Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
grzegorzg

Jaki chronograf wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
54 minuty temu, grzegorzg napisał(-a):

Obstawiam tylko na podstawie zdjęć zegarków -- na żywo żadnego nie widziałem.

Mam swoje lata i wadę wzroku :) -- drobnych literek na opakowaniach/ulotkach bez okularów nie widzę.
Obstawiam, że w subtarczą 60 minut może być podobnie -- jeżeli będę chciał zmierzyć minutę lub dwie może być ciężko rozróżnić.

Jeśli nie widzisz skali 60 to nie będziesz widział również na 30 ;)

Skoro masz słabszy wzrok to szukaj chrono z dużą centralną wskazówką sekundnika i najlepiej z tachymetrem. Indeksacja bedzie większa (tym bardziej na bezelu/lunecie), mniejsza na zewnętrznej części tarczy ale wciąż czytelna bo z odstępami. A jak złapiesz na mechakwarcu to jeszcze lepiej (takt sekundnika 1/4sek),wskazówka prawie płynie jak w automacie. Prawie.

Np coś jak tu. Przykłady tachymetrow które miałem na wierzchu w galerii. Osobiście posiadam bulove poniżej, ona ma właśnie 1/4s takt sekundnika.

Screenshot_20250418-131303.png

Screenshot_20250515-164414.png

Screenshot_20250430-075020.png

Screenshot_20250430-075129.png

Screenshot_20250418-094537.png

Screenshot_20250430-075225.png

Screenshot_20250529-221228.png

Screenshot_20250418-131013.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

12 godzin temu, grzegorzg napisał(-a):

Fajny. Nie ma co ukrywać.
I Twoje ST19 nie padają masowo po roku? 

Do mojej listy dołączyły:
* Grovana https://www.timetrend.pl/gv1654-9537.html

* Tissot Chrono XL: https://zegarkicentrum.pl/zegarek-meski-tissot-chrono-xl-t1166173726701 -- plus za czytelność tarczy, minus za brak dostępności i rozmiar -- 45mm może być ciut za dużo na mój 17cm nadgarstek.

No i szkoda, że Tissot jest poza pierwotnym budżetem.

Nie padają. Kilka sobie przekonserwowałem i pierwotnie były całkiem nieźle nasmarowane

Edytowane przez mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.04.2025 o 00:48, grzegorzg napisał(-a):

Cześć,

Tło

Chciałem zacząć używać zegarka do odmierzania czasu parzenia kawy lub podobnych czynności (mam ich parę -- 1, 3 minuty). 

Teraz używam MiBanda z minutnikiem, ale chcę spróbować chronografu.

Jestem świadomy, że minutnik z wibracją jest dużo wygodniejszy.

...

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że tło nie było za długie.

Mozecie podpowiedziec jak mozna uzywac zegarki w obu przypadkach to mierzenia czasu np odliczanie 3,5 min na gotowanie jaj :) ? Serio nigdy nie uzywalem wskazowkowych zegarkow do takich rzeczy i nie potrafie tego uzyc, nie pytam o zegraki typu casio gshock.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 2.06.2025 o 14:16, bkt1916 napisał(-a):

Mozecie podpowiedziec jak mozna uzywac zegarki w obu przypadkach to mierzenia czasu np odliczanie 3,5 min na gotowanie jaj :) ? Serio nigdy nie uzywalem wskazowkowych zegarkow do takich rzeczy i nie potrafie tego uzyc, nie pytam o zegraki typu casio gshock.

No jak to jak. Wciskasz guzik i czekasz aż mnie 3,5 minuty i wiesz, że tyle właśnie minęło. To się nazywa stoper.

Ew kręcisz bezel na odpowiednią wartość i sprawdzasz - nurki, sportowe, wszystkie inne z kręconym bezelem.

Zegarkiem możesz nawet wyliczyć wolumen produkcji na jednostkę czasu lub średnia prędkość samochodu - tachymetr ;)

Dokładność jest do 1s, 1/4s, 1/100s w zależności jaki sikor kupisz. Casio edifice ma fajne niedrogie chrono, Citizen i z jego grupy mają "mechakwarce" właśnie 1/4s a Bulova 264khz to już do 1/100 chyba

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

No jak to jak. Wciskasz guzik i czekasz aż mnie 3,5 minuty i wiesz, że tyle właśnie minęło. To się nazywa stoper.

Ew kręcisz bezel na odpowiednią wartość i sprawdzasz - nurki, sportowe, wszystkie inne z kręconym bezelem.

Zegarkiem możesz nawet wyliczyć wolumen produkcji na jednostkę czasu lub średnia prędkość samochodu - tachymetr ;)

Dokładność jest do 1s, 1/4s, 1/100s w zależności jaki sikor kupisz. Casio edifice ma fajne niedrogie chrono, Citizen i z jego grupy mają "mechakwarce" właśnie 1/4s a Bulova 264khz to już do 1/100 chyba

Kolega się chyba innej odpowiedzi spodziewał :).

Ja na razie używam minutnika w inteligentnej opasce. Łatwo ustawić jedną lub dwie minuty. Wibruje gdy czas minie. Ale, że mogę czekać na wibrację to przeważnie nie stoję nad tą kawą, tylko przemieszczam się po kuchni.

Opaska, średnio raz w tygodniu, zatrzymuje odliczanie czasu i łatwo przegapić ile czasu już upłynęło -- kawa to pół biedy, gorzej gdy jest to makaron lub coś podobnego.
Ale, wracając do kawy, mój plan jest taki, aby przez tą minutę patrzeć na wskazówki i się nie rozpraszać -- kolejny krok do rytuału parzenia kawy, a cały rytuał w celu wyciszenia i resetowania umysłu.

I od pewnego czasu krąży mi po głowie myśl, że powinienem zacząć od taniego chrono i pogodzić się z przeciętnym wyglądem -- albo wziąć Sugessa :).

Z ,,fancy" tarczą nic taniego (poniżej 500pln) na razie nie wpadło mi w oko (po obejrzeniu wielu chrono w zakresie 1000 -- 2000pln).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi