Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
AntiPati

Prośba o identyfikację i pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie:) stałam się szczęśliwą posiadaczką zegara ze zdjęcia. Kupiłam w ciemno bo piękny i pasuje mi stylistycznie z zamiarem późniejszej identyfikacji bez oczekiwań. Zegar niestety był transportowany pocztexem, ale bardzo ładnie zabezpieczony ze zdjętym wahadłem. Kupujący deklarował że działa poprawnie. Po zawieszeniu i nakręceniu zatrzymał się kilka razy ale dałam mu szanse na rozruszanie się. Od doby mechanizm godzinowy działa poprawnie, brzmi równo. Zegar niestety wybija godziny raz, a półgodziny kilka razy. Czy jest szansa, że poradzę sobie z problemem sama? Czy ktoś wie co to za model i kiedy został wyprodukowany? Z góry dziękuje za odpowiedzi. 

BB0E75B0-C748-4634-8CE6-C0AF82705A8F.jpeg

3D22109E-AAE7-46B5-9528-AD29E19ABF7F.jpeg

A6844EAF-3859-4718-BC50-F4A079F13B34.jpeg

A04C53BF-7AC6-45E5-9AF1-C72159468C5D.jpeg

B79579FA-6A04-4BD0-B83F-2FC0F9BF7153.jpeg

4A4BD78E-6CCA-4148-86DC-EF1E53A24994.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, prawdopodobnie to Gustav Becker z "budżetowym" mechanizmem z serii Silesia. 

Do ustawiania prawidłowego wybijania w mechanizmach z paryskim systemem bicia służy specjalna dźwigienka, o ile takową ten konkretnie posiada. 

793566073_Image004.jpg.f4213aac61f752179f00ddd26c61696f.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedz. Zrobiłam zdjęcie jak wygląda mechanizm patrząc w górę wahadła. Gdzie szukać dźwigienki?

555AEF17-4A44-4C9D-9EF5-CD0623318573.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7032c2af406dbb10b1bda9499a33.thumb.jpg.93ee60755559fc8a6ef041e96d757210.jpg

Tam gdzie zaznaczyłem strzałką. Powinien tam być cieniutki sznureczek z czymś lekkim na końcu ułatwiającym jego uchwycenie.  Wskazówki ustawiamy np na godzinę 4 i po wybiciu pociągamy tyle razy, aż uzyskamy 4 uderzenia. Zakładamy oczywiście, że zegar jest sprawny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Jeszcze zdjęcie z aukcji na której kupiłam zegar. 

1DF805F3-0B37-4582-8C2E-24E85EDC16D3.jpeg

AF1D3C7A-F099-4E5F-BCFA-AA488A843C55.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak! Bardzo dziękuje mam tą dźwigienke!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten gong, nazwany przez producenta Ta (jako żywo, przypomina Taenia saginata) wprowadzono w roku 1912. Produkcję linii Silesia zakończono zaś w połowie roku 1925. Tak zatem można określić okres, w którym go wyprodukowano.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety przestał wybijać godziny jak zaczęłam dotykać dźwigienki. Teraz przy połowie godziny i godzinie słyszę tylko w mechanizmie jakieś szybkie obroty 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągnij mechanizm (to proste, instrukcje podałem) i popatrz co się dzieje. Możesz zrobić filmik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak bije:) przez przypadek za bardzo dopchnęłam mechanizm do tylnej scianki. Ufff. Pół godziny już są wybijane jako jedno bam ale godziny mają złą ilość uderzeń. Wiem już mniejwiecej o co chodzi. Bardzo, bardzo dziękuje za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, AntiPati napisał(-a):

Jednak bije:) przez przypadek za bardzo dopchnęłam mechanizm do tylnej scianki. Ufff. Pół godziny już są wybijane jako jedno bam ale godziny mają złą ilość uderzeń. Wiem już mniejwiecej o co chodzi. Bardzo, bardzo dziękuje za pomoc:)

Czynność , naciśnięcia dźwigienki i odczekania, aż wybije swoje , należy powtarzać do momentu , gdy uzyskamy prawidłowe wskazania . Niestety , jest to trochę czasochłonne. 

Samoczynne przestawienie się bicia , chyba zawsze , ma miejsce w trakcie transportu , czy przenoszenia zegara .  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten mechanizm (przyznaję, że dość czysty) ze zdjęć wygląda na totalnie wysuszony.

Brak smarowania czopów i mechanizmu może powodować takie problemy.

Na próbę proponuję wyjąć mechanizm i na każdy czop dać kropelkę oleju (choćby silnikowego 15w40 - samochodowego). Pobrać na wykałaczkę i samą końcówką zakroplić tak, żeby maleńka kropelka połączyła czop-ośkę z "gniazdem" w którym pracuje. 

Wystarczy kropelka obejmująca 1/5 obwodu bo lepiej za mało, niż za dużo.. 

Tak ogólnie o zegarze - ładna skrzynia, ale wydaje mi się, że zbyt "bogata" na silesję a dodatkowo soczewka wahadła również mi do kpl nie pasuje i wskazówki więc wydaje mi się, że mechanizm wtórny wstawiony w ładną skrzynię, tym bardziej, że te kikka silesjii ktore widziałem to na drewnianych sankach siedziało (podobnie jak na zdjęciu Anansi) a TU na "bogatych" sankach mosiężnych;  ale mogę się mylić bo żaden znawca ze mnie.

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi