Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pablo122

Gdzie serwisować microbrandy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam na składzie zegarek Tornek-Rayville, jest u mnie ok trzy lata i w tym czasie miałem go na ręce w porywach dwa tygodnie. Teraz jak okazjonalnie go zakładam, to robi minus minute na dobę. Zakładam, że to kwestia ułożenia lub rozmagnezowania, ale przy tej okazji nasunęło mi się pytanie gdzie serwisować microbrandy.

Wiadomo, że najlepiej do producenta, ale oni najczęściej są w Azji lub jak w tym przypadku USA, poza UE w każdym razie. I to jest dość karkołomne.

Sam mechanizm Seiko, pewnie do ogarnięcia, ale to z reguły są nurki o porządbej wodoszczelności i skąd wziąć uszczelki?

Myślę że microbrandy są już na rynku na tyle długo, że temat serwisu okresowego może się pojawiać

20250728_104725.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku pospolitych mechanizmow, nie ma znaczenia gdzie, wazne aby wybrac sprawdzonego, bardzo dobrego zegarmistrza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U każdego przyzwoitego zegarmistrza. To znaczy nie w punkcie "zegarmistrzowskim" w supermarkecie, gdzie się wymienia bateryjki w Danielach Wellingtonach.

W Krakowie masz na przykład Kwestię Czasu pana Leszka Szumlasa. Ja tam serwisuję, więc mogę polecić, ale są też inni zegarmistrzowie.

https://kwestiaczasu.pl/

Po trzech latach, to pewnie tylko regulacja wystarczy i może odmagnesowanie. Seiko NH35 to w ogóle nie jest gigant precyzji i regularności chodu.

Co do uszczelek, to wydaje mi się, że są pewne standardy rozmiarów i microbrandy zazwyczaj z takich standardowych rozmiarów korzystają, bo co poza standardem, to droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.07.2025 o 12:22, Perpetuum Mobile napisał(-a):

U każdego przyzwoitego zegarmistrza. To znaczy nie w punkcie "zegarmistrzowskim" w supermarkecie, gdzie się wymienia bateryjki w Danielach Wellingtonach.

W Krakowie masz na przykład Kwestię Czasu pana Leszka Szumlasa. Ja tam serwisuję, więc mogę polecić, ale są też inni zegarmistrzowie.

https://kwestiaczasu.pl/

Bardzo dziękuję za reklamę. To co najbardziej mi się podoba to cennik. Uczciwie powiem, że nigdy nie słyszałem o tym miejscu w Krakowie. Z ciekawości odwiedzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi