Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
KWF

Cyferblat papierowy/celuloidowy do ściennego Junghansa

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ porównania żeś użył niema co, myślałem że to papier bez zabezpieczenia powierzchni, nie piszę więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam do tego matowego werniksu w sprayu. Do kupienia w sklepie dla plastyków. Popełniłem taką tarczę przy amerykańcu jak się uczyłem zegarów (teraz też się uczę ale za to wiem jak mało wiem). Kolor osiągnąłem już na etapie wydruku. Choć nie jestem zadowolony bo poszło za dużo czerwieni. Werniks jest OK bo masz pewność, że się nie będzie rozlewał. 20250909_162235.thumb.jpg.e81d6ee68a17acfd8cd9d0c1bab0f51d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wyszło. Spróbuj wydruku bez koloru podkładu na papierze fotograficznym (jeśli drukujesz atramentówką) papierze o podkładzie naturalnym np. barytowym. Te papiery mają odcień ciepły (tonacja ecru), a następnie zamiast werniksu użyj szelaku w spray’u. Otrzymasz ładny, naturalny efekt starego papieru. Tylko jeśli atramenty w drukarce są oparte o rozpuszczalniki organiczne (większość pigmentowych) spirytus w sprayu może je rozpuścić. 

Do moje Junghansa robię budżetowo, wykorzystując zapasy materiałów z szuflady i drukuje na domowej laserówce. Mam też atramentôwkę fotograficzną, ale nie mogę odnaleźć do niej papierów foto innych niż na podkładzie PE. W ostateczności czy wydruk na winylu, czy na foto PE wychodzi na jedno, tak samo wściekle białe.

Mechanizm prawie w komplecie (bez wskazówki minutowej) i nowym cyferblatem, wkładką RA w wahadle na tymczasowej płycie. Kolory delikatnie przekłamane przez sztuczne oświetlenie.

Jung14_5_cel23.thumb.jpeg.6bf779f4fb74809ea59ff203a065c23e.jpeg

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się wyszukać szczątkowe informacje o mechanizmie. Prawie identyczne, ale zegarów kominkowych mają wybite sygnatury B05 i B07. O ile dobrze rozszyfrowuję są one z okresu od drugiej połowy 1905 do drugiej połowy 1907.  Różnica jest tylko w lokalizacji wyzwalania młoteczka gongu. Ten typ mechanizmu był wzorowany na mechanizmach amerykańskich, do których Junghans dostarczał części w tamtym czasie.

Skrzyni nie znalazłem w katalogach Junghansa z tamtego okresu.

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, KWF napisał(-a):

Udało mi się wyszukać szczątkowe informacje o mechanizmie. Prawie identyczne, ale zegarów kominkowych mają wybite sygnatury B05 i B07. O ile dobrze rozszyfrowuję są one z okresu od drugiej połowy 1905 do drugiej połowy 1907.  Różnica jest tylko w lokalizacji wyzwalania młoteczka gongu. Ten typ mechanizmu był wzorowany na mechanizmach amerykańskich, do których Junghans dostarczał części w tamtym czasie.

Skrzyni nie znalazłem w katalogach Junghansa z tamtego okresu.

Mechanizm, bez kodów daty produkcji wyprodukowano nie później niż na początku roku 1901 i nie wcześniej niż w 1890. Skrzynia nie jest moim zdaniem oryginalna (może mocno przerobiona). W takiej formie z całą pewnością nie wyprodukowano jej w tym okresie co mechanizm. 

Junghans nie dostarczał żadnych części producentom amerykańskim. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Anansi: dziękuję za sprostowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykład niedbałej w wykonaniu szafki Junghansa, zapewne sprzed 1914 r.

Zegar budzik Jerger, 2 poł. XIX w., tak samo byle jak mechanizm zamontowany. Etap jakieś manufaktury?

20231103_103545.jpg

20231103_105403.jpg

20231103_103755.jpg

20201207_130611.jpg

20201209_193705.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo wyroby na tanie rynki wschodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi