Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kokonsky

Stary Atlantic Worldmaster pradziadka. Prawdziwy?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Mam wielką prośbę. Dostałem ostatnio zegarek Atlantic Worldmaster, który należał do mojego pradziadka. Niestety nikt w rodzinie nie jest w stanie mi pomóc w ustaleniu (skąd go miał, gdzie kupił itd.). Bardzo mi się podoba i chciałem oddać go do renowacji. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz - indeksy przy 1, 3, 5, 7, 9, 11 godzinie mają dwie - można powiedzieć - trójkątne kreski. Przefiskałem całe internety w poszukiwaniu takiego modelu i jedyne, co udało mi się znaleźć to dwie archiwalne oferty z Olx i Allegro. Wszystkie inne mają kreski pojedyncze. Myślicie, że możliwe, że to jakaś stara podróba? Może ktoś z Was spotkał się już z takim modelem. Nie chciałbym wydać tyle pieniędzy na renowację nieoryginalnego zegarka. 

Będę mega wdzięczny za każdą pomoc w temacie.

Pozdrawiam serdecznie!

Oskar

https://drive.google.com/drive/folders/1LaRrFtuzsQChqJH1rlwG63OuSMsyEfVd?usp=sharing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie. ;)

6ce63a8d454aa91dd2643460c5c7.thumb.jpg.50916a41fbf2bda03b1b80e0832948f7.jpg

ATLANTIC_DO_RENOWACJI.thumb.jpg.793a54b4b8f95ef01edeea960b2cf1bb.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten na czarnym pasku to właśnie jeden z dwóch, które udało mi się znaleźć. On z archiwalnej aukcji Allegro jest. To drugie zdjęcie natomiast jest moje 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, kokonsky napisał(-a):

Ten na czarnym pasku to właśnie jeden z dwóch, które udało mi się znaleźć. On z archiwalnej aukcji Allegro jest. To drugie zdjęcie natomiast jest moje 😃

Zegarek jest oryginalny. Atlantic w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych słynął z różnorodności tarcz.

Jedynie wskazówki, co prawda są od Atlantica, ale nie od tego modelu.

Edytowane przez SLAWEK 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ten trzeci?

https://archiwum.allegro.pl/oferta/zegarek-atlantic-worldmaster-21-jewels-i15164765856.html

Tak czy inaczej - znalazłeś dwa takie same w Polsce. W Polsce jest Atlantików dużo, bo sprzedawali je za komuny. Więc i rzadsze się, jak widać, trafiają. Podróby się nie obawiaj. Podrabiane były późniejsze modele, głównie te czarne worldmastery. I to podrabiane marnie. W takich starociach największe ryzyko to totalny składak/malowana/rzemieślnicza tarcza etc.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega musi przekopać dział o Worldmaster 'ach, tam jest prawie wszystko. 

IMG_20220818_071741_324.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurczę! Wielkie dzięki za pomoc, bardzo poprawiliście mi Panowie humor 😁 naprawdę.

Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie - czy macie do polecenie kogoś, kto zajmuje się profesjonalną renowacją takich zegarków? Póki co prosiłem o wycenę w firmie Annpol z Łodzi. Pan wydaje się bardzo miły i profesjonalny, natomiast ja się g...o znam i nie potrafię ocenić jego pracy. Nie chciałbym, żeby ktoś mi go zniszczył - ogromna wartość sentymentalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, kokonsky napisał(-a):

Dostałem ostatnio zegarek Atlantic Worldmaster, który należał do mojego pradziadka. 

...

Nie chciałbym wydać tyle pieniędzy na renowację nieoryginalnego zegarka.

jeśli należał to pradziadka to jaki by nie był to warto

> Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem na robotę tych speców z Łodzi, mnie się to nie podoba. Tzn. będzie wyglądało jak nowe, ale nie tak, jak powinno... Ja bym żył z taką tarczą, ale ja jestem pod tym względem lekko spaczony.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.03.2025 o 21:54, kokonsky napisał(-a):

O kurczę! Wielkie dzięki za pomoc, bardzo poprawiliście mi Panowie humor 😁 naprawdę.

Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie - czy macie do polecenie kogoś, kto zajmuje się profesjonalną renowacją takich zegarków? Póki co prosiłem o wycenę w firmie Annpol z Łodzi. Pan wydaje się bardzo miły i profesjonalny, natomiast ja się g...o znam i nie potrafię ocenić jego pracy. Nie chciałbym, żeby ktoś mi go zniszczył - ogromna wartość sentymentalna.

Pomysl, ze kazda ryse, przetarcie, uszkodzenie zrobil Twoj pradziadek, dziadek, ojciec. Jesli oddasz do renowacji to historia ta zniknie, bedziesz miec odnowiony zegarek.
Oddaj na serwis mechanizmu, znajdz wskazowki, ktore byly w tym modelu, zaloz nowe szkielko i nos z duma :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi