Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
trzydziesci9

Prawie jak pilot z II Wojny Światowej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam nowego zegarka, który przypominałby najbardziej z wyglądu modele noszone przez pilotów w czasie II Wojny Światowej. 
Cena do 8k. Zależałoby mi na dostępności w UE.

Czy coś oprócz Laco polecicie?

W tym wypadku strona konfliktu nie ma dla mnie znaczenia. 🙂

Pozdrawiam,

Jakub

Edytowane przez trzydziesci9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wydaje mi się że PRO mają wyglądać na nowoczesne i tak nie przypominają pierwowzorów. Z tych co przedstawiłeś to chyba jednak Laco ma to coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie coś?

Cytat

W przygotowywaniu tego zegarka korzystaliśmy z brytyjskiej specyfikacji 6B/159 dotyczącej zegarków dla pilotów RAF

Screenshot_20250731-074806.Chrome.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, trzydziesci9 napisał(-a):

Właśnie wydaje mi się że PRO mają wyglądać na nowoczesne i tak nie przypominają pierwowzorów. Z tych co przedstawiłeś to chyba jednak Laco ma to coś.

Pro pilot (Stuttgart Pro) nie tylko przypominają pierwowzór one są legitnymi fliegerami. To co zostało zmienione to możesz sobie zmienić werk na auto, zdobienia i poziom top, mają podgiete uszy, możesz zmienić rozmiar i dobrać bransę.

20250508_142220.thumb.jpg.b0f51333198b081eb45747d054a4df18.jpg

Laco robi też fliegery "oryginalne"

https://www.laco.de/pl/en/zegarki/zegarek-pilota-oryginalny/zegarek-pilotowy-dortmund-45mm-handwinding

Czyli brak oznaczeń producenta na tarczy, duży rozmiar, proste uszy, naciag manualny, pasek sķórzany z nitami. To będzie wielki i niewygodny zegarek chyba ze masz ponad dwa metry i łapę jak grycanka.

Robią też tanie modele w kwarcu lub ma miyocie. W nic werk jest gorszy, wodoszczelność, nie ma termicznie barwionych wskazówek, brak antyrefleksu.

https://www.laco.de/en/watches/pilot-watches-basic/genf-2-40

EDIT: O jeszcze przypomniał mi soę ten Longines, reedycja zegarków lotniczych, które nosili piloci RAF. 20% idzie spokojnie urwać z ceny metkowej.

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/30740_Longines_Heritage_Military_L28194932?utm_source=GADS&cd=21231315527&ad=&kd=&gad_source=1&gad_campaignid=21224397315&gbraid=0AAAAAD8naqE-ZIgAFzdHK4Gp-fexSUWTr&gclid=Cj0KCQjwhafEBhCcARIsAEGZEKKJBIcfxhbx9pZ0YHsJat5bjSJKXOcYU_cdBWccF8A1EjtAYSTyWi0aAowWEALw_wcB

Screenshot_20250731_084453_Chrome.thumb.jpg.117a2efe3d751822dfa06ba0deb8fe12.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Petru23 napisał(-a):

A takie coś?

Uuu. No czegoś takiego nawet nie szukałem, ciekawie. Z pewnością się zainteresuję.

17 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Pro pilot (Stuttgart Pro) nie tylko przypominają pierwowzór one są legitnymi fliegerami. To co zostało zmienione to możesz sobie zmienić werk na auto, zdobienia i poziom top, mają podgiete uszy, możesz zmienić rozmiar i dobrać bransę.

Laco robi też fliegery "oryginalne"

https://www.laco.de/pl/en/zegarki/zegarek-pilota-oryginalny/zegarek-pilotowy-dortmund-45mm-handwinding

Czyli brak oznaczeń producenta na tarczy, duży rozmiar, proste uszy, naciag manualny, pasek sķórzany z nitami. To będzie wielki i niewygodny zegarek chyba ze masz ponad dwa metry i łapę jak grycanka.

