Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
G-szok

Ladowarka do zegarkow SOLAR - opinie uzytkownikow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć :)

Skad ten temat - widzialem kilka postow o problemach i pytaniach dotyczacych ladowania zegarków alternatywnymi źródłami Lux'ow niż samo słońce jednak nie odnalazłem nigdzie opinii właścicieli bądź testerów lampek, latarek, żyrandoli ;) Noszę się z zakupem lampki właśnie ponieważ aktualnie ze względu na latającego brzdąca po domu nie mam szans wystawic zegarków na słońce bezpiecznie aby on nie ściągnął ich i nie zaczał się nimi bawić :) próbowałem zwykłą lampką ładować nasze Casio G-Shock i Edifice i idzie to jakoś ale raz - zabiera masę czasu czyli i prądu ($$$), dwa zostawia w trakcie ładowania sporo światła do okoła co ponownie kusi wzrok młodego :D z moich doświadczeń lampka oczywiście działa, idzie tym naładować nasze słoneczne sikory, jednak zamiar jest kupić coś mocniejszego. I tutaj pytanie, czy ktoś z was używał bądź zna kogoś bezpośrednio używającego produktów typu:

image.png.c6048e93b249ae7e0508b03085f8988d.png

Ta wygląda dobrze, jest metalowa więc lepiej oddaje ciepło, lekka i nieduża więc i zabrać można łatwo.

Ta jest chyba najbardziej popularna, ma możliwość włożenia baterii więc nie trzeba zasilania zewnętrznego ale jest większa, plastikowa i podobno sie grzeje bardziej:

image.png.0341fa4a5ae3a63b4cd2e36a9e5c0780.png

Pytam i zakładam temat dla tych co kiedyś może będą zainteresowani. Widziałem ich angielskie recenzje ale wszędzie jest gadanie co to jest, jakie są dane producenta, jak pasuje do zegarka itd - co można zrozumieć po przeczytaniu opisu na ogłszeniach. Chodzi mi jednak o rzetelne opinie kogoś z naszego otoczenia, nie komentarze z internetu bo wiadomo jak to z nimi bywa.

Może ktoś zmierzył LUX takich rzeczy ? To byłoby super :) gdzieś znalazłem opinie, że podobno te lampki dają do 90tys lux - jeśli to prawda to jeszcze dziś ląduje w moim koszyku :D 

Zbierzmy więc wszystkie informacje na ten temat w jednym miejscu i będzie łatwiej tez dla innych podjąć decyzje co zrobić i jak sobie radzić w czasie kiedy tego słońca jest mniej bądź nie mamy opcji pozostawienia czasomierzy na słoneczku z wyżej wymienionego czy innego powodu bo przecież może być ich więcej. 

Aby nie wydawało się komuś, że uprawiam tutaj jakiś marketing, nie wrzucam żadnych linków - jak macie ochotę możecie się podzielić sprawdzonymi produktami - ja pewnie skorzystam.

Edytowane przez G-szok

Instagram: @dailygshocker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zdarzyło Ci się, że Ci się rozładowały solary? Pytam, bo sam mam trzy sztuki (2x Citizen + 1x Casio Oceanus) i żaden nigdy nie wskazywał na niski stan naładowania, a najstarszy ma już 5,5 roku, drugi w kolejności ma 3 lata. Głównie leżą w domu bo prowadzę raczej domatorski tryb życia, więc nie mają za wiele okazji łapania naturalnego światła słonecznego. Wszystkie trzy leżą na półce nad biurkiem w domowej pracowni i to im wystarcza. Choć po prawdzie to akurat w tym pokoju jest światło przez większą część doby, bo w dzień wpada przez okno, a wieczorem i do około 12 w nocy (pracuję zazwyczaj w tych godzinach) mam bardzo dobre oświetlenie pokoju świetlówkami liniowymi - na biurku mam 500 luksów, a zegarki są nawet bliżej świetlówek (choć ustawione do nich pod kątem). Nigdy nie wystawiałem zegarków na parapet, bo to raczej ryzykowne ze względu na ryzyko przegrzania, zwłaszcza na południowym oknie.

Absolutnie nie neguję potrzeby zakupu takich ładowarek, ale wydaje mi się, że to raczej przydatne dla osób trzymających solary w ciemnej szufladzie lub pudełku, bo pozostawione na wierzchu (na wysokości poza zasięgiem ciekawskich rączek latorośli 😉) nie powinny się rozładować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście obstawiam ładowanie w kuchenkach mikrofalowych. Przez moment robią się takie ślicznie czerwoniutkie, co sugeruje pełne naładowanie w kilka sekund. :)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam się nie zdarzyło żeby się rozładowały, raz na jakiś czas na parapet i po temacie 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 hours ago, mpk said:

A zdarzyło Ci się, że Ci się rozładowały solary? Pytam, bo sam mam trzy sztuki (2x Citizen + 1x Casio Oceanus) i żaden nigdy nie wskazywał na niski stan naładowania, a najstarszy ma już 5,5 roku, drugi w kolejności ma 3 lata. Głównie leżą w domu bo prowadzę raczej domatorski tryb życia, więc nie mają za wiele okazji łapania naturalnego światła słonecznego. Wszystkie trzy leżą na półce nad biurkiem w domowej pracowni i to im wystarcza. Choć po prawdzie to akurat w tym pokoju jest światło przez większą część doby, bo w dzień wpada przez okno, a wieczorem i do około 12 w nocy (pracuję zazwyczaj w tych godzinach) mam bardzo dobre oświetlenie pokoju świetlówkami liniowymi - na biurku mam 500 luksów, a zegarki są nawet bliżej świetlówek (choć ustawione do nich pod kątem). Nigdy nie wystawiałem zegarków na parapet, bo to raczej ryzykowne ze względu na ryzyko przegrzania, zwłaszcza na południowym oknie.

Absolutnie nie neguję potrzeby zakupu takich ładowarek, ale wydaje mi się, że to raczej przydatne dla osób trzymających solary w ciemnej szufladzie lub pudełku, bo pozostawione na wierzchu (na wysokości poza zasięgiem ciekawskich rączek latorośli 😉) nie powinny się rozładować.

Myślę, że liczba SOLARow które mam ma znaczenie tutaj🙃 przyjmijmy, że sporo ... ;) generalnie pokój gdzie trzymam je na stojakach nie jest po słonecznej stronie i w dodatku półka na której leżą także nie ma opcji być kliżej okna. Co oznacza niestety, że tak - rozładowało mi się tylko w okresie od zeszłego lata około 7 sztuk. Maja na tyle światła, że się włączają z trybu oszczedzania energii, natomiast nie na tyle aby się doładowywać. Generalnie problemu nie było jak sobie raz na jakiś czas stojaki wystawiałem do okna gdzie mam bezpośrednie światło słoneczne, aktualnie nie jest to za bardzo możliwe. Stąd moje poszukiwania :) 

3 hours ago, TomcioMiki said:

Mi tam się nie zdarzyło żeby się rozładowały, raz na jakiś czas na parapet i po temacie 🤗🤗🤗

U mnie jak je położe w pokoju na parapecie niestety światła nie jest na tyle :( może jak by leżały cały dzień to tak - ale biega po domu mały ciekawski człowiek którego przyciągają wzrobiem takie bransoletki :D 

Wygląda na to, że pierwszy przetestuje takie lampki/ładowarki. No nic poczkeam jeszcze na jakieś opinie, może któś miał z tym styczność. Jak nie to zamawiam i sam dam znać :) 

Edytowane przez G-szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to faktycznie nie masz innego wyjścia - wspomaganie jest konieczne. Poczytałem trochę wątków na temat takich ładowarek i ludzie są bardzo zadowoleni. Niektórzy tylko zwracali uwagę na to, że takie silne LED-y trochę nagrzewają zegarek. Gdybym miał sam kupić taką ładowarkę, to nie układałbym zegarka na niej, tylko raczej zrobił odwrotnie - dał ładowarkę nad zegarkiem, dodatkowo nie bezpośrednio przy szkiełku. Oczywiście to trochę zmniejszy skuteczność ładowania, ale to raczej nie będzie miało większego znaczenia. Zmajstrowałbym jakąś niewielką sześcienną podstawkę, albo może nawet taki sześcian bez bocznych ścianek (góra i dół pełne, połączone pionowymi tulejkami. W górnej części dałbym dziurę na okienko tej ładowarki i tam ją umocował, a na dolnym "pokładzie" leżałby zegarek szkiełkiem do góry. W ten sposób ciepło z ładowarki będzie uchodziło do góry i na boki zamiast na zegarek (tak jakby to miało miejsce w przypadku kładzenia zegarka na ładowarce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsza ładowarka solarów, to ta za oknem.

A te których wrzuciłeś fotki wyglądają niczym oferty produktów z Temu :D

Kilka zwykłych najtańszych diód (tak wyglądają na fotkach) i tyle luksów, niesamowite.

Jeżeli masz sporo G-Shocków, jak piszesz, to co Ci da jedna ładowarka solarna? Jak dla mnie bez sensu, to tak jakby mieć jeden rotomat np. na 20 automatycznych zegarków, chyba, że planujesz zakup kilku sztuk.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minutes ago, tommly said:

Najlepsza ładowarka solarów, to ta za oknem.

A te których wrzuciłeś fotki wyglądają niczym oferty produktów z Temu :D

Kilka zwykłych najtańszych diód (tak wyglądają na fotkach) i tyle luksów, niesamowite.

Jeżeli masz sporo G-Shocków, jak piszesz, to co Ci da jedna ładowarka solarna? Jak dla mnie bez sensu, to tak jakby mieć jeden rotomat np. na 20 automatycznych zegarków, chyba, że planujesz zakup kilku sztuk.

No niestety planuje je ustawić w kolejce i ładować. W teorii naładowana na maks bateria powinna wystarczyć na pół roku. Niedługo będzie więcej światła, ciepłej więc pewnie też będę miał więcej szans wystawiać je na promienie słońca. Jednak na taki okres jak teraz kiedy pracuje z domu można by codziennie jednego położyć i dać mu trochę prądu 🙂 sztuka po sztuce ..

No nic widać zdam relacje sam 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszesz że pracujesz w domu to na bank wygospodarujesz troszkę czasu aby wystawić zegarki na słoneczko, wg instrukcji zegarków solarnych wystawienie bezpośrednio na słońce daje moc 50 000 luksów co się przekłada na 2 godziny "opalania" z poziomu 3 na 2 .Wystawienie zegarka na słońce za szybą wydłuża ładowanie pięciokrotnie 10 000 luksów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie musi być centralnie w słońce, wystarczy aby był dzień i też się naładują. A ile tych solarów masz???  Też miałem małe dziecko i jakoś dawałem radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

9 hours ago, kubaarek said:

piszesz że pracujesz w domu to na bank wygospodarujesz troszkę czasu aby wystawić zegarki na słoneczko, wg instrukcji zegarków solarnych wystawienie bezpośrednio na słońce daje moc 50 000 luksów co się przekłada na 2 godziny "opalania" z poziomu 3 na 2 .Wystawienie zegarka na słońce za szybą wydłuża ładowanie pięciokrotnie 10 000 luksów.

Szyba zatrzymuje tyle ???? 😮 matko, no to mam pewnie też sporą odpowiedź skąd tak słabo się ładują jak je przystawiam do panoramicznego okna .. ale w takich temperaturach jak zdobyć słońce bezpośrednio, temperatura by pewnie też spowalniała działanie akumulatora.  

8 hours ago, TomcioMiki said:

To nie musi być centralnie w słońce, wystarczy aby był dzień i też się naładują. A ile tych solarów masz???  Też miałem małe dziecko i jakoś dawałem radę.

Ehhh ... 🙂 samych solarów 54 🙂 Mógłbym mały sklep założyć ;) Dla komentarzy "sprzedaj coś" od razu odpowiem - lustereczko :D już i tak się część pozbyłem. Co zrobić, taki nałóg :D może gdyby było mniej zniszczonych zegarków do ratunku to bym miał mniej, ale jak widzę takiego biedaczka do odratowania to aż się serce ściska 😕 cóż, lubię dawać im drugą szansę. Nie raz się zdarzyło po zakupie części albo włożonego czasu i akcesoriów że bardziej opłacalne byłoby kupić ładniej utrzymana sztukę

Edytowane przez G-szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, G-szok napisał(-a):

Szyba zatrzymuje tyle ???? 😮 matko, no to mam pewnie też sporą odpowiedź skąd tak słabo się ładują jak je przystawiam do panoramicznego okna .. ale w takich temperaturach jak zdobyć słońce bezpośrednio, temperatura by pewnie też spowalniała działanie akumulatora.  

Ehhh ... 🙂 samych solarów 54 🙂 Mógłbym mały sklep założyć ;) Dla komentarzy "sprzedaj coś" od razu odpowiem - lustereczko :D już i tak się część pozbyłem. Co zrobić, taki nałóg :D może gdyby było mniej zniszczonych zegarków do ratunku to bym miał mniej, ale jak widzę takiego biedaczka do odratowania to aż się serce ściska 😕 cóż, lubię dawać im drugą szansę

No to trochę jest 😲😲😲

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, mpk said:

Ło Panie! To do takiej ilości solarów to ja bym celował raczej w fitotron 😉

https://www.fitotrons.com/Komory-wolnostojace-jednokomorowe/seria-fito-algae.html

Hehe 🙂

Albo 

https://lampyip44.pl/pl/p/HALOGEN-LAMPA-LED-1000W-REFLEKTOR-NASWIETLACZ-COB-IP66/23041716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest możliwość, łapiemy słońce w pracy 😁😁😁

IMG20250222091130.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jak jest możliwość, łapiemy słońce w pracy 😁😁😁

IMG20250222091130.jpg

No i tak to wygląda 😁😁😁

Screenshot_2025-02-22-13-32-29-76_c21e8ab35f3c31606e92a6ca94d9bdf7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz jak uważasz ja jednak odpuścił bym taki gadżet. Zainteresował bym się porządnym oświetleniem gablotki i w zupełności powinno wystarczyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.02.2025 o 20:04, G-szok napisał(-a):

Ehhh ... 🙂 samych solarów 54 🙂 Mógłbym mały sklep założyć ;) Dla komentarzy "sprzedaj coś" od razu odpowiem - lustereczko :D już i tak się część pozbyłem. Co zrobić, taki nałóg :D może gdyby było mniej zniszczonych zegarków do ratunku to bym miał mniej, ale jak widzę takiego biedaczka do odratowania to aż się serce ściska 😕 cóż, lubię dawać im drugą szansę. Nie raz się zdarzyło po zakupie części albo włożonego czasu i akcesoriów że bardziej opłacalne byłoby kupić ładniej utrzymana sztukę

54 zegarki i ani jednej instrukcji?;)

W każdej masz napisane, że słońce rządzi :D

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Sol napisał(-a):

Moje dzisiaj leżały na parapecie na zewnątrz 😀 aż zapomniałem i o 18 już miały tylko 1 stopień ciepła 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 2/23/2025 at 4:01 PM, Sol said:

Oj dużo bym dał za jakieś bezpieczne miejsce :) serce mnie boli jak widze wskaźniki spadające. Ostatnie dni były dość dobre i trzeba przyznać, że udało się je na chwilę wystawić.

Aktualnie testuje pewne rozwiązanie - dam znać jak będe miał jakieś wyniki ;) może być ciekawie.

Lampke pewnie zamówię - ciężko mi się powstrzymać z naukowego punktu widzenia jak i oczywiście z tego, że potrzebuje jakiegoś dodatkowego rozwiązania po za słoneczkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ewentualnie możesz spróbować zamontować miecz świetlny nad półką z zegarkami. Ja tak zrobiłem dodatkowe doświetlenie nad Żony maszyną do szycia. Przegub i płytka montażowa kupione osobno. Świeci bardzo jasno i położysz pod nim minimum 10 zegarków jednocześnie.

miecz.thumb.jpg.885a217f29ce1b8a70997aced8cf5a10.jpg

Edytowane przez mpk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi