawiłem baterię maxell 1616 a zegarek ani chce ruszyć.

Nawet  nie podświetla..

Bateria nowa, miernik pokazuje 3,2V .

Wydaje mi się, że te mechanizmy są nie warte nowej baterii..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie światełko też nie działa normalnie... 

Jest tylko jakiś przebłysk... 

W starym Casio wymiana baterii załatwiał sprawę, w Timex'ie ewidentnie mechanizm jest uszkodzony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Petru23
      Mam nowego Elements ale ma jedną istotną wadę. Ze względu na kształt koperty (spodu) i rozmiar koronki potrafi się ona (koronka) wysunąć podczas noszenia. Zahaczy o ubranie, mankiet czy cokolwiek. Problem dotyczy m.in. Beringa o podobnym kształcie koperty.

Pytanie, czy jest możliwość jej wymiany i czy zegarmajster to powinien zrobić. Jaki może być koszt? Oddać raczej go nie oddam (skróciłem bransoletę).

• Przez CebulaNet
      Witam.

Jak mogę wyjąć baterię z zegarka Longines VHP ze zdjęcia? Bateria jest w plastykowym koszyczku i nie wiem jak wyjąć ten koszyczek lub samą baterię z zegarka. Metalowe elementy którymi koszyczek jest przytwierdzony do mechanizmu nie wyglądają mi na śrubki więc odkręcić się ich raczej nie da.
      Pomoże ktoś?

Dodam jedynie, że nie jestem zegarmistrzem więc poprosiłbym o porady jak dla kompletnego laika na poziomie pre-beginner.

• Przez T200
      Czy ktoś z Was wie jaka powinna być bateria w zegarku Jacques Lemans 1-1152? Jakiekolwiek informacje na temat tego modelu ciężko znaleźć w internecie, o baterii nie wspominając. Niestety nie ma w nim starej na wzór.
      Udało mi się jedynie znaleźć informację, że do modelu 1-1697 pasuje bateria 371, ale to zupełnie inny model.
    • Przez pajakleon97
      Witam serdecznie

Nie za bardzo dbam o zegarki i oto pojawily sie brzydkie rysy na bezelu w moim Glycine Combat Sub. Niezaladnie to wyglada a lubie ten zegarek i jak dla mnie byl dosc kosztowny wiec chcialbym go zatrzymac na dluzej. Wiecie moze gdzie we Wroclawiu moglbym ten bezel wymienic? Przy okazji zrobic tez przeglad bo mam wrazenie, ze rezerwa chodu krocej trzyma. Dobrze zeby bylo to tez oplacalne a nie w cenie nowego zegarka...
    • Przez Mako123
      Witam, niestety upadł mi zegarek Raymond Weil 5768 i pękło szkiełko. Mam pytanie ile by mogła szacunkowo kosztować wymiana (prawdopodobnie wyrobienie) szkiełka mineralnego wymiary 2,4cm x 2cm. Niestety 400zł za oryginalne szafirowe jest trochę ponad budżet. Jeśli jest tu osoba, która mogła by się tego podjąć to by było super.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.