Robią też tanie modele w kwarcu lub ma miyocie. W nic werk jest gorszy, wodoszczelność, nie ma termicznie barwionych wskazówek, brak antyrefleksu.

https://www.laco.de/en/watches/pilot-watches-basic/genf-2-40

No właśnie chodzi mi o to, że „Oryginalne” wyglądają bardziej na zegarki z tamtych lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie ma co się szczypać. Wybierz 3 stopien postarzania to nawet wskazówki będą ukruszone :D 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sobie też takiego niemieckiego B-Uhra samemu skonfigurować w Dekli. Bardzo duży zakres dostosowania zegarka do potrzeb za rozsądną ceną w rozmiarze aż do 42 mm.

https://deklawatches.com/en/pilot/

I z tego co pamiętam, to Steinhart też oferował piloty. W serii premium między innymi też w rozmiarach aż do 47 mm na Unitasie

obraz.thumb.png.c76ae36c86f065df1a59c12a78af8615.png

W serii Pilot, tez do 47 mm

obraz.thumb.png.d5b32237f69cd49be0988733d6d3c21b.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzuć jeszcze okiem ma ten wątek.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak Laco wygra mimo ciekawych propozycji. Zastanawia mnie czy wersje postarzana Niemcy przygotowaliby bez uszkadzania zegarka. Napisałem nawet do nich maila, ale olali. Jest jeszcze tańsza wersja oryginalnych pilotów, ale ma bardzo ciemną kopertę, co mi się nie podoba. Dziwny dla mnie ten ciemny kolor koperty, nigdy czegoś takiego nie widziałem na starych pilotach, ale może mało widziałem w życiu.

Co do Steinhartow chciałbym mieć zegarek od historycznego wytwórcy, czego niestety nie napisałem na początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, trzydziesci9 napisał(-a):

(...) Zastanawia mnie czy wersje postarzana Niemcy przygotowaliby bez uszkadzania zegarka. 

Oczywiście, Laco do mistrzostwa opanowało postarzanie zegarków. Pamiętaj tylko, że zegarki są do wyboru w trzech wariantach postarzenia. Domyślny jest nr 2.

Generalnie taki Erbstück w wariancie 2, a szczególnie 3, będzie wyglądał jakby leżakował gdzieś latami z resztkami ręki jakiegoś szkopa zestrzelonego nad Warszawą w sierpniu 1944.

To taka drobna dygresja z racji 1 sierpnia. 🇵🇱 

Kupuj bez obaw o jakość. I oczywiście bierz wersję na manualu, jest bliższa oryginałowi. Na plus wybór rozmiarów - 45mm, 42mm, 39mm. 

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, AK&AK napisał(-a):

Oczywiście, Laco do mistrzostwa opanowało postarzanie zegarków. Pamiętaj tylko, że zegarki są do wyboru w trzech wariantach postarzenia. Domyślny jest nr 2.

Generalnie taki Erbstück w wariancie 2, a szczególnie 3, będzie wyglądał jakby leżakował gdzieś latami z resztkami ręki jakiegoś szkopa zestrzelonego nad Warszawą w sierpniu 1944.

To taka drobna dygresja z racji 1 sierpnia. 🇵🇱 

Kupuj bez obaw o jakość. I oczywiście bierz wersję na manualu, jest bliższa oryginałowi. Na plus wybór rozmiarów - 45mm, 42mm, 39mm. 

Tutaj może się źle wyraziłem lub zostałem źle zrozumiany. Zastanawiałem się czy np. takiego Erbstucka nie byliby w stanie podesłać bez postarzania. Pytałem o to w mailu, ale nie dostałem odpowiedzi. Czyli pytanie czy na specjalne życzenie klienta nie wyprodukowaliby modelu w niestandardowym „wariancie 0.”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma być najbliżej oryginału to trzeba:

-barwione termicznie, niebieskie wskazówki

-numery FL23883 na boku koperty

-tarcza typ A lub B bez oznaczen producenta

-werk z naciagiem manualnym

-pełny dekiel

-piaskowana, matowa koperta

-dobra luma

-cebulowa, duża koronka

-proste uszy

-skorzany, nitowany pasek z 3 keeperami (1 stalowy), klamra ma mieć specjalną rolkę a pasek najlepiej żeby się rozwarstwiał

-duża średnica

-IWC, Laco, Wempe, Stowa A. Lange jako producenci zegarka

Coś pominąlem?

Osobiście wolę unowoczesnione wersje fliegerów te oryginalne są dla mnie niewygodne

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi