graver 416 #26 Napisano 4 Września Ależ porównania żeś użył niema co, myślałem że to papier bez zabezpieczenia powierzchni, nie piszę więcej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaroPoz 9 #27 Napisano 9 Września Ja używam do tego matowego werniksu w sprayu. Do kupienia w sklepie dla plastyków. Popełniłem taką tarczę przy amerykańcu jak się uczyłem zegarów (teraz też się uczę ale za to wiem jak mało wiem). Kolor osiągnąłem już na etapie wydruku. Choć nie jestem zadowolony bo poszło za dużo czerwieni. Werniks jest OK bo masz pewność, że się nie będzie rozlewał. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KWF 17 #28 Napisano 11 Września (edytowane) Ładnie wyszło. Spróbuj wydruku bez koloru podkładu na papierze fotograficznym (jeśli drukujesz atramentówką) papierze o podkładzie naturalnym np. barytowym. Te papiery mają odcień ciepły (tonacja ecru), a następnie zamiast werniksu użyj szelaku w spray’u. Otrzymasz ładny, naturalny efekt starego papieru. Tylko jeśli atramenty w drukarce są oparte o rozpuszczalniki organiczne (większość pigmentowych) spirytus w sprayu może je rozpuścić. Do moje Junghansa robię budżetowo, wykorzystując zapasy materiałów z szuflady i drukuje na domowej laserówce. Mam też atramentôwkę fotograficzną, ale nie mogę odnaleźć do niej papierów foto innych niż na podkładzie PE. W ostateczności czy wydruk na winylu, czy na foto PE wychodzi na jedno, tak samo wściekle białe. Mechanizm prawie w komplecie (bez wskazówki minutowej) i nowym cyferblatem, wkładką RA w wahadle na tymczasowej płycie. Kolory delikatnie przekłamane przez sztuczne oświetlenie. Edytowane 11 Września przez KWF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KWF 17 #29 Napisano 12 Września (edytowane) Udało mi się wyszukać szczątkowe informacje o mechanizmie. Prawie identyczne, ale zegarów kominkowych mają wybite sygnatury B05 i B07. O ile dobrze rozszyfrowuję są one z okresu od drugiej połowy 1905 do drugiej połowy 1907. Różnica jest tylko w lokalizacji wyzwalania młoteczka gongu. Ten typ mechanizmu był wzorowany na mechanizmach amerykańskich, do których Junghans dostarczał części w tamtym czasie. Skrzyni nie znalazłem w katalogach Junghansa z tamtego okresu. Edytowane 12 Września przez KWF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3500 #30 Napisano 12 Września 4 godziny temu, KWF napisał(-a): Udało mi się wyszukać szczątkowe informacje o mechanizmie. Prawie identyczne, ale zegarów kominkowych mają wybite sygnatury B05 i B07. O ile dobrze rozszyfrowuję są one z okresu od drugiej połowy 1905 do drugiej połowy 1907. Różnica jest tylko w lokalizacji wyzwalania młoteczka gongu. Ten typ mechanizmu był wzorowany na mechanizmach amerykańskich, do których Junghans dostarczał części w tamtym czasie. Skrzyni nie znalazłem w katalogach Junghansa z tamtego okresu. Mechanizm, bez kodów daty produkcji wyprodukowano nie później niż na początku roku 1901 i nie wcześniej niż w 1890. Skrzynia nie jest moim zdaniem oryginalna (może mocno przerobiona). W takiej formie z całą pewnością nie wyprodukowano jej w tym okresie co mechanizm. Junghans nie dostarczał żadnych części producentom amerykańskim. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KWF 17 #31 Napisano 12 Września @Anansi: dziękuję za sprostowanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 901 #32 Napisano 12 Września Przykład niedbałej w wykonaniu szafki Junghansa, zapewne sprzed 1914 r. Zegar budzik Jerger, 2 poł. XIX w., tak samo byle jak mechanizm zamontowany. Etap jakieś manufaktury? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KWF 17 #33 Napisano 13 Września Albo wyroby na tanie rynki wschodnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach