Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Autor1984

Zegarek klubowy - koncepcje 2026, 2027, 2028,...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Od dawien, dawna nie pamiętam tak leniwej niedzieli. Ostatnie 3 lata to była osobista zawodowa orka, która odbiła się na mojej kondycji fizycznej. Odzwyczajony od odpoczynku postanowiłem trochę sobie ten dzień urozmaicić i „zaprojektować” tarczę. Słowo zaprojektować jest oczywiście w cudzysłowie, bo jest to luźna koncepcja oparta o moją indywidualną wizję zegarka klubowego. Z kim i z czym kojarzy mi się KMZiZ? Przede wszystkim z ludźmi, którzy pomimo różnicy poglądów odnajdują wspólną przestrzeń na forum zegarkowym, uczestnicząc każdego dnia w jego życiu entuzjastów horologii, tworząc w ten sposób historię wpisów, fotografii, ale również emocji. Emocje towarzyszom nam na co dzień, ale nie każdy ma tę możliwość, aby podzielić się nimi w przestrzeni, której wspólny mianownik spaja tak znaczną liczbę osób.

W mojej głowie często rodzi się wiele pytań jak i pomysłów; skoro Vratislavia Conceptum tworzy z naszym skromnym udziałem projekt zegarka z okazji XX lecia, to dlaczego by nie rozpocząć tematu dla zegarka klubowego na kolejne lata, którego edycję może uda się wydać "w" i "po" konkursach zatwierdzonych przez Zarząd Stowarzyszenia.

Koncepcja zegarka, która się narodziła; oczywiście jak na moje ograniczone możliwości związane z kreatywnością nie jest żadnym odkryciem, jest w zasadzie zapożyczeniem. Idea odnosi się bezpośrednio do forum, które skupia tak sporą liczbę hobbystów. Wg mnie zegarek klubowy powinien odnajdywać wspólną płaszczyznę z klubem, a ta tworzona jest przez ludzi, którzy jak ww. dzielą się wiedzą, nowymi nabytkami i wszystkim tym co w rezultacie odnajdujemy m.in. w tym temacie.

Sektor w stylu „wordltimera” – tak to zaczęło kiełkować, sekcje godzinowe odnoszą się bezpośrednio do głównych działów na forum, natomiast nieopisane minutowe z przyczyn oczywistych to poszczególne tematy, które są budowane przez nas w bardzo szerokim spektrum wątków zegarmistrzowskich, towarzyskich, technicznych, aż po kulinaria i napoje wyskokowe. Za bazę posłużył mi Nomos Tangente 2 date; ze względu na mechanizm podwójnej daty. Wskaźnik wędrujący po tarczy jest odniesieniem do czasu, który poświęcamy na naszą wspólną platformę. Wskazówki jak i data w kolorze nawiązującym do barwy logo stowarzyszenia. Natomiast mały grawerunek przy dolnym uchu bliższym koronce jednoznacznie wskazuje na inicjatora.

Oczywiście z grafiką mam tyle wspólnego co z lotami w przestrzeń kosmiczną, a sam paint pozostawia wiele do życzenia i stawia wiele ograniczeń. Ale co tam! Po to jest forum, aby się również bawić i pośmiać... Również z autora tematu ;)

Zachęcam tych, którym się nudzi, aby podzielić się swoimi koncepcjami zegarka klubowego, jak go widzicie i opiszcie dlaczego np. ten typ pasuje do klubu, stowarzyszenia i forum…

Pozdrawiam

Łukasz

Wersja 1 - minimalistyczna.

750205623_ZegarekXXILecieKMZiZ.thumb.png.514ce98a4e9c273851445c922196b871.png

Wersja 2 - bez okna daty,

1891180589_ManufactureKMZiZv7A.thumb.png.c23d6ebc92b8756e65a1a460f79b9dc5.png

Wersja 3 - z oknem.

1083500400_ManufactureKMZiZv8A.thumb.png.08982325beef50554b4c052b88842834.png

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, a wiesz ze podobny zegarek juz byl klubowcem ? Byla nim Stowa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Spoko, a wiesz ze podobny zegarek juz byl klubowcem ? Byla nim Stowa:

Faktycznie koperta i kształt uch - identyczne :) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze warto rozmawiać. Im szybciej zaczniemy, tym łatwiej będzie coś ustalić na przyszłe lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości... Może ktoś wrzucić, po kolei, zdjęcia wszystkich forumowych zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, petruss napisał(-a):

Tak z ciekawości... Może ktoś wrzucić, po kolei, zdjęcia wszystkich forumowych zegarków?

Część odnajdziesz tutaj: https://zegarkiclub.pl/forum/forum/125-zegarek-klubowy/

A czy komuś się będzie chciało ułożyć to chronologicznie, to już kwestia głębokiej wiary w ludzi ;)

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki! Trochę czasu na przekonanie trzeba, ale w wolnej chwili popatrzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie mylcie zegarkow forumowych z oficjalnymi klubowymi - tych bylo znacznie mniej.

Z takich klubowych sygnowanych symboliką KMZiZ pamietam:

Stowa Antea ( dwie tarcze byly, kremowa i chronometryczna )

Squale 50 Atm ( sam prowadzilem ten projekt )

Glycine Combat

Dornbluth & Sohn ( klasyczna marinka, ale ich bylo bardzo malo z racji wysokiej ceny )

Byl tez jakis zegarek chyba zanim sie zarejestrowalem na forum czyli przed 2008r z czarna tarcza. 

bylo takze duzo podejsc do tematu klubowca nieudanych

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2007/2008:

post-6305-0-47791100-1330793717.jpg.4413fa173327f64ae8645fc64834cf9f.jpg

post-6305-0-38410700-1331075823.jpg.68a73621ab91295ea5b5dddece3ee937.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

tak wlasnie te 🙂 , czyli jakby nie patrzec opcja minimalistycznych zegarkow wydaje sie wyczerpana 🙂 

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi