mkl1 6135 #1 Napisano 13 Lipca Otrzymałem do naprawy zegar typu lira. To francuz tyle, że wahadło jest ponad mechanizmem. Dlatego tez dotarł do mnie z prośbą o naprawę drążka wahadła, bo złamane. OK, przyjechał i okazało się , że naprawdę złamany widelec. To nie problem. Problemem okazała się kotwica i oś kotwicy. Wszystko było jakby wystrugane siekierą i na dodatek poklejone chyba butaprenem. Zacząłem od początku, czyli wytoczenie nowej osi, zrobienie kwadratu by posadowic kotwicę, polutowałem i wzmocniłem "widelec", osadziłem na osi i.... ruszył, ku mojemu zadowoleniu IMG_4273 — kopia.MP4 IMG_4274.MP4 7 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #2 Napisano 13 Lipca Zegar piekny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3 Napisano 15 Lipca Brawo ! Nooo , jak ciosane siekierą i klejone na butapren , to wesoło było 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #4 Napisano 18 Lipca @mkl1 Ciagle zapominam, aby sie ciebie spytac: jaki walek stalowy uzywasz na osie i czy a jesli tak to jaka obrobke cieplna stosujesz? dziekuje za odpowiedz pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #5 Napisano 18 Lipca Tą oś robiłem ze starej osi z zegara.. Kombinuję , jak moge :). Cieńkie osie robiłem ze szprych stargo parasola. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #6 Napisano 18 Lipca Ale stare osi zegara czy szprychy ze starego parasola sa chyba utwardzane ? Czy stosujesz obrobke termiczna? Jakie noze stosujesz? Przepraszam, ze cie tak nagabuje ale nie mam jeszcze opracowanej technologii a nie chce wywazac otwartych drzwi ! pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #7 Napisano 18 Lipca (edytowane) To czasami pozornie... utwardzone najczęściej sa okolice czopa, a reszta miękka jak gwoździe Jeżeli nóż ze stalki nie daje rady to używam przeszlifowanych trzpieni z węglika ( pozostałości po wiertłach miniaturowych) to podpowiedział mi kol. @kiniol Czasami stosuję pręty stalowe utwardzane.. i wówczas węglik idzie jak burza// Ja toczę z ręki, nie mam suportu... ( a szkoda, bo mógłbym niezłe cuda zrobic.... Nie nagabujesz... chętnie odpowiem, W moich "opisach" opisuję tylko co było do zrobienia i ... tyle... nie mam daru opisywania szczegółow jak to zrobiłem, czym, jak to się nazywa itp. Dla mnie liczy się efekt.. Zegar ma działać... . Edytowane 19 Lipca przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #8 Napisano 19 Lipca Czyli material na noze: HSS E a jak nie to weglik spiekany. Toczac z reki jak delikatne srednice mozesz toczyc? Mozesz zrobic foto nozy ? Dziekuje pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #9 Napisano 19 Lipca Udaje mi sie wytoczyć srednicę 0,3 (04)mm, potem polerka.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #10 Napisano 19 Lipca Rozumiem, ze na dlugosci okolo 1,2 mm czy wiecej? A polerke tez robisz recznie? Jeszcze raz ponowie prosbe o zdjecia nozy. Dziekuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #11 Napisano 19 Lipca (edytowane) polerkę robię na tokarce. na odpowoedniej głowicy ( była w komplecie), lub na polerpwniku ( rolerze) z tym, że napędzam go przez pasek z głowicy tokarki... Bo mi się nie chce machać smyczkiem.. noże to takie robione ze stalki 3x3 i 4x4 oraz ze starych wierteł węglikowych ps... zmiatam do pracy, bo nikt za mnie nie zamontuje palet do wychwytu Brocota.. a czas nagli....i znajomy już się pyta kiedy będzie mógł odebrać zegar... Edytowane 19 Lipca przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #12 Napisano 19 Lipca Dziekuje. Ciekawi mnie ta odpowiednia glowica do tokarki. Mozesz zrobic zdjecie kompletu? A polerownik to jaki masz? pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #13 Napisano 19 Lipca 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #14 Napisano 19 Lipca Dziekuje. Mam bardzo duzo pytan, ale nie bede Cie juz dluzej meczyl. Moj kolega przeslal mi takie oto zdjecie. Zrobione gdzies w muzeum w Londynie. Ladny zegar cieszy oko. pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #15 Napisano 19 Lipca (edytowane) Ładny. Też widzę , że wahadło to "odwrotka" Pytaj, odpowiem w miarę czasu i możliwości..... i wiedzy Edytowane 19 Lipca przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #16 Napisano 19 Lipca No to podstawowe pytanie. Jaka masz tokarke? Zrob pare zdjec. Pytam bo jak szukam oprzyrzadowania do mojej tokarki Boley&Leinen ( Leinen ) Reform to moze przypadkiem natkne sie na oprzyrzadowanie do twojej tokarki. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #17 Napisano 19 Lipca Ja mam Boley 6mm Oczywiście poszukuję zacisków ( takich pow 25 i od 11 do 18) 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #18 Napisano 19 Lipca (edytowane) Dziekuje, bede mial na uwadze. Jak cos znajde to dam tobie znac. Wez suwmiarke i zmierz loze. Wedlug mnie masz Wange D ( Genfer Wange ) Fi 20mm. Edytowane 19 Lipca przez Andrzej Wachowicz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #19 Napisano 19 Lipca Tak D20 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #20 Napisano 19 Lipca (edytowane) To jest twoja tokarka? pozdrawiam Edytowane 19 Lipca przez Andrzej Wachowicz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #21 Napisano 19 Lipca Dokładnie tak. tyle że nie mam suportu krzyżowego.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #22 Napisano 19 Lipca (edytowane) No niestey, ale ten suport krzyzowy jest rzadki i jak sie pojawi to wielu chetnych podbije wysoko cene. Ale mysle, ze bedzie warto. Popatrz ponizej. Trzeba sie dowiedziec czy pasuje i ile to kosztuje. https://www.boley.de/de/shop/4476.kreuzsupporte/685135.kurbelkreuzsupport pozdrawiam Edytowane 19 Lipca przez Andrzej Wachowicz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #23 Napisano 19 Lipca Dzięki... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #24 Napisano 19 Lipca Sprawdziłem... chyba lepiej kupic"większą niż 6-tka" tokarke wraz ze stolikiem.... ale???? czy mi to potrzebne??? wolę więcej zacisków... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #25 Napisano 19 Lipca Jak zwykle ja zawsze mam pytania: 1.Co sprawdziles? 2.Co to znaczy dla ciebie tokarka wieksza? pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